Naslovna » Magazin » Arhiva » #41 » ....

Posledice preljube

Rusty Miller

Nije neuobičajeno da se vidi da neko, bilo na televiziji ili na filmovima, temu preljube pretvara u šalu. Bilo je čak filmova u kojima je preljuba korišćena kao "komična" primesa. U stvarnosti je preljuba i te kako razarajuća i to sa dalekosežnim posledicama. Samo je nekoliko greha koji imaju veće posledice od izdaje koju predstavlja preljuba. Toliko napora se ulaže u dokazivanje kako je "dogovoren odnos" između dvoje odraslih ljudi bezopasan, mada je mnogo više onih koji to nisu odobrili a bivaju povređeni ovim moćnim grehom. Društvo, crkva, deca i nevini supružnici takođe su ugroženi delom koje nije bezazleno već nadmoćno opasno.

Društvo: Posledice preljube na mnogo načina dopiru i do samog društva. Može li ko osporiti činjenicu da je rastuća preljuba oslabila ovaj narod? Više je nego jasno da Bog uvek napušta narod koji odbacuje Njega i Njegove zakone (vidi Amos 1 i Amos 2), a i Njegovi zakoni jasno osuđuju preljubu (1. Korinćanima 6:9-10, Jevrejima 13:4). Neizbežno je da narod čiji nemoral toleriše preljubu do te mere da je gotovo ohrabruje, bude odbačen od Boga. Narod kojeg Bog odbaci onda postaje sve gori i gori jer greh ne samo da je počinjen, već se i potvrđuje kao pravedna druga alternativa. Neki su spremni da idu toliko daleko da kažu da Bog odobrava njihov greh (Zvuči li vam poznatom ova izjava: "Zar Bog ne želi da budem srećan?"). Ovaj put ka propasti napada samo srce društva.

Crkva: Bilo bi lepo kada bi se moglo reći da crkva ostaje van uticaja greha preljube ali nažalost to nije slučaj. Mnoge su crkve podeljene zbog gorčine preljubnika a čak i onda kad crkva preživi izdaju, ožiljci mogu da budu dugotrajni s obzirom da su i drugi hrišćani pogođeni lažju i licemjerjem onih za koje su verovali da su istinski vernici. Duše prijatelja tih osoba koji su blisko upoznati sa situacijom, takođe su ugrožene poniženjem greha i njegovim obeshrabrujućim posledicama. Starešine crkve i propovednici koji provedu sate i sate u savetovanju meditirajući i žaleći zbog grešnih dela preljubnika, postaju sve više obeshrabreni hrišćanima koji jednostavno odbijaju da urade šta je ispravno. Ono što najviše uznemirava je činjenica da je posledica tog greha ponekad još veća. Naime, kad preljubu počini neko iz rukovodstva crkve, šteta je čak i veća, te ponekad za rezultat ima još više izgubljenih duša iz razloga što slabiji hrišćani onda odbijaju veru s obzirom na ono što su videli kod svojih vođa.

Deca: Najtužnije žrtve preljube su deca iz tih slomljenih brakova. Mnoge studije su pokazale da deca razvedenih roditelja, pogotovo u slučajevima gde je razvod usledio kao posledica preljube, imaju poteškoća da veruju drugima. Taj nedostatak poverenja, kao što se može i zamisliti, posebno se proširuje na bračne partnere ili potencijalne bračne partnere. Mnoga ova deca budu ogorčena onim što su uradili njihovi roditelji, da neki čak krive Boga što je to dopustio, što kao rezultat ima distancu u jedinom odnosu (sa njihovim Stvoriteljem) koji ih može izvući iz tamnih dubina uzrokovanih ovim strašnim grehom. Zadovoljstva greha, ako se uporede sa neizrecivom izdajom koju ti maleni osećaju, jednostavno nisu vredna svoje cene.

Brakovi: Najčiglednija posledica preljube je izdaja bračnog partnera. Da ovaj greh ima razarajuće posledice najbolje se vidi u tome što je preljuba termin koji Bog upotrebljava kako bi opisao svoj narod kad Mu je neveran (Jeremija 3:8, Isaija 1:21, Otkrivenje 3:20-22). Iako je istina da nevina strana ne mora neophodno da traži razvod od preljubnika, teško je zamisliti bilo koji greh koji lakše razbija poverenje, zajedništvo i ljubav koje bi brak trebalo da gradi. Izjaviti ljubav i poštovanje prema nekome drugome a u isto vreme pogaziti to isto obećanje, destruktivno je i pokvareno kao bilo koji drugi teški greh koji ljudsko biće može da učini.

Duše: Najpogubnija posledica greha je u činjenici što će duše biti izgubljene. Već smo videli da Bog osuđuje preljubu (Jevrejima 13:4) i oni koji počine ovaj greh sigurno će biti izgubljeni (1. Korinćanima 6:9-10), ako se za to ne pokaju. Dakle, konačna posledica preljube je večnost u Paklu za grešnika i to je uistinu tragično.

Posledice preljube su velike a potencijal da mnoge duše budu izgubljene zbog samo jednog dela preljube, prevelike su posledice da bi Bog a samim tim i mi sami, tolerisali taj greh. Crkva mora da hrabro istupi i da govori protiv tog bezobzirnog, odvratnog i razarajućeg greha.

Izvor: Abundant Life, broj 38, broj 6-7, 2003.

NAPOMENA UREDNIŠTVA: Izvorno u 41. broju ST magazina na ovoj stranici se nalazio tekst "BOG JE LJUBAV", autora Srđana Sremaca. Međutim, na autorov zahtev tekst je povučen iz arhive ST magazina a pošto našim čitaocima nismo hteli uskratiti jednu stranicu, umesto povučenog teksta, postavljen je ovaj za koji verujemo da će biti na blagoslov mnogima.
"Ja dođoh na sud na ovaj svet, da vide koji ne vide, i koji vide da postanu slepi."
- Jovan 9:39

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 559
Ukupno: 2737238
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/041/01.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.