Naslovna » Magazin » Arhiva » #91 » ....

misaone refleksije

SAVETI RODITELJIMA
- Preuzeto sa Interneta

- Ne ruši detetu duh, ako pogreši. Nikada ga nemoj upoređivati s drugima koji su ga možda nadmašili.

- Seti se, da je dete poklon od Boga. Dozvoli mu da ono bude ono što jeste, ličnost, koja se ne sme ugurati u šablon roditelja, brata, sestre ili nekog drugog.

- Nemoj ispunjavati detetu svaku njegovu želju ili željicu. Dozvoli mu da nauči da se zarađuje teško te da se raduje kad nešto dobije.

- Nauči dete disciplini s ljubavlju i čvrstinom. Uvek daj objašnjenje zašto postupaš tako. Ako vidi da si pošten i dalje će te voleti i ceniti.

- Ne postavljaj sebe kao sliku savršenstva. Lakše ćeš razgovarati sa detetom ako priznaš da i tata i mama nekad pogreše.

- Seti se da su ljutnja i neprijateljstvo prirodne emocije. Pomozi detetu da nađe socijalno prihvatljive ventile za kompenzaciju tih osećaja.

- Ne preti kada si ljut. Ne obećavaj nemoguće u dobrom raspoloženju. Detetu roditeljska reč znači sve. Zbog toga ne preti i ne obećavaj ako nećeš ispuniti.

- Kao roditelji budite uvek jedinstveni. Ako se s detetom udružiš protiv bračnog druga, kod deteta možeš ostaviti duševni razdor, koji može završiti u osećaju krivice, rastrešenosti i nesigurnosti.

- Ne obasipaj dete preteranom "ljubavlju". Najčistija i najzdravija ljubav se pokazuje u dnevnom vaspitanju koje zrači samopouzdanjem i nezavisnošću. Ljubav se očituje u zabrani isto toliko koliko i u odobravanju.

- Nauči dete da u teškom i poštenom radu leži dostojanstvo. Pokaži mu da je život srećan ako je koristan, dok je lak život pun zadovoljstva, prazan i beznačajan.

- Nemoj pokušati sačuvati dete od svake pa i najmanje nevolje i razočaranja. Teškoće učvršćuju karakter i pomažu nam imati saosećanje sa drugima.

- Nauči dete da ljubi Boga svim svojim srcem, dušom, umom i snagom. Pokaži mu da je važno moliti se, čitati Bibliju, ići u crkvu i nedeljnu školu. Biti primer u tome najmoćnije je oružje.

- Najbolje što možeš dati detetu je vaspitanje, koje će u njemu razviti duboku i obilnu veru u Hrista.

"Zovi me, i odazvaću ti se, i kazaću ti velike i tajne stvari, za koje ne znaš."
- Jeremija 33:3

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 1786
Ukupno: 2745356
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/091/06.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.