Naslovna » Magazin » Arhiva » #11 » ....

Test za hrišćane

Janko Bako
"Ako ko kaže: volim Boga, a mrzi svoga brata, laža je; jer ko ne voli svoga brata koga je video, ne može voleti Boga koga nije video." (1. Jn. 4:20)

Uvod

U navedenom stihu je kao lažljivac okarakterisan svako, ko kaže da voli Boga a u isto vreme mrzi svoga brata. Ovaj tekst je trebalo da ima naslov "Da li su hrišćani lažljivci?", ali sam od njega odustao... Delovalo mi je to malo grubo, možda čak i sablažnjivo - pa sam tekst naslovio sa "Test za hrišćane". Test, ali ne toliko teoretskog znanja iz hrišćanske nauke, koliko praktičnog iskustva iz hrišćanskog života... Test je pomalo "virtuelan" i sastoji se iz dva dela: globalnog i lokalnog testa. Uslov za učešće je naveden u probnom testu...

Probni test

Ljubiš li Gospoda Isusa Hrista? (Ako je tvoj odgovor: NE, onda je diskutabilno, da li si Ti zaista hrišćanin?) Ako je Tvoj odgovor: DA, onda smo isto odgovorili na ovo pitanje i nastavljamo dalje... (Verujem, da bi i svi ostali hrišćani odgovorili isto kao Ti i ja...)

Globalni test

Zamisli ovakvu situaciju: na sceni smo ti, ja i ostali hrišćani celoga sveta a u publici ostatak sveta. Tada mi damo zajedničku izjavu: "Mi smo hrišćani i jedno smo u Hristu!" (Jovan 17,20-21) Šta misliš, kakve će biti reakcije na istinitost naše izjave? Da li će svet reći: AMIN?

Lokalni test

Da zamislimo malo realniju situaciju... Ja ću da zamislim Staru Pazovu, a Ti mesto u kome živiš (pod pretpostavkom: da nisi jedini hrišćanin u svome gradu)... Dakle: scena je malo manja, ali scenografija ista, kao i kod globalnog testa. Na sceni smo mi, hrišćani iz jednog mesta, a u publici naši sugrađani. I mi damo zajedničku izjavu: "Mi smo hrišćani i ljubimo se međusobno!" (Jovan 13,34-35) Kakve će biti reakcije na istinitost naše izjave? Da li će naši sugrađani reći: AMIN?

Jedna od mogućih primedbi

Naravno, da postoji razlika između "hrišćanina po formi" i "hrišćanina po sadržaju"! U tom slučaju, ceo test se može formulisati i u suženoj varijanti: gde god piše hrišćanin, može se čitati nanovorođeni hrišćanin. To samo daje još više praktične težine ovom testu...

Još jedna primedba

Naravno,. kao hrišćani smo sluge Gospoda Isusa Hrista i jedino On ima pravo iznošenja ocene i suda nad svojim slugama. Ustvari, ovaj test je samo lagana priprema za taj dan, kada će nas Gospod postaviti pred Njegovu sudnu stolicu (2. Kor. 5,10)...

Zaključak

Da se vratimo na probni test, koji je na neki način i završni test. On nije toliko "virtuelan", već u sebi sadrži i određenu dozu "duhovne stvarnosti". Pročitaj izjavu, koja sledi i razmisli, da li se sa njom slažeš...

Mi volimo zato što je on prvi zavoleo nas. Ako ko kaže: volim Boga, a mrzi svoga brata, laža je; jer ko ne voli svoga brata koga je video, ne može voleti Boga koga nije video. I ovu zapovest imamo od njega: ko voli Boga da voli i svoga brata. Svako, ko veruje da je Isus Mesija, rođen je od Boga, i svako, ko voli roditelja voli i onoga koji je od njega rođen. (1. Jovanova 4:19-5:1)

"A znamo da Sin Božji dođe, i dao nam je razum da poznamo Boga Istinitog, i da budemo u istinitom Sinu Njegovom Isusu Hristu. Ovo je Istiniti Bog i Život večni."
- 1. Jovanova 5:20

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 1890
Ukupno: 2666840
Generisano za: 0.005''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/011/03.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.