Naslovna » Magazin » Arhiva » #59 » ....

59/2010. - Uvodnik

Uredništvo

Isus nas upozorava: "Pazite da vam srca ne otupe od bančenja, opijanja i briga ovoga života, da vas taj dan ne iznenadi kao zamka, jer će doći na sve koji žive na licu cele zemlje." (Lk. 21,34-35 SSP).

Svakog dana se pokreće naš unutarnji aparat razno-raznih razmišljanja, nadanja, strahovanja, stresova i želja. Sve te to prirodno, tj. normalno. No, kada sve to počne opsesivno da gospodari nama, onda to biva pogrešno. Isus nas tako upozorava da svakodnevne brige ne bi trebalo da nas opterećuju, da ne bi smele da gospodare nad nama, jer one "otupljuju srce" ili kako to drugi prevodi kažu "otežavaju srce".

Isus brigu vidi kao neprijatelja naše duše, jer kada se seme brige posadi u naše srce skoro uvek donese rod nevere, a pored toga i stres, tj. narušeno telesno zdravlje. Engleski pisac Arčibald Kronin (Archibald Cronin) je to lepo rekao: "Briga je u svojoj najdubljoj biti jedna vrsta ateizma, odvraćanje ljudskog pouzdanja od Boga. To je kao da neko kaže: 'Neću nikada moći da ovo savladam, jer nema Boga koji bi mogao da mi pomogne'."

Dati se opteretiti od svakodnevnih briga znači učiniti svoje srce teškim, tj. na njega natovariti preko mere - pretovariti ga. Isus nas dakle na to upozorava, jer ako nas tako "pretovarene" iznenadi dan Njegovog ponovnog dolaska, najverovatnije da će nas zateći nespremne. Zbog toga bi naša "jedina briga" trebalo da bude priprema za taj Dan Gospodnji.

U pilotskom žargonu postoji "dan X", to je dan, kada novopečeni pilot treba prvi put da samostalno leti. No, pre toga pilot ima mnoge sate treninga u simulatoru koji je tačna kopija pilotske kabine. U njemu je moguće doživeti na stotine različitih problema i nepredviđenih situacija, i sve je to samo priprema za "veliki događaj" - za stvarni let.

Dragi naši čitaoci,

Isus nam govori: "Stalno budite na oprezu i molite se da možete da izbegnete sve što će se dogoditi i da stanete pred Sina čovečijega." (Lk. 21,36 SSP). Shvatimo taj poziv ozbiljno i položimo naš ovozemaljski trening koji se sastoji od mnogih i različitih problema i nepredviđenih situacija, kao naš ispit za Hristov "Dan X" koji je pred nama. Postanimo zabrinuti samo oko jedne stvari: Kako ćemo u onaj Dan stati pred "Sina čovečijeg"? Za hrišćanina je to jedina briga o kojoj bi trebao mnogo brinuti, briga koja ne "otupljuje srce" već ga olakšava i budi.

Vaša, SIONSKA TRUBA.

Tagged: uvodnik| briga|
"U čoveku koji je pun sebe, u njemu nema mesta za Boga."
- Hasidska

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 762
Ukupno: 2553504
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/059/index.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.