Naslovna » Magazin » Arhiva » #81 » ....

Stojim na vratima i kucam

Vlado Pšenko

Da li ti se dešava, ponekad u trenucima samoće, da se vraćaš u mislima na svoje neostvarene snove i želje. Ako je tako, zasigurno uzdišeš: "Ah, na putu sam u beznađe. Doživeo sam još jedan neuspeh. Propao sam..." Da, možda si - sticajem životnih okolnosti - u ovom trenutku na ivici očaja. Ostao si sam, bez prijatelja koji bi ti mogao pomoći. Večera je na stolu, ali tebi nije do jela. No, šta ako neko u ovom trenutku pokuca na tvoja vrata? Hoćeš li uvesti nezvanog gosta unutra? Posluhni pažljivije, jer neko ti ipak želi doći, i sesti za tvoj sto. Njegov je glas tih, ali on kaže: "Evo stojim na vratima i kucam: ako ko čuje glas moj i otvori vrata, ući ću k njemu i večeraću s njime, i on sa mnom." (Otk. 3:20 RDK) On kaže: "Ako ko čuje glas moj..." Taj neko ko želi večerati s tobom, govori glasom, koji tvoja duše može čuti. Taj neko ne želi da umreš u samoći i u očaju zbog neostvarenih želja. Želi ti biti prijatelj u nevolji.

Isusova želja da večera s tobom je zapisana u poslednjoj biblijskoj knjizi, u Otkrivenju, u trećem poglavlju i dvadesetome stihu. Molim te, uzmi Bibliju i pročitaj te reči još jednom za sebe. Verujem da se taj tihi Božji poticaj odnosi i na tebe. Isus kuca na vrata tvoga srca. Ne želi doći s osudom za tvoje životne neuspehe. Naprotiv, želi u miru večerati s tobom. Dolazi sa punim razumevanjem za sve ono što si proživeo. Želi naći trajno mesto u tvome srcu. Moja je molba da vrata tvoje duše ne ostanu zatvorena. Ne propusti susret s dragocenim gostom.

Isus je dugo kucao i na moja vrata, pre negoli što sam mu otvorio svoju dušu. Tek kada sam se našao na ivici očaja, u ranoj mladosti, otvorio sam mu se i pozvao ga unutra. U osami svoje sobe, usamljen i neostvarenih želja, zavapio sam: "Isuse, uđi." Vrata su bila otvorena onome, koji neumorno ponavlja tihim glasom ljudskoj duši: "Evo stojim na vratima i kucam: ako ko čuje glas moj i otvori vrata, ući ću k njemu i večeraću s njime, i on sa mnom." Kada sam zavapio iz dubine bića: "Isuse, uđi", to je značilo: "Bože, predajem ti se. Bez tvoje pomoći, ne mogu dalje. Potrebna mi je pomoć Neba, sam ne mogu ništa. Gospode, može li od moga života nešto dobro nastati?" U godinama koje su sledile, malo po malo, stekao sam dragoceno iskustvo, koje kaže: Svrha tvog života nije da ostvariš svoje želje. Ona je mnogo veća. Pre svega, sastoji se da upoznaš svog Stvoritelja i prihvatiš poruku spasenja, koju ti pruža po Isusu Hristu. A umesto ostvarenja svojih želja, Bog ti pruža svoj plan za tvoj život. Da, nismo ovde zbog ispunjenja naših želja, već ostvarenja Božjeg zadatka, na koji nas on poziva. U Božjoj reči, u Bibliji, jako dobar primer za to je Mojsije.

Mojsije! Usvojen od faraonove ćerke, odgajan je na faraonovom dvoru. Da bi zaštitio jednog svog sunarodnjaka Izraelca, ubio je Egipćanina. Kako bi izbegao kaznu za takvo delo, morao je pobeći. Nakon begstva sa faraonovog dvora u Egiptu, Mojsije je četrdeset godina proveo sa porodicom u pustinjskom kraju. Bio je oženjen Siforom i imao je dva sina. Mojsijev se svakodnevni život sastojao od toga da vodi na ispašu i čuva ovce svoga tasta Jitra, midjanskoga sveštenika. Biblija ne zapisuje Mojsijeve lične želje i snove. No, kao i svaki čovek, zasigurno ih je i on imao. Možda je čak gledao na sebe kao na čoveka neostavrenih želja. Pobegavši sa faraonova dvora, lišio je sebe visokog položaja i napretka u karijeri. Dok je svakodnevno čuvao ovce, u nekom usamljenom kutku pustinjskog krajolika, pomišljam da je uzdisao: "Ah, ipak sam trebao paziti i izbeći to da moram pobeći sa faraonovog dvora! Propustio sam prilike, koje više nikada u životu neću imati!" Možda je poželeo sa porodicom napustiti pustaru, ostaviti ovce i naći neko bolje mesto za življenje i imati neko unosnije zanimanje. Ako ne zbog sebe, onda zbog svoje dece.

Međutim, došao je trenutak, kad je Mojsije mogao spoznati da ga Bog nije držao u ovome svetu da ostvari svoje lične želje već njegov - Božanski zadatak. U Knjizi Izlaska nailazimo na Božji poziv Mojsiju. Nakon što mu se Bog objavio u gorućem grmu, Bog je Mojsija poslao natrag u Egipat, i rekao je Mojsiju: "Sada hajde da te pošaljem k Faraonu, da izvedeš narod moj, sinove Izrailjeve, iz Misira." (2. Moj. 3:10 RDK) Bog mu je naložio da se vrati u Egipat, kako bi bio njegovo sredstvo u izbavljenju Božjeg naroda iz ropstva.

Uz Božje poticaje, Mojsije se prihvatio zadatka. Izveo je izraelski narod iz Egipta te ga vodio kroz pustinju prema Obećanoj zemlji. U idućih četrdeset godina, proživljavao je naporne i teške izazove, prolazio kroz mnoga iskušenja i nedaće. Čak i njegovi najbliži, sestra i brat, znali su mu uskratiti podršku. Ipak, na kraju, Obećana je zemlja bila na vidiku, zadatak je bio izvršen.

Ko zna koliko je želja iz detinjstva i mladosti ostalo neispunjeno iza Mojsija. Čak mu je ostala uskraćena i želja da uđe u Obećanu zemlju. Bog mu je rekao: "... Ovo je zemlja, za koju sam se zakleo Avramu, Isaku i Jakovu govoreći: Semenu tvom daću je. Pokazah ti da je vidiš očima svojim, ali u nju nećeš ući." (5. Moj. 34:4 RDK) Pa ipak, Biblija govori o Mojsiju kao velikom Božjem vođi i proroku, čoveku koji je Boga poznavao "licem u lice". (5. Moj. 34:10) S druge strane, nakon početnog odbijanja, malo po malo, Mojsije se stopio sa svojim pozivom i zadatkom. Više mu nije bilo do ičeg drugog, osim do toga da ispuni Božji naum. Kao što je zapisano u Knjizi Izlaska, Mojsije je zajedno sa Izraelcima zapevao: "Sila je moja i pesma moja Gospod, koji me izbavi; On je Bog moj, i slaviću Ga; Boga oca mog, i uzvišavaću Ga." (2. Moj. 15:2 RDK)

Dakle, ako se osvrnem na svoje želje, one iz detinjstva i mladosti - onda sam neuspešan čovek, razočaran svojim postignućima ili nepostignućima. Onaj sam koji vapi: "Gospodine, moje su životne želje ostale neispunjene. Zar će mi život proći u razočaranju i sa toliko neispunjenih želja?" S druge strane, kada Isusu dopuštam da uđe i večera sa mnom, onda u dubini duše osećam da mi Duh Sveti kaže: "Na Božjem si zadatku. Dopusti da te JA vodim dalje. Tvoje želje možda neće biti ispunjene, no, ja sam pred tebe stavio veća ostvarenja nego što si TI zamislio za sebe: pred tobom je Božji zadatak, dovoljno vredan života." Jedan Božji čovek, Dietrich Bonhoeffer, ovako je rekao: "Život može biti ispunjen uprkos mnogim neispunjenim željama." Da, ako si svoj život predao u Božje ruke, onda je dovoljno da Božji Duh ispuni tvoje srce, i Božje želje za tebe, na putu su da budu i tvoje želje.

Shvati da Isus želi večerati s tobom, to je znak njegove želje da ti postane i bude blizak prijatelj, želi ti doneti mir u srce. Razmisli ponovno o svome životu. Umesto preteranog naprezanja oko neispunjenih životnih želja, ili bezuspešnog traženja novih postignuća, razmisli - kakav bi zadatak Bog mogao imati za tebe. Mojsiju se Bog objavio u gorućem grmu. No, tebi govori kroz tihi glas Duha Svetog i Božju reč Bibliju. Zato nemoj večerati sam, jer Isus je pred tvojim vratima, voljan da bude sa tobom...


Vlado Pšenko
vladimir.psenko@zg.t-com.hr
www.krscanski-radio.hr

"U Bibliji nema ničega što bi naučniku prouzrokovalo problem sa osobom Isusa Hrista."
- Ambrose Fleming

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 1301
Ukupno: 2556244
Generisano za: 0.005''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/081/04.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.