Naslovna » Magazin » Arhiva » #80 » ....

80/2014. - Uvodnik

Uredništvo
"A pravednik živeće od vere; ako li odstupi neće biti po volji moje duše. A mi, braćo, nismo od onih koji odstupaju na pogibao, nego od onih koji veruju da spasu duše." (Jev. 10,38-39 RDK)

Jedna od najdivnijih i najpoznatijih izjava u Svetom pismu jeste: "A pravednik će od vere svoje živ biti." (Avak. 2,4). Srž ovog stiha je spomenuta nekoliko puta u Novom zavetu i poznata je skoro svakom hrišćaninu koji imalo više čita Bibliju. Međutim, ono što im možda nije poznato jeste tvrdnja koja dolazi ispred ove: "Gle, ko se ponosi, njegova duša nije prava u njemu", kako to stoji u proroku Avakumu.

Dakle, ako to zanemarimo i usredsredimo se na prvu izjavu, izgubićemo smisao onoga šta Bog kaže Avakumu u drugom poglavlju. Ako spojimo ove dve izjave uočićemo da one čine dve strane jedne te iste slike - čoveka koji je pun neverovanja i čoveka koji je pun vere.

Dragi naši čitaoci,

na ovom svetu postoje samo dva stava prema životu - stav vere i stav nevere. Jedan tumač Biblije je to prokomentarisao ovako: "Ili se mi prema svom životu odnosimo u skladu sa svojom verom u Boga, i svoje zaključke i delovanja stvaramo na osnovu toga, ili se naš stav temelji na odbijanju Boga, na našim izgovaranjima i našim naporima da sebi 'ispunimo život'".

Sasvim je jasno da je Jevrejima 10,38-39 ono biblijsko raskršće vere i nevere: "Pravednik će živeti od svoje vere", ili kako bi rekli "mesto gde se čini veliko razdvajanje duša". Razdvajanje koje čini da je svaki od nas u duhovnom smislu korača ili ka jednom ili ka drugom pravcu. Naši se životi ili temelje na veri ili ne. Ne postoji ništa između ovoga. Dakle, najjednostavnije rečeno, život se svodi na ovo: ili prihvatamo Božje vođstvo, ili ga ne prihvatamo. Oni koji odbijaju Božju vladavinu, bez obzira da li su toga svesni ili nisu, kreću se van Božjeg plana, nekim svojim "širokim putem". Oni koji prihvataju Njegovu vladavinu, nastoje da žive u parametrima Njegove volje i kreću se ka Njegovoj budućnosti.

Vaša, SIONSKA TRUBA.

Tagged: uvodnik| vera| život|
"Ne varajte se: Bog se ne da ružiti; jer šta čovek poseje ono će i požnjeti. Jer koji seje u telo svoje, od tela će požnjeti pogibao; a koji seje u duh, od duha će požnjeti život večni."
- Galatima 6:7-8

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 1277
Ukupno: 2556220
Generisano za: 0.007''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/080/index.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.