Naslovna » Magazin » Arhiva » #54 » ....

Dođi Hristu

John Bunyan

Onaj ko dolazi Isusu Hristu nalazi u Njemu ono što ne može naći nigde i ni na kom drugom mestu. Onaj koji dolazi Isusu Hristu, nalazi Boga koji izmiruje svet sa sobom, ne pripisujući im njihove prestupe. Dakle, Bog ni na nebu, ni na Zemlji se ne može naći na neki drugi način.

Onaj ko dolazi Isusu Hristu, nalazi u Njemu izvor milosti koji je dovoljan ne samo da oprosti greh, nego i da posveti dušu i da je sačuva od pada u ovaj pokvareni svetu.

Onaj ko dođe Isusu Hristu, nalazi vrlinu u Njemu; takvu vrlinu da, ako te On samo dotakne svojom Rečju ili ako ga ti dotakneš verom, život se time prenosi u tvoju dušu. To te tako probudi, kao kada se neko probudi iz dubokog sna; to je probuđenje sve sile tvoje i sve tvoje duše (Ps. 33:11-12; Gal. 6:12).

Jesi li došao Isusu Hristu? Da li si našao slavu u Njemu? Ako jesi, šta da ti kažem? Našao si pravdu u Njemu; našao si odmor, mir, užitak, nebo, slavu i večni život.

Zato, zapitaj ponovno svoje srce: Jesam li došao Isusu Hristu? Ako možeš reći: "došao sam", i ako sam Bog može potvrditi ovu tvoju izjavu, srećan, srećan, srećan li si čovek. Ali ako nisi došao, šta je to što te može učiniti zaista srećnim?

Od svih ljudi, tebe je Gospod blagoslovio, Otac je pripremio Sina da se žrtvuje za tebe, i ISUS HRIST, tvoj Gospod, otišao je da pripremi mesto za tebe.

Ti dolaziš potpunom Hristu; ništa ti neće nedostajati, ni za telo, ni za dušu na ovom svetu ili na onom koji će doći, nego ćeš sve imati u Isusu Hristu: On je takav u kome nema nedostataka bilo kojeg dobra, koje se nalazi na nebu i na zemlji.

On je pun milosti. Milost je nešto što se daje iz ljubavi; niko toliko nije ljubio kao Isus Hrist, ova ljubav prevazilazi razum. Ona je iznad ljubavi čitave Zemlje, svih stvorenja, čak i iznad ljubavi ljudi i silnih anđela. Ova ljubav je u njemu nadvladala tako što je ostavio slavu neba, napustio nebesko mesto, obukao se u ljudsko telo, uzeo na sebe naše bolesti, slabosti, grehe, prokletstvo, smrt i gnev Božji, koji je s pravom pripadao čoveku. I sve je to uradio za nizak, nezaslužni, nezahvalni narod; da, za narod koji je bio u stalnom neprijateljstvu sa Njime:

"Jer je Hristos, dok smo mi još bili slabi, u određeno vreme umro za bezbožnike. Jedva će ko umreti za pravednika; za dobroga možda bi se ko i usudio da umre. Ali Bog pokazuje svoju ljubav prema nama time što je Hristos umro za nas kad smo još bili grešnici. Stoga ćemo mnogo pre mi, opravdani sada njegovom krvlju, njegovim posredstvom biti spaseni od gneva. Ako smo, dakle, mi - kao njegovi neprijatelji - izmireni s Bogom smrću njegovoga Sina, onda ćemo još pre biti spaseni njegovim životom, pošto smo izmireni." (Rim. 5:6-10 EČ).

On je pun istine. Pun blagodati i istine. Istina je vernost u držanju obećanja, ovog obećanja, kao i mnogo drugih: "i onoga koji ide k meni neću izbaciti." (Jn. 6:37 EČ). On te neće prevariti ili izneveriti, dođi smelo.

On je pun mudrosti. On je za nas Bog mudrosti, mudrosti koja je jedina u stanju upravljati događajima u Crkvi u celosti i okolnostima svakog pojedinog dolazećeg grešnika. I na temelju ovoga za Njega je rečeno: "A njega je dao Crkvi za glavu više svega", jer On nadgleda sve okolnosti u svetu svojom mudrošću, a za dobro Njegove crkve. Sve ljudske akcije, sva sotonska iskušenja, sva mučenja, sva razočarenja; sve stvari koje se mogu zamisliti su u Hristovoj ruci - koji je mudrost Božja - sve ih je odredio da služe za dobro Njegove crkve (Rim. 8:28).

On je pun Duha, za komuniciranje s dolazećim grešnikom; on sam ga je primio bez mere (Jn. 3:34), tako da ga može dati svakom udu svoga Tela, prema meri svakog čoveka koja mu je udeljena od Oca. Zato je On rekao da će onom koji dođe njemu "iz njegova tela će poteći reke žive vode." (Jn. 7:38 EČ).

On je skladište puno blagodati Duha. "Iz njegove punoće svi mi primismo, i to blagodat za blagodat." (Jn. 1:16 EČ) Ovde je mnoštvo vere, mnoštvo ljubavi, mnoštvo iskrenosti, mnoštvo poniznosti, mnoštvo svakojake blagodati. Od ovog mnoštva On daje svakom; skrušenom, poniznom, strpljivom, dolazećem grešniku. Zato dolazeća dušo, imaj na umu, ti ne dolaziš goloj pustinji kada dolaziš Isusu Hristu.

On je pun naklonosti i osećanja; i to će osetiti oni koji dolaze Njemu da prime život. On može podneti tvoju slabost, On se može sažaliti na tvoje neznanje, On će biti dirnut i saosećaće sa tvojim slabostima, On će ti od srca oprostiti tvoje promašaje, On će pokriti tvoju neveru i On će te ljubiti i dalje uprkos svemu. Njegovo sažaljenje neće izneveriti: "Trsku stučenu neće prelomiti, i sveštilo koje se puši neće ugasiti." (Isa. 42:2 RDK).

Dolazeća dušo, Isus kome ti dolaziš pun je moći i olakšanja za tvoje dobro; On može potisnuti sve tvoje neprijatelje; On je Car nad svim zemaljskim carevima; sve ljudske zle namere, On može okrenuti za tvoje dobro; On može osujetiti sve zamke koje su ti postavljene na životnom putu; On te može izvući iz svih nevolja sa kojima bi mogao biti okružen; On je mudar u srcu i moćan u sili. Svaki život, svaka osoba pod suncem je u Njegovim rukama; da, čak i pali anđeli se tresu pred Njime, i pri samom spomenu Njegovog imena. On, jedini će spasiti tvoj život.

Isus kome ti dolaziš smeran je u srcu, On nikoga ne prezire. Nije mu važna tvoja spoljašnja malenkost, niti tvoja unutrašnja slabost, niti je to tvoje siromaštvo, ili tvoja nedostojnost, ili nemudrost zbog koje bi On na tebe pogledao: On je izabrao lude, nedostojne, i odbačene stvari ovoga sveta, da posrami moćne i silne (1. Kor. 1:26-28). On će prignuti svoje uho tvojim nejakim molitvama, On će izvući pravo značenje iz tvojih neiskazanih uzdisaja; On će poštovati tvoju najmanju žrtvu, ali samo ako u svemu tome bude tvoje celo srce. Nije li to blagosloveni Hrist?

I ne samo da je u Njemu punina nego i darežljivost. On ne štedi, ne zakida, ne škrtari, na onome što ima i želi to bogato dati; On ima otvoreno srce i otvorene ruke, zato:

1. On te poziva da dođeš k Njemu, a to ne bi radio i da nije spreman i dati; da On ti zapoveda: DOĐI! Radi ohrabrenja, svakoj ovoj zapovesti dodaj dato obećanje: "Jer svaki koji moli dobiva, i koji traži nalazi, i onome koji kuca otvoriće se." (Mt. 7:8 EČ).

2. On ne samo da ti naređuje da dođeš, nego ti govori, da će ti od srca učiniti dobro, i da će to učiniti radujući se: "I radovaću im se čineći im dobro i zasadiću ih u ovoj zemlji tvrdo svim srcem svojim i svom dušom svojom." (Jer. 32:41 RDK).

3. Vidi se da je zaista darežljiv, jer daje bez prigovora: "Neka ište od Boga koji svima prosto daje i ne kori, i daće mu se." (Jak. 1:5)

Dakle, jesi li došao Isusu Hristu?

"Danas ako čuješ njegov glas, pazi, da ne otvrdne tvoje srce..." (Jev. 3:15 EČ, parafrazirano).

Delovi iz knjige: "Come and welcome to Jesus Christ, John Bunyan". Sačinila: Marika Eterović Mansel.
"Svakoga dana sve se menja. Osim Boga."
- Charles Kingsley

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 1889
Ukupno: 2666839
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/054/05.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.