Naslovna » Magazin » Arhiva » #55 » ....

Zahtev svetosti

John R.W. Stott

Biblija navodi mnoge zapovesti koje pozivaju na svetost. Zaista, glavni cilj Svetog pisma jeste da pokaže Božjem narodu kako da živi životom dostojnim i ugodnim Bogu. Jedan od činilaca u zahtevu svetosti, koji se najčešće zanemaruje, je uloga razuma tj. uma.

Isus je obećao: "Saznaćete istinu, i istina će vas osloboditi." (Jn. 8:32 SSP). Svojom istinom Hrist nas oslobađa okova greha. Kako se to odvija? Gde leži slobađajuća sila istine?

Za početak, moramo imati jasnu predstavu čoveka kakvog Bog želi videti i imati. Moramo poznavati Božji moralni zakon i pravila. Džon Oven (John Owen) je Božji zakon ovako opisao: "To je takvo dobro koje um ne može otkriti, volja ne može izabrati, uz koje osećanja ne mogu prionuti. S druge strane, u Svetom pismu je svaka prevara razuma označena kao temelj svakog greha."

Najbolju ilustraciju za to možemo naći u zemaljskoj službi Gospoda Isusa Hrista. Đavo mu je prišao tri puta da ga kuša u Judejskoj pustinji. Sva tri puta Isus je prepoznao đavolji zli predlog koji je bio suprotan volji Božjoj. Sva tri puta mu se suprostavio rečju: "pisano je". Nije bilo mesta diskusiji ili svađi. Problem je bio rešen u njegovom umu već na samom početku. U Pismu je zapisano sve što je ispravno. Jasno biblijsko znanje je tajna pravednog života i poznavanja volje i vodstva Božjeg.

Nije dovoljno znati kakvi bi mi trebalo da budemo. Moramo ići korak dalje i prihvatiti to razumom. Bitka se skoro uvek dobija umom. Naš karakter i ponašanje menjaju se kroz obnovu našeg uma (Rim. 12:2). Tako nas Sveto pismo poziva ponovo i ponovo na mentalnu disciplinu u tom smislu. "… što god je istinito, što god je plemenito, što god je pravedno, što god je čisto, što god je lepo, što god je na dobrom glasu - ako je neka vrlina ili pohvala - na to mislite." (Fil. 4:8 SSP).

I ponovo: "Ako ste, dakle, vaskrsli s Hristom, tražite ono što je na nebu, onde gde Hristos sedi Bogu zdesna. Usmerite svoje misli na ono što je na nebu, a ne na ono što je na zemlji. Jer, umrli ste i vaš život je sa Hristom sakriven u Bogu." (Kol. 3:1-3 SSP).

Ima još: "Jer, oni koji žive po telu, misle na ono što je telesno; a oni koji žive po Duhu, na ono što je duhovno. Težnja tela je smrt, a težnja Duha život i mir." (Rim. 8:5-6 SSP).

Samokontrola je prvenstveno kontrola uma. Ono šta sejemo u svojim mislima, žanjemo u našim delima. "Hranite umove!" - slogan je jednog savremenog pokreta za širenje hrišćanske literature. To potvrđuje činjenicu da i ljudske umove treba hraniti isto kao i njihova tela. O vrsti hrane koju naši umovi gutaju zavisi kakvi ćemo mi ljudi postati. Zdravi umovi imaju zdrav apetit. Moramo zadovoljiti svoj um zdravom hranom a ne opasnim intelektualnim drogama i otrovima.

Postoji, međutim, i druga vrsta mentalne discipline o kojoj se govori u Novom zavetu. Moramo shvatiti ne samo šta bi trebalo da postanemo i budemo, nego i šta već jesmo po Božjoj milosti. Stalno se moramo podsećati šta je Bog uradio za nas i ponavljati sebi: "Bog me je ujedinio sa Hristom u njegovoj smrti i uskrsnuću i tako izbrisao moj stari život i dao mi potpuno nov život u Hristu. Prihvatio me je u svoju porodicu i učinio me svojim detetom. Ispunio me Svetim Duhom i tako učinio moje telo svojim hramom. Takođe, učinio me je i naslednikom, i obećao mi večnu budućnost sa Njime na nebesima. To je sve učinio za mene i u meni. To je ono što ja zapravo jesam u Hristu."

Pavle nas neprestano podstiče da to držimo na pameti: "Želim da znate," piše on. "Ne želim da ostanete u neznanju." U svojim poslanicama Rimljanima i Korinćanima desetak puta postavlja pitanje čuđenja i nevere: "Zar to ne znate?" (vidi Rim. 6:3; Rim. 6:16; 1. Kor. 3:16; 1. Kor. 6:9; 1. Kor. 6:15 i dalje 1. Kor. 5:6; 1. Kor. 6:2-3; 1. Kor. 6:16; 1. Kor. 6:19)

Ovim gomilanjem pitanja apostol ima nameru ne samo da i nas danas posrami našim neznanjem. On želi da se prisećamo neprestano velikih istina o nama samima koje, u stvari, vrlo dobro znamo, i da razmišljamo o njima dok njihova istinitost ne obuzme naše umove i preobliči naš karakter. To nije samouvereni optimizam (pozitivno razmišljanje) Normana Vincenta Peala (Norman Vincent Peala). Pealov način je da se čovek pretvara drugačijim nego što jeste. Pavlov način, tj. Božji način jeste da mi sami sebe podsećamo na ono šta u Hristu zapravo jesmo, jer je istina da nas je Bog takvima učinio u Hristu.

Iz knjige: YOUR MIND MATTERS, Stott R. W. John.
Tagged: posvećenje| um| karakter|
"Ne docni Gospod s obećanjem, kao što neki misle da docni, nego nas trpi, jer neće da ko pogine, nego svi da dođu u pokajanje."
- 2. Petrova 3:9

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 1610
Ukupno: 2664559
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/055/04.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.