Naslovna » Magazin » Arhiva » #53 » ....

53/2009. - Uvodnik

Uredništvo

U 17. veku je živeo i delovao pastor Gerhardt. Čovek koji je imao mnogo razloga žalostan ili još bolje "opravdano depresivan". Njegova žena je umrla a posle nje i njegovo četvoro dece; a tridesetogodišnji rat je doneo bedu, smrt i uništenje cele Nemačke. Sukobi unutar crkve i mešanje politike u verski život, kao hrišćaninu učinili su mu život još očajnijim.

Međutim, uprkos velikih ličnih gubitaka i patnji, napisao je preko 130 pesama (himni) posvećenih Bogu i Crkvi, koje u većini slučajeva prikazuju radost i odanost Gospodu Isusu Hristu. Ona koja nosi naslov: "Duh Sveti, izvor radosti", sadrži sledeće stihove:

Nek' ljubav koja ne poznaje mere,
sad u probuđenju siđe na nas,
donese nam bogatstvo Tvoje,
što čovek želi, a Bog želi dat'.
Čuj našu iskrenu molbu,
oslobodi svaku zarobljenu dušu.
Nek' bdi nad ovim vernim
Tvoj Duh večnog mira.

Pastor Gerhardt je veoma dobro razumeo da sreća čoveka zavisi od lepih spoljašnjih okolnosti, ali da unutrašnji mir zavisi jedino od zajedništva sa Svetim Duhom. Kada se ima ovaj mir onda se ima i njegov "plod" - duboka unutrašnja radost.

Tokom velikih ličnih tegoba, apostol Pavle je opisao svoja bolna iskustva: "kao ožalošćeni ali uvek radosni, kao siromašni - ali obogaćujemo druge, kao oni koji ništa nemaju - i sve poseduju." (2. Kor. 6:10 EČ). Pavle je takođe veoma dobro znao gde je izvor unutrašnje radosti, tako da je mogao u Filipljanima napisati: "Radujte se svagda u Gospodu; opet velim: radujte se." (Fil. 4:4 EČ; vidi još Fil. 2:18, Fil. 3:1). Ovo nisu bile samo lepe reči, već životno iskustvo. Patnje i žalosti su neizbežne činjenice života. Međutim, Duh Sveti je izvor našeg mira i naše radosti, naše utehe (Gal. 5:22).

Dragi naši čitaoci,

nemojmo nikako zanemarivati ovaj nam darovan Izvor nebeske utehe... Uostalom, zar ne piše: "Jer carstvo Božije se ne sastoji u jelu i piću, nego u pravednosti, i miru, i radosti u Duhu Svetome." (Rim. 14:17 EČ). I zato, budite ispunjeni Duhom. (Ef. 5:18)

Vaša, SIONSKA TRUBA.

"Postojanje sunca nije potrebno dokazivati. Kao ni Boga"
- Giovanni Papini

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 761
Ukupno: 2553503
Generisano za: 0.005''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/053/index.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.