Naslovna » Magazin » Arhiva » #57 » ....

Hvatanje malih lisica

David R. Reid
"Pohvatajte nam lisice, male lisice, što kvare vinograde, jer naši vinogradi cvatu." (Pesma 2:15 RDK)

Proleće je godišnje doba kada sve počinje da cveta - uključujući i ljubav. Hladni, oštri vetrovi i gole grane nestanu. Topli, lagani povetarac i raznobojni pupoljci ispune prirodu. Tako je dobro biti živ! I sa kojom samo dobrodošlicom prihvatamo šetnju parkom ili šumom - naročito ako je u pitanju ta posebna osoba?

No, sačekajte malo! Kakve veze ima sva ova priča o ljubavi-u-proleće sa Biblijom? I kakav je to naslov ovog članka? Zasigurno ne zvuči previše biblijski! Pa, Biblija nam puno toga govori o ljubavi među polovima - uključujući i "cvatuće romanse." U stvari, cela knjiga Starog zaveta koja se zove Pesma nad pesmama jeste o ljubavi i romansi. A što se tiče naslova ovog članka, možete videti po stihu navedenom na početku, da je uzet pravo iz Biblije. Ideja o "hvatanju lisica" je figurativni izraz o nečemu važnom u ljubavnoj vezi. Dakle, ovaj izraz nema nikakve veze sa "ganjanjem" suprotnog pola! Međutim, pre nego li pređemo na "hvatanje lisica" hajde da malo uopšteno govorimo o Pesmi nad pesmama.

Ima hrišćana koji nikada nisu ni pročitali Pesmu nad pesmama, a kamoli je temeljno proučavali. Oni hrišćani koji je jesu, znaju da nisu svi teolozi i komentatori Biblije složni u tome kako bi ovu Knjigu trebalo protumačiti. Mada, postoje druga tumačenja, tradicionalno i najpopularnije jeste i istorijski prikazana istinita ljubav kralja Solomona prema jednoj devojci sa sela...


Ljubavna priča

Solomon je zapazio ovu predivnu ženu, po imenu Sulamka (Pes. 6:12), dok je putovao severnim područjem svoga kraljevstva - možda je išao da pogleda neke krunske vinograde? Sulamka je radila u svom porodičnom, obližnjem, vinogradu (Pes. 1:6) kada je Solomon spazi. Nije imala pojma o tome da će uskoro postati "Pepeljuga". Radije nego da koristi svoju kraljevsku moć, da otme devojku za svoj harem, Solomon je odlučio da se preruši u pastira i osvoji joj srce, polako gradeći svoju ljubavnu vezu sa njome. I plan je uspeo! Uskoro joj Solomon otkriva ko je on ustvari, i kratko nakon toga par se venčao.

Naravno da kralj Solomon nije štedeo novaca za venčanje. Svadbena povorka u svoj svojoj lepoti opisana je kri kraju 3. poglavlja; venčanje je opisano u 4. poglavlju; a početak braka opisan je na početku 5. poglavlja. Što se tiče kraljevskog dvora i u očima javnosti, ljubavna veza između Solomona i njegove neveste nastavlja da se produbljuje i postaje zrelija kako je to opisano u ostatku Pesme nad pesmama. Ovo, međutim, ne znači da se priča završava sa onih nekoliko reči: "... i oni su živeli srećno do kraja života..." Ne, ovo nije neka bajka, nego istinita životna priča - iako je napisana u poetičnom obliku.


Male lisice

U 5. poglavlju, na primer, vidi se da se stvorio nesporazum među ljubavnicima. I na kraju 7. poglavlja te na početku 8. poglavlja čini se kao da je Sulamka postala malo nervozna zbog svega onoga što javni život u kraljevskoj palati od nje zahteva. Želela je više da Solomona ima samo za sebe, tamo nazad u jednostavnom selu gde je bila odrasla. Oh, biti oslobođena od svih društvenih pristojnosti i zabrana javnog pokazivanja osećanja i moći poljubiti svoga muža u javnosti (Pes. 8:1).

No, uprkos ovim talasanjima, ljubav između muža i žene nastavila je da raste. Njihova je ljubav trijumfalno nad nesporazumima. Oni nisu dozvolili da male frustracije oglodaju njihovu vezu. Kada bismo samo i mi tako radili na našim ljubavnim vezama - našoj ljubavi za Gospoda, i našoj ljubavi za tu posebnu Bogom datu osobu ili koju će nam dati, i našoj ljubavi jedni prema drugima. Dakle, upravo tu postaje važan posao "hvatanja malih lisica".

Izjava o lisicama se pojavljuje blizu kraja onoga što, u Pesmi nad pesmama, izgleda kao prolećna šetnja u brdima gde sva lepota prirode izbija sa svih strana (Pes. 2:10-13). Ljubavnici tada odluče raditi na svojoj vezi i ne dozvoliti da bilo što dođe i uništi njenu lepotu. Oni upoređuju potencijalno problematična područja njihove cvetajuće romanse sa malim lisicama. Kao što lisice mogu uništiti vinograde oglodavanjem nežnih izdanaka loze, tako i mali problemi koji neizostavno nastanu u rastućoj ljubavnoj vezi mogu uništiti tu vezu. Ove "male lisice" moraju biti uhvaćene i zaustavljene pre nego li učine još više štete.


Naše male lisice

"Male lisice" izgleda da uvek dolaze upravo kada smo uspeli sve konce povezati u našoj ljubavnoj vezi - kada "su vinogradi u cvatu." Uzmimo na primer, našu ljubavnu vezu sa Gospodom. Upravo kada izgleda da sve ide dobro, pojave se "male lisice" nemara - zanemarivanje naše dnevne zajednice sa Onim koji ljubi našu dušu, čitanje Biblije i molitva.

Koliko često "male lisice" oštrih reči uzrokuju nepotrebne razdore u vezama koje bi inače mogle biti toliko divne. A onda ima onih "malih lisica" sitnih ljubomora i malih nesporazuma koji ruše vezu u "našoj ljubavi jedni prema drugima". Kako je to tužno! Bez određene akcije sa naše strane da se "uhvate", male lisice će nastaviti jesti sve dok ne postanu velike lisice!

Pa čak i ako se fraza "uhvati male lisice" protumači drugačije (jedno tumačenje pretpostavlja da su ovo reči Sulamkine braće koji kažu njihovoj sestri neka prestane sanjariti i neka se doslovno vrati u porodični vinograd i neka zaštiti lozu od lisica), priča je još uvek prepuna lekcija za nas. To je tako, jer je to životna priča. U svakoj ljubavnoj vezi koja se prikazuje u Bibliji ima mnogo vrednih lekcija koje se mogu primeniti na naše vlastite ljubavno-bračne veze i na naše hodanje sa Gospodom.


Naša ljubavna priča

Verovatno je najveća lekcija koju možemo naučiti iz Pesme nad pesmama, ta da seks u braku predstavlja mnogo više od samo neophodnog načina produženja ljudske vrste. Fizička ljubav između muža i žene je predivan Bogom dati dar. Sve dok je to u granicama koje je Bog postavio (a Biblija nam jasno označuje granicu), seks je predivan. Neki drevni učitelji nisu dozvoljavali hebrejskim dečacima da čitaju Pesmu nad pesmama sve dok ne bi napunili 30 godina, da bi dečakov misaoni život bio zaštićen od eventualnih "grešnih misli". Zaista, Pesma nad pesmama predstavlja zdravi pogled na seks i uči o svetosti ljubavi i braka.

Zato, jer ova Knjiga oslikava duboku i predivnu ljubav između muškarca i žene, ona očigledno postaje predivna ilustracija ljubavne veze između Hrista i Crkve - Njegovog iskupljenog naroda. (Bog je odredio da ljubavna veza između muškarca i njegove neveste treba odražavati ljubavnu vezu između Hrista i Njegove neveste, Crkve, kako se to i vidi u Efescima 5:31-32). Kakvo će predivno svedočanstvo za Gospoda biti vaš brak ako već od početka odlučite da će ono oslikavati tu predivnu misteriju ljubavi našeg Gospoda za nas. Tu će trebati da uložimo mnogo truda, jer ćemo morati da uhvatimo puno "lisica". Ne dozvolite "malim lisicama" da pokvare poruku koju Bog želi preneti kroz vaš brak.

Nije uvek lako uhvatiti te prepredene male lisice, ali njihovo hvatanje nije nemoguće. Problematična područja koja se stvaraju u svakoj vezi i braku nije uvek lako "prepoznati" i "uhvatiti", ali istrajnim naporima i uz božansku pomoć zadatak se može ostvariti i ugrabiti svu puninu blagoslova.

"Bog se ne kocka sa univerzumom."
- Albert Einstein

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 1578
Ukupno: 2664527
Generisano za: 0.005''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/057/05.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.