TEST: Jesam li ja dobra osoba?

Da li ti na sebe gledaš kao na dobrog čoveka?

Većina ljudi sebe vidi kao dobre ljude. Ustvari, svako od nas ima neko svoje tumačenje i razumevanje pojma "dobar čovek".

Sveto pismo kaže da je samo Bog dobar, i da su Deset Božjih zapovesti Njegov standard - merilo po kojem Bog meri ljude, tj. ko je koliko dobar (2. Mojsijeva 20:2-17).

Svako od nas bi trebao da se zagleda u ovaj Božiji zakon, kao u ogledalo, bez predrasuda i iskreno, i da zapita sebe da li je uspeo da ga ispuni...

Pročitaj pažljivo svih Deset zapovesti u ovom testu i pokušaj da odgovoriš što iskrenije na prateća pitanja.

1. Nećeš imati drugih Bogova osim mene.

Da li si uvek voleo Gospoda Boga više od svega? (Luka 14:26) Da li je Bog uvek bio na prvom mestu u tvom životu?

Prekršio
Održao


2. Nećeš sebi praviti nikakvog idola.

Ko je ili šta je za tebe Bog? Da li si sam sebi napravio boga, po svom ukusu - boga pred kojim se osećaš prijatno? Pred kim ili pred čim se zaista klanjaš: novac, karijera, seks, obrazovanje, tradicija, nacionalnost, sport, ponos...

Prekršio
Održao


3. Ne uzimaj ime Božije uzalud.

Da li si ikad upotrebio ime Božije kao psovku ili šalu (vic)? Ako jesi, onda si uzeo ime Božije i izgovorio ga na najprljaviji mogući način. Počinio si svetogrđe. Božje ime je sveto a ti si ga prezreo.

Prekršio
Održao


4. Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.

Božja zapovest je da jedan dan u nedelji bude odvojen samo za Njega. Da li to činiš? Da li si odvojio jedan dan u nedelji za obožavanje i zahvalnost prema svom Bogu Stvoritelju?

Prekršio
Održao


5. Poštuj svoga oca i majku.

Da li si se uvek odnosio prema svojim roditeljima tako, da možeš reći da je to bilo ugodno i prijatno u očima Božjim? Dobro se priseti svega, da li je bilo trenutaka kad si bio arogantan prema roditeljima, i kada si vikao na njih? Bog se veoma dobro seća svega što je bilo.

Prekršio
Održao


6. Ne ubij.

Isus upozorava: "Svaki koji se gnevi na brata svog nizašta, biće kriv sudu," (Matej 5:22), takođe kaže: "Svaki koji mrzi na brata svog krvnik je ljudski" (1. Jovanova 3:15). Bog gleda na mržnju u srcu isto kao na izvršeni čin ubistva. Dakle, ti možeš ovu zapovest prekršiti čak i svojim stavovima, ili ponašanjem.

Prekršio
Održao


7. Ne čini preljube.

Isus je rekao: "Ne čini preljube. A ja vam kažem da svaki koji pogleda na ženu sa željom, već je učinio preljubu u srcu svom." (Matej 5:27-28) Da li si ikad pogledao na drugu osobu sa požudom? Sveto pismo naziva one koji imaju seksualne odnose pre braka preljubnicima i nečistima i da takvi neće ući u Carstvo nebesko (1. Korinćanima 6:9).

Prekršio
Održao


8. Ne kradi.

Da li si ikada ukrao nešto? Nešto, što je jako malo, čak i bezvredno? Nešto iz tuđe kuće, škole, prodavnice, nešto od roditelja? Kolika je vrednost toga to i nije važno, to te ne opravdava. Uzeo si nešto što pripada drugome, postao si lopov. Mali ili veliki lopov, nije bitno. Lopov si.

Prekršio
Održao


9. Ne laži.

Da li si ikad izrekao neku laž? Sigurno da jesi. Koliko puta treba neko da ubije, da bi postao ubica? Samo jednom. Dakle, ako si u životu izrekao samo jednu jedinu laž - to te čini lažovom. Sveto pismo upozorava da lažove čeka ognjeno jezero pakla (Otkrivenje 21:8). Ti svoje laži možeš smatrati za male i bezazlene, ali Bog na njih gleda krajnje ozbiljno.

Prekršio
Održao


10. Ne poželi tuđe.

To znači da nemaš pretenzije ili ljubomoru i zavist prema onome šta drugima pripada. Njihove kuće, kola, novac, žene, muževe, način života, sve ono što je njihovo. Da li si ikad prekršio ovu zapovest?

Prekršio
Održao


Sada pošto si odgovorio na svaku od ovih Deset zapovesti, vreme je da saznaš odgovor na pitanje: Koliko si ti dobra osoba, po Božijem standardu? Klikni na dugme ispod...

"Ako čovek nije stvoren od Boga, zašto je on onda jedino srećan u Bogu?"
- Blaise Pascal

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 25
Ukupno: 2600818
Generisano za: 0.006''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/u-hristu/inside/test_10.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.