Naslovna » Magazin » Arhiva » #26 » ....

Uloga roditelja

Jelena Dir

"Ako učinite da se dete oseća voljenim, bliskim, svrsishodnim i radoznalim, uslediće zdrav razvoj mozga", kaže Piter Gorski iz Medicinske škole u Harvardu. "Naša uloga roditelja nije da usavršimo moždana strujna kola, već da podstaknemo razvoj zdravog, pametnog i brižnog ljudskog bića."

Veliko je priznanje za roditelje kada vide svoje dete kako izrasta u moralno ispravnu osobu. Da bi postigli takav rezultat mnogo toga zavisi od inicijative u tome da se bude primer, drug, sagovornik i učitelj. Mada su deca rođena sa osnovnom sposobnošću da se vladaju moralno, roditelji moraju postepeno da usađuju moralne vrednosti onako kako deca rastu.

Ko oblikuje decu?

Naučnici se razlikuju u mišljenju ko ispoljava veći uticaj u oblikovanju dece? Neki veruju da decu prvenstveno oblikuju vršnjaci. Opet, drugi profesionalci na polju razvoja dece smatraju, da je uloga roditelja u ranom, osetljivom odgoju deteta neprocenjiva.

Iskustva u kasnijem životu i uticaj vršnjaka dopunjavaju rani razvoj deteta. Važno je da se deci pokaže saosećanje i razumevanje u porodičnom okruženju. Potrebno ih je takođe, učiti kako da se nose sa svojim osećanjima na zreo način. Deca koja prime ovakvu podršku su generalno bolje pripremljena da sarađuju, saosećaju i poistovete se sa drugima.

Podizanje dece od kolevke je težak posao. Da bi bili uspešni, (naročito ako su u pitanju novi roditelji) mudro je upraviti se na traženje usmerenja od strane onih koji su iskusniji i zatim slediti tačan pravac delovanja. Stručnjaci su napisali nebrojene knjige o razvoju deteta. Često ono što kažu je odjek pouzdanog saveta sadržanog u Bibliji. Kada su primenjeni, čvrsto zasnovani principi Božje Reči su mnogo puta pomogli roditeljima da svoju decu bolje odgajaju. Porazmislimo o sledećim praktičnim smernicama.

Budimo velikodušni u iskazivanju ljubavi

Deca su kao mlade biljke koje se razvijaju kada su odgajane uz stalnu pažnju koju karakteriše ljubav. Voda i sunce hrane biljčicu i podstiču zdrav rast i stabilnost. Slično tome, roditelji koji obasipaju svoju decu izrazima ljubavi kroz reči i nežnost će hraniti mentalni i emotivni rast i stabilnost svoje dece.

Biblija se izjašnjava jednostavno: "Ljubav zida." (1. Kor. 8:1)

Roditelji koji su velikodušni u iskazivanju ljubavi svojoj deci ustvari, oponašaju Boga. Biblija u vezi sa ovim kaže da je prilikom Isusovog krštenja On čuo glas svog Oca koji je iskazivao odobravanje i ljubav prema njemu kao sinu.

"I siđe nanj Duh sveti u tjelesnome obliku kao golub i ču se glas s neba govoreći: ti si sin moj ljubazni, ti si po mojoj volji." (Lk. 3:22)

Osećanja koja iskazujemo, priče za laku noć koje čitamo, čak i igre koje igramo su bitni elementi u razvoju našeg deteta. Sve što dete radi je iskustvo koje ono dalje razvija. Ako dete uči da puzi, važno je kako ga ohrabrujete i reagujete na to. Roditeljska ljubav i pažnja postavlja čvrste temelje detetu da se razvije i postane odgovorna i zrela odrasla osoba.

Drug i sagovornik

Provedeno vreme sa detetom izgrađuje vezu. Nadalje, ono podstiče veštinu komunikacije. Ova bliskost u domu kao i na svakom drugom mestu i u svakom pogodnom momentu je ohrabrena u Svetom Pismu.

"I neka ove riječi koje ti ja zapovijedam danas budu u srcu tvom. I često ih napominji sinovima svojim, i govori o njima kad sjediš u kući svojoj i kad ideš putem, kad liježeš i kad ustaješ." (5. Moj. 6:6-7)

"Nego složite ove riječi moje u srce svoje i u dušu svoju, I vežite ih za znak sebi na ruku, i neka vam budu kao počeonik među očima vašima. I učite ih sinove svoje govoreći o njima kad sjediš u kući svojoj i kad ideš putem, i kad liježeš i kada ustaješ. I napiši ih na dovratnicima doma svojega i na vratima svojim, da bi se umnožili dani vaši i dani sinova vaših po zemlji, za koju se zakleo Gospod ocima vašim da će im je dati, kao dani nebu nad zemljom." (5. Moj. 11:18-21)

Stručnjaci za razvoj dece se slažu da je vreme koje roditelji provedu sa decom puno važnije od skupocenih igračaka i bilo kakve specifične aktivnosti. Jevtine i svakodnevne aktivnosti mogu pružiti kvalitetne trenutke. Na primer, prost odlazak u park da se sa njima uživa u prirodi može roditeljima dati idealnu priliku da upitaju svrsishodna pitanja i pokrenu razgovor.

Pismo kaže da ima vreme i za igranje

"Svemu ima vrijeme, i svakom poslu pod nebom ima vrijeme. Vrijeme plaču i vrijeme smijehu; vrijeme ridanju i vrijeme igranju." (Prop. 3:1-4)

Bezbrižna igra je od suštinske važnosti da bi dete razvijalo intelektualne, emotivne i socijalne sposobnosti. Igra nije samo veoma vredna, već apsolutno suštinski važna! Deca razvijaju moždane vijuge za puninu svakovrsnih funkcija ponajviše kroz igru. Igračka koju će dete koristiti u najobičnijoj igri može biti veoma jednostavna, kao što je na primer prazna kartonska kutija. Bezopasni, svakodnevni predmeti u domaćinstvu su mališanima jednako zagonetni kao i skupe elektronske igračke.

Stručnjaci veruju da zatrpavanje dece bezbrojnim obavezama koje predvode odrasli može da uguši njihovu maštu i kreativnost. Preporučuje se umerenost. Dozvolimo detetu da istražuje svoj sopstveni mali svet i testira stvaralačke sposobnosti. Ono će često samo naći nešto da se zabavlja. Ovo nas međutim, ne oslobađa odgovornosti da znamo šta dete radi i gde se igra, da se ne bi kako povredilo.

Nađimo vreme

Učenje je sastavni deo vaspitavanja i podizanja dobro prilagođene dece. Mnogi roditelji svakog dana izdvajaju vreme da naglas čitaju deci. Ovo pruža priliku da se da lekcija o prihvatljivom ponašanju, kao i za usađivanje moralnih vrednosti u dete zasnovanih na onome šta kaže Bog. Biblija beleži da je verni učitelj i misionar Timotije znao sveta pisma od malena: "I budući da iz malena umiješ sveta pisma, koja te mogu umudriti na spasenije u Hrista Isusa." (2. Tim. 3:15)

Čitanje našem mališanu stimuliše neuronske spojeve u mozgu. Ključ je da čita ljubazna, brižna osoba. Presudno je da se pažljivo izabere sadržaj onoga što će se čitati. To bi trebalo da bude na nivou na kome deci prija. Takođe, trudimo se da čitamo redovno i u isto vreme svakog dana. Na taj način dete će to početi da očekuje.

Učenje podrazumeva disciplinu. Mališani imaju korist od discipline koja se sprovodi u ljubavi. Na primer, ona može da bude u obliku izgovorene opomene, ili uskraćivanjem povlastica, ili bilo kojim drugim oblikom kazne. Disciplina je učenje deteta kako da se odnosi prema osećanjima i nekontrolisanom ponašanju. Svako dete ima potrebu za osećanjem za granicu. Iza ljubavi, disciplina je najvažnija stvar koju treba da pružimo.

"Bezumlje je privezano djetetu na srce; prut kojim se kara ukloniće ga od njega." (Pri. 22:15)

"Ne ukraćuj kara djetetu; kad ga biješ prutom, neće umrijeti. Ti ga bij prutom, i dušu ćeš mu izbaviti iz pakla." (Pri. 23:13)

Kako možemo da odredimo da li je naša roditeljska disciplina ispravna, a pritom i uspešna? Jedna stvar je sigurna, deca treba da znaju zašto se disciplina sprovodi? Kada opominjemo, činimo to na način na koji će naša deca osetiti da smo roditelji koji vole i pružaju podršku, a ne samo kao oni koji žele da uspostave pravila i uredbe u domu.

"I vi očevi! Ne razdražujte djece svoje, nego ih gajite u nauci i u strahu Gospodnjemu." (Ef. 6:4)

"Očevi! ne razdražujte djece svoje, da ne gube volje." (Kol. 3:21)

Napori koji se pokazuju uspešnim

Čitanje deci bi od kolevke trebalo da bude deo svakodnevnih običaja pred spavanje. Vremenom, dete će naučiti napamet mnogo od priča koje čuje i pratiti ih prepoznajući reči i zvuke koji uz njih idu. Takođe, izmenjivanjem onoga što čitamo će to činiti još zanimljivijim. Držanjem čitanja u ravnoteži sa propratnim aktivnostima kao što su crtanje, bojenje, sviranje, kampovanje, ili porodične posete, recimo zoološkom vrtu, će sve učiniti još zabavnijim.

Ovo uliva i podstiče pozitivne moralne vrednosti i ponašanje u povodljiva srca i umove dece.

Da li je sav ovaj rad i trud vredan? Roditelji koji daju sve od sebe da primene ove gore navedene praktične savete u mirnoj i opuštenoj atmosferi će imati mnogo više izgleda da vide kako im deca razvijaju pozitivan stav u životu. Ako u njihovom nežnom dobu odgajamo intelektualne i komunikacione sposobnosti dece, mnogo ćemo doprineti izgradnji njihovog moralnog i duhovnog karaktera.

Pre mnogo vekova Biblija je jasno izjavila: "Uči dijete prema putu kojim će ići, pa neće odstupiti od njega ni kad ostari." (Pri. 22:6)

Roditelji zasigurno igraju jedinstvenu ulogu u obučavanju dece. Budimo velikodušni u tome da im iskažemo ljubav. Provodimo vreme sa njima, vaspitavajmo ih, poučimo. Ako ovo budemo činili, to će doneti sreću kako njima, tako i nama.

"Mudar je sin radost ocu, a čovjek bezuman prezire mater svoju." (Pri. 15:20)

"Mudar je sin radost ocu svojemu, a lud je sin žalost materi svojoj." (Pri. 10:1)

"Veoma se raduje otac pravednikov, i roditelj mudroga veseli se s njega." (Pri. 23:24)

Tagged: deca| porodica| roditelji|
"Ja sam izvan sebe od divljenja i izjavljujem Bogu svoju beskrajnu zahvalnost, što je blagoizvoleo da budu, preko mene, otkrivena tako velika i do sada nepoznata čuda."
- Galileo Galilej

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 690
Ukupno: 2599705
Generisano za: 0.005''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/026/05.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.