Naslovna » Magazin » Arhiva » #32 » ....

Stvarnost Narnije

Jan Vareca

Postoji tajna u jednom starom ormaru a on je ulaz u svet Narnije. To je bajkovita zemlja puna životinja koje govore, patuljaka, divova i drugih stvorenja. Četvoro dece: Petar, Susana, Edmund i Lusi nisu ni sanjali, kakva ih neverovatna avantura čeka kada prođu kroz vrata tajanstvenog starog ormara.

Deca će otkriti da je carstvo Narnije u ropstvu i pod prokletstvom zle Bele veštice. Ona je Narniju proklela na večnu zimu i hladnoću. Ipak, postoji staro proroštvo, velika nada stanovnika Narnije, koje govori, da će okrutnoj vladavini zle veštice jednog dana doći kraj. Veliki hrabri lav Aslan jednog dana će se u Narniju vratiti i osloboditi je...

"Nepravda će biti ispravljena,
kada ugledamo Aslana,
Na glas njegove rike,
tuge više neće biti,
Kada on pokaže svoje zube,
zima će sresti svoju smrt,
Kada on protrese svojom grivom,
imaćemo ponovo proleće."

Proroštvo takođe govori, da će dva "sina Adamova i dve kćeri Evine", sesti na četiri prestola u Kair Paravelu i da će vladati kao kraljevi i kraljice nad Narnijom. Ti sinovi i te kćeri, su upravo mali junaci koji su ušli kroz tajna vrata, u čudesnu zemlju Narniju, pravo u središte konačne bitke za oslobođenje Narnije, kroz lava Aslana...

PRAVA TAJNA NARNIJE

U decembru ove godine počelo je prikazivanje filma "Letopisi Narnije: Lav, Veštica i Ormar" (The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and The Wardrobe). U filmu igraju Tilda Svidlol i Džim Broadbent (Tilda Swinton, Jim Broadbent), a snimanje je koštalo 75 miliona funti. Film je spektakularna ekranizacija jedne od sedam novela C. S. Luisa (C. S. Lewis) iz serije "Letopisi Narnije".

Britanac, C. S. Luis je poznati hrišćanski pisac, iz čijeg pera su izašle mnoge knjige, koje su veoma brzo postale svetski bestseleri. On, za svoje "Priče iz Narnije" je znao da kaže, da su "priča sa pričom". A koja je to onda prava tajna Narnije?

U jednom svom pismu koje je napisao, dok je bio dekan na Magdalena koledžu, u Kembridžu, Luis kaže:

"Pretpostavimo, da zaista postoji svet poput Narnije... i pretpostavimo da Hrist želi ući u taj svet da bi ga spasio (kao što je učinio sa našim) šta bi smo onda mogli očekivati? Ova priča je moj odgovor na to pitanje. Pošto je Narnija svet pričajućih životinja, a pošto je ovamo Hrist došao kao čovek. U Narniji sam ga oslikao kao lava, jer: 1) lav se smatra kraljem među svim životinjama, 2) Hrist je u Bibliji nazvan 'lavom iz Judina plemena'". (The Sunday Times, December 04, 2005.)

U jednom svom drugom pismu, koje je 1961. poslao detetu čitatelju Narnije, Luis kaže: "Cela priča o Narniji je samo o Hristu". (The Sunday Times, December 04, 2005.)

PRIČA U PRIČI

Zaplet priče počinje, kada po polasku dece u Narniju, Edmund jedan od dečaka, pada pod čaroliju Bele veštice, te se tako prepušta sebičnosti, ponosu i pohlepi. On je postao izdajnik Narnije a prema zakonima te zemlje, Edmund mora biti kažnjen, i to smrtnom kaznom.

Biblija nam jasno govori, da se svi mi ponekad s vremena na vreme ponašamo poput Edmunda. Skloni smo tako lako da činimo stvari koje povređuju druge i veoma su neprijatne u očima Božjim - kršimo Njegov zakon. Zakon koji kaže: "kazna za greh je smrt" (Rim. 6:23). Tako nam naši lični gresi donose prokletstvo, koje mi nikako ne želimo.

Jedina nada za Edmunda, jeste lav Aslan, koji je "Car šume", "Car svim životinjama" i "Sin vladara preko velikog mora". Samo Aslan, koji je osnovao kraljevstvo Narnije, može Edmunda osloboditi od prokletstva i čini Bele veštice.

U Bibliji, Isus Hrist je nazvan "Lav iz Judina plemena", "Carem nad carevima i Gospodarem nad gospodarima", "Sinom Božjim". On jedini može nas spasiti od prokletstva greha i njegovih posledica. "Zato se javio (došao) Sin Božiji - da razori dela đavolova." (1. Jn. 3:8)

Dakle, da bi Edmund bio spašen od prokletstva Bele veštice i smrtne kazne, lav Aslan će umreti umesto njega. Upravo onako, kako je i Isus Hrist umro za nas: "Ali Bog pokazuje svoju ljubav prema nama time što je Hristos umro za nas kad smo još bili grešnici." (Rim. 5:8)

Aslan umire u strašnim mukama, na Kamenom stolu, koji je sam postavio u Narniji, a Edmund biva oslobođen, ali tu nije kraj priči; U zakonima Narnije o Kamenom stolu stoji zapisano: "Kada neko svojevoljno umre, umesto osuđenika, a da sam nije počinio ni jedno neverstvo (loše delo) - Kameni sto će pući i smrt će biti slomljena - moraće da vrati ono što je uzela."

Biblija nam govori o strašnoj i užasnoj smrti na krstu koju je pretrpeo Sin Božji. Kroz svoju zastupničku smrt, sila greha i smrti je bila slomljena. Sada, svi oni koji se pouzdaju u Hristovu zastupničku smrt mogu reći: "Hristos nas je iskupio od kletve zakona time što je on postao kletva za nas, jer je napisano: 'Neka je proklet svako ko visi na drvetu'". (Gal. 3:13)

Kao što je u zemlji Narniji, lav Aslan bio vraćen iz smrti u život, tako je i Isus Hrist ustao iz mrtvih u ovom našem svetu. Biblija o tome i piše: "pobeda proždre smrt" (1. Kor. 15:54). Bog nas je tako spasio "od vlasti tame i premestio u carstvo svog ljubljenog Sina." (Kol. 1:13-14), gde možemo zauvek živeti s Njim...

Sada kada ste se ukratko upoznali sa pričom iza priče, šta se krije iza lava Aslana i starog ormara, nemojte nikako propustiti tu priliku da se i sami lično upoznate sa velikim "Lavom iz Judinog plemena". On je lav, koji je svojim dolaskom zauvek obeležio ovaj svet, ali još više i živote onih koji su Ga prihvatili, jer je njima lično izvojevao slobodu od prokletstva greha - kao dečaku Edmundu.

A vi, koji Ga znate, eto vam zgodne prilike, da gledajući sa svojim prijateljima film "Letopisi Narnije" i sami ispričate najveću priču svih vremena, da im kažete i posvedočite o delotvornoj moći Evanđelja Isusa Hrista. O stvarnom "lavu Aslanu", koji stvarno menja ljudske živote - razorene silom greha.

Tagged: film| lewis| narnija| svet|
"Svakoga dana sve se menja. Osim Boga."
- Charles Kingsley

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 1886
Ukupno: 2662405
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/032/05a.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.