Naslovna » Magazin » Arhiva » #81 » ....

81/2014. - Uvodnik

Uredništvo
"Tako se na njima ispunjava Isaijino proročanstvo koje kaže: 'Slušaćete i slušaćete, ali nećete razumeti; gledaćete i gledaćete, ali nećete videti." (Mt. 13:14 SSP)

U ovom stihu je upotrebljeno bogastvo hebrejskog jezika da se opiše stanje onih kojima je srce sve tvrđe prema Gospodnjoj reči. Treba da razumemo da poruka Jevanđelja nije samo dobra vest, već je i ona loša vest. Dobra vest je za one koji je prihvataju, a loša vest je za one koji ne prihvataju. Kada se Jevanđelje čuje i prihvati ono donosi život a kada se Jevanđelje čuje i odbije, ono donosi smrt. Jedan propovednik je to lepo obrazložio, rekavši: "Isto sunce topi led a stvrdnjava ilovaču."

Zanimljivo je što Isus navodi Isaijine reči i primenjuje ih na ljude svoga vremena. Ustvari, ove Isusove reči nalazimo delimično u sva četiri Jevanđelja (Mk. 4:12; Lk. 8:10; Jn. 12:39-40) a navodi ih i apostol Pavle, kada govori o tome kako je Bog okrenuo svoj pogled od Izrailja i usmerio ga prema paganima, koji će slušati i prihvatiti Njegovu poruku (Dela 28:28).

Važno je razumeti da ni Isaija ni Isus ne govore o ljudima koji nisu kadri razumeti, već o ljudima koji čuju Reč, ali nisu voljni da tu Reč i praktično provere za sebe, tako što će u nju poverovati - pouzdati se u nju, da okušaju "koliko je Gospod dobar". Dakle, radi se o ljudima koji nisu voljni testirati za sebe istinitost Božje Reči. Iz toga razloga Reč im donosi osudu a ne spasenje: "Ko u njega veruje, ne osuđuje se; a ko ne veruje, već je osuđen jer nije poverovao u ime jedinorođenog Božijeg Sina." (Jn. 3:18 SSP).

Nameće se pitanje: Zašto propovedati Jevanđelje kada ga neki ne žele prihvatiti? Potrebno je iz dva razloga. Prvi, to je Božja zapovest (Mt. 28:18-20). Drugo, to je zbog toga da se pokaže i istakne njihovo tvrdokorno odbijanje i da niko zbog toga ne može reći da nije čuo, da se ne mogu izgovoriti pred Bogom.

Vaša, SIONSKA TRUBA.

"A ja vam kažem da će za svaku praznu reč koju kažu ljudi dati odgovor u dan strašnog suda."
- Matej 12:36

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 1260
Ukupno: 2556203
Generisano za: 0.005''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/081/index.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.