Naslovna » Magazin » Arhiva » #87 » ....

Hrist pobeđuje tamu

Aleksandar Birviš

Početak Evanđelja po Jovanu glasi ovako:

U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Reč beše Bog. Ona u početku beše u Boga. Sve je njome postalo, i bez nje ništa ne postade što je postalo. U njoj beše život, i život beše svetlost ljudima. I svetlost svetli u tami, i tama je ne obuze.

Bi čovek poslan od Boga, po imenu Jovan. Ovaj dođe za svedočenje, da svedoči o svetlosti, da svi veruju njegovim posredstvom. On ne beše svetlost, nego "da svedoči o svetlosti".

Beše svetlost istinita koja obasjava svakog čoveka koji dolazi na svet. U svetu beše i svet njime postade, i svet ga ne pozna. Svojima dođe i svoji ga ne primiše. A onima koji ga primiše dade vlast da budu čeda Božija, onima koji veruju u ime njegovo; koji se ne rodiše od krvi, ni od želje telesne, ni od želje muževljeve, nego od Boga.

I Reč postade telo i nastani se među nama, i videsmo slavu njegovu, slavu kao Jedinorođenoga od Oca, pun blagodati i istine.

Jovan svedoči o njemu i viče govoreći:

- Ovo je onaj za koga rekoh: "Koji za mnom dolazi ispred mene je", jer pre mene beše.

I od punine njegove mi svi primismo blagodat za blagodat. Jer se Zakon dade preko Mojsija, a blagodat i istina postade posredstvom Isusa Hrista.
(Jn. 1,1-17)

Divan uvod. Ovo je posebno pesničko izlaganje o Gospodu Isusu. Šta nam ono kazuje?

Isus Hristos je Gospod i Spasitelj. On nije pojava vezana za priliku ili događaj. Hristos je više nego događaj: On je ostvarenje reči, smisla, značenja i značaja svega što Bog jeste i što Bog pruža. Bog ne bi bio tako celovito otkriven da to nije objavljeno i da se ne objavljuje o Hristu. Zato apostol Pavle upozorava: "Pazite da vas ko ne obmane filozofijom i praznom prevarom po predanju ljudskom, po nauci sveta, a ne po Hristu. Jer u Njemu obitava sva punina Božanstva telesno". (Kol. 2,8-9)

Otac je stvoritelj i Sin je stvoritelj. Zato materija nije sama po sebi zla. U njoj i ljubav Spasitelja i Iskupitelja. Ako neko misli da je tvorevina zla, onda on omalovažava Gospoda Isusa. Spasitelj nije učesnik u zlu, pogotovu On ne sudeluje u zloupotrebi materije. Naprotiv: sve što je sazdao naš nebeski Učitelj dobro je i valja ga prihvatiti kao dobro.

Život je najznačajniji vid tvorevine. On je posebno istaknut. Život je proizašao iz Hrista. Javljanje života, postajanje života, održavanje života i životnih vrednosti valja sagledavati i negovati u Hristu zato što izvan Hrista život postaje bezvredan.

Gospod Isus daje smisao životu. Zato se o Hristu i o životu govori kao o posebnom javljanju svetlosti. Život bez smisla je kao mrak. Potreban nam je dobar vodič, ali on je slab ako nema svetiljku.

Hrišćanima je ponuđeno nešto više: ne svetiljka, nego sama svetlost. Obična, fizička svetlost ima neke čudesne osobine i različite moći. Spasitelj ih ima mnogo više. On pobeđuje tamu: Njega tama ne može zarobiti.

Za čovečanstvo je potrebna povlastica: Hristos je istinita svetlost prisutna u svem svetu i namenjena svakom čoveku. Ko god želi može postati hrišćanin. To nije teško niti zahteva neki složeni postupak. Potrebno je jednostavno uzdanje, vera u Hrista kao u potpunu ličnost koja potpuno spasava.

Šta se dešava sa onima koji veruju? Oni postaju čeda Božija. Veru ne može da zameni nacija (rođenje "od krvi"), lične vrednosti (rođeni "od želje telesne"), poreklo (rođeni "od želje muževljeve") niti bilo kakvi činioci i dostignuća. Bog preporađa ljude koji veruju. Oni postaju Božije vlasništvo, trajna vrednost koja uživa najuzvišeniju zaštitu.

Hristov boravak u telu bio je kratak: svega trideset i tri godine. Manje od jedne desetine svog ovozemaljskog života Spasitelj je proveo kao Učitelj. Sve ostalo vreme je radio teške telesne poslove slušajući Josifa i majku Mariju. Ipak, On je pokazao slavu Božiju, doneo nam svetlost i istinu, te nismo više našminkane maske, nego smo istinita, iskrena i pomilovana ljudska bića.

Večni Bog je ušao među ljude i učinio ih sudeonicima večnosti. Nepropadljivi i neuništivi Bog je pristupio tebi ne gledajući na tvoju privremenost, propadljivost i ništavnost.

Prihvati Božiji dar u Isusu Hristu. On daje život: drugačiji i večni. Šta si ti Njemu: prijatelj, neprijatelj, ravnodušni sused? Ne, ti treba da postaneš Njegov brat, Njegova sestra. Budi to već danas.

Neka tako bude i ostane do veka. Amin.

Tagged: spasenje| život| isus|
"Svim ljudima je vera u Boga usađena u srce. Lažu oni koji kažu da ne veruju u Božje postojanje; jer noću i u samoći sumnjaju."
- Seneka

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 3314
Ukupno: 2733922
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/087/03.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.