Naslovna » Magazin » Arhiva » #6 » ....

Epoha virusa

Janko Bako

Šta je to virus?

U leksikonu stranih reči i izraza autora Milana Vujaklije nalazimo sledeće objašnjenje iz oblasti medicine:"Virus je izazivač bolesti, zarazna klica, otrov; naročito otrov što ga luče mrtve ili žive bakterije." Iz oblasti računarstva navedeno je sledeće objašnjenje: "Virus je razorni računarski program, koji stupa u dejstvo bez znanja korisnika u cilju menjanja strukture podataka ili brisanja zapisa u memoriji ili na disku računara; može da služi i kao zaštita originalnih računarskih programa od krađe."

Na stranicama Svetog Pisma, greh je tako opisan, da me podseća na neku vrstu virusa.

U nastavku teksta, posmatraćemo "računarski t.j. kompjuterski virus" uz osvrt na "biblijski virus" - greh...

Kada se pojavio
i ko je napravio prvi kompjuterski virus?


Prvi kompjuterski virus se pojavio, najverovatnije, krajem 20. veka - kada se razvila upotreba i popularnost kompjutera. Savremena rasprostranjenost Interneta naročito pogoduje razvoju raznovrsnih virusa.

Ne znam, ko je tvorac prvog kompjuterskog virusa, ali ideja je poznata od davnina... "Otac laži" (Jovan 8,44) je kreirao greh, koji je neka vrsta prototipa kompjuterskog virusa. "Nećete vi umreti..." (1. Mojsijeva 3,4) je bila laž, koja je servirana prvom ljudskom paru u Edemskom vrtu. Dakle, "Edemska poruka" je bila lažna i imala je u sebi ugrađen "prvi virus". Slično je to i danas u oblasti kompjutera: spolja izgleda kao neki korisni program ili simpatična poruka, ali negde iznutra je sakriven razarajući sadržaj.

Zašto je napravljen kompjuterski virus?

Da bi proizveo dobro i napredak? Ne deluje baš tako. Biblijski izveštaj ukazuje da je efekat "prvog virusa", t.j. greha bio (i jeste) smrt. Savremeni kompjuterski virusi, takođe prouzrokuju velike štete.

(Upotreba virusa kao "zaštite originalnih računarskih programa od krađe" se baš ne uklapa u razmatranje ovog teksta, ali takva upotreba virusa je više izuzetak nego pravilo.)

Da li je postojalo nekakvo
"antivirusno upozorenje" u Edemskom vrtu?


Da, ali je naišlo na neposlušnost. Upozorenje Božje je glasilo: "Jedi slobodno sa svakog drveta u vrtu; ali s drveta poznanja dobra i zla ne jedi, jer u koji dan okusiš s njega umrećeš." (1. Mojsijeva 2,16-17) Adam i Eva su ugradili (možda sluteći opasnost) i dodatnu zaštitu "ne diraj" (1. Mojsijeva 3,3), ali ipak nisu odoleli iskušenju. I tako je počela zaraza velikih razmera. Nastavilo se sa prvim bratoubistvom (1. Mojsijeva 4,8) a virus greha se do danas širi po celoj našoj planeti...

Da li postoji nekakav
"antivirusni program" za virus greha?


Da, hvala Bogu, postoji spasenje, t.j. Spasitelj! "Sin se Božji zato javi da uništi dela đavola." (1. Jovanova 3,8) Savršeni antivirusni program je opisan na stranicama Biblije, nebeskog životnog priručnika:"... i krv Isusa, Sina njegova, očišćava nas od svakoga greha." (1. Jovanova 1,7) Zapazimo, da je ovaj biblijski antivirusni program univerzalan, jer "očišćava od SVAKOG greha"; dok svaki novootkriveni kompjuterski virus zahteva kreiranje novog, odgovarajućeg antivirusnog programa za čišćenje zaraženog kompjutera.

Da li si već instalirao (instalirala) ovaj
biblijski antivirusni program u svoju životnu konfiguraciju?


Ako nisi: učitaj ga verom u "operativni sistem svog života". Ako jesi: javi onima, koji za njega još nisu čuli... Neka posete "nebeski web-site" i verom "downloaduju" ovaj program večnog života.

Jedan "antivirusni savet" iz nebeske ordinacije.

Počeli smo sa medicinom, pa da se za trenutak vratimo u ovu oblast. Verovatno ste već čuli za klasičan savet iz lekarske ordinacije: "Bolje sprečiti - nego lečiti." Prihvatimo ga kao savet iz nebeske ordinacije i neotvarajmo "sumnjive životne ponude", jer živimo u epohi virusa.

Za kraj, citiram jednu E-mail poruku,
koja nas podseća da živimo u epohi virusa:


"From: __@_._ To: Janko Bako
Subject: Upozorenje o novoj vrsti virusa

Postovani,

Pojavio se novi virus, kojeg su strucnjaci Microsoft-a (www.microsoft.com) i McAfee-a (www.mcafee.com) oznacili jednim od najopasnijih do sada! Virus se pojavio juce poslepodne i za sada nema resenja. Ovaj virus brise deo diska s vitalnim podacima za rad racunara (nulti sektor). Virus se sam salje dalje na sve adrese vaseg adresara, a kao predmet (Subject) naveden je naslov "A Virtual Card for You".

DAKLE, NE OTVARAJTE PORUKE S NASLOVOM "A Virtual Card for You"! Cim dobijete poruku s tim naslovom IZBRISITE JE!

Cim se takva poruka otvori, racunar se zamrzne, a kada se ponovno startuje kombinacijom tipki ctrl+alt+del ili tipkom za reset, virus trajno unistava vitalne podatke na disku. Prema vestima koje je objavio CNN (www.cnn.com), virus je jucer izazvao paniku u Americi.

Molim da ovu poruku proslijedite svim Vasim prijateljima! Bolje je da ovu poruku upozorenja prime 25 puta, nego niti jednom!

Intel je takoder upozorio da se pojavio jos jedan vrlo opasan virus, koji se prenosi s porukom naslova "An Internet Flower For You".

DAKLE, NE OTVARAJTE PORUKE S NASLOVOM "An Internet Flower For You"! Cim dobijete poruku s naslovom "An Internet Flower For You", IZBRISITE JE!

Ovaj virus brise sve dinamicke veze izmedu datoteka s podacima na disku (.dll files), nakon cega se PC vise ne moze startovati!

MOLIM POSALJITE OVO UPOZORENJE SVIMA IZ VASEG ADRESARA!"

"A bez vere nije moguće ugoditi Bogu; jer onaj koji hoće da dođe k Bogu, valja da veruje da ima Bog i da plaća onima koji Ga traže."
- Jevrejima 11:6

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 1825
Ukupno: 2666775
Generisano za: 0.007''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/006/04.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.