Naslovna » Magazin » Arhiva » #90 » ....

Nebeski poziv

Vlado Pšenko
- Jeremijin poziv - tvoj poziv

Šta si po zanimanju? Možda auto-mehaničar, vozač autobusa? Ili si učitelj, muzičar, poljoprivrednik, trgovac? Lepo je kada čovek ima posao, pogotovo ako radi ono što voli te kada može reći: posvetio sam se tome i tome - to je moj poziv. Posao koji radimo omogućuje nam hleb naš svagdašnji i krov nad glavom. Divna je to stvar kad imamo mogućnost obezbediti svoju porodicu i naše bližnje. Sposobnosti za to su nam od Boga dane.

No, je li naš život i celokupno naše delovanje samo odgovor na svakodnevne obaveze i dužnosti? Svodi li se on samo na promišljanje o uobičajenim životnim potrebama - ili se pak naše unutrašnje biće nada nekom snažnijem i dubljem podsticaju? Pisac poslanice Jevrejima se vernicima obraća kao učesnicima nebeskog poziva: "Zato, sveta braćo", piše on, "vi koji imate udela u nebeskom pozivu, usmerite svoje misli na Apostola i Prvosveštenika naše vere - Isusa." (Jev. 3:1 EČ)

I šta reći na to? Znači: ti nisi puki proizvod zemaljskog delovanja već si plod, koji je proizišao iz Božjeg poziva, njegovog vođstva te njegove ljubavi. Plod si nebeskog ostvarenja!

Biblijski prorok Jeremija, u prvom poglavlju svoje knjige, opisuje trenutak Božjeg poziva u službu: "Dođe mi reč Gospodnja", govori prorok i nastavlja: "Pre nego te sazdah u utrobi, znah te; i pre nego iziđe iz utrobe, posvetih te; za proroka narodima postavih te... idi kuda te god pošaljem, i govori šta ti god kažem." (Jer. 1:4-5; Jer. 1:7 RDK)

Jeremija je živeo u malom mestu, koje se zvalo Anatot. Nalazilo se nedaleko od Jerusalima - glavnoga grada Judeje. Poziv koji je primio od Boga nije bio poput dolaska nekog bogatog rođaka, koji ti kaže: "Sinko, hajde sa mnom u grad. Videćeš mnoge lepe stvari, naći ću ti dobar posao, pa ćeš i raditi, ali se i dobro provoditi. Tvoji će biti srećni što se nećeš morati mučiti poput njih!" Bog daje Jeremiji vrlo težak zadatak: govoriće u njegovo ime narodu koji je postao neposlušan i nepokoran. To neće - u prvom redu - biti poruka nade, koja se uglavnom s radošću prima. Ne, zadatak je izuzetno težak: "Vidi, postavljam te danas nad narodima i carstvima da istrebljuješ i obaraš, i da zatireš i raskopavaš, i da gradiš i da sadiš." (Jer. 1:10 RDK) Pre poruke nade za narod, trebala je doći poruka osude. Stoga se mladić uplašio tako odgovornog zadatka te se kolebao preuzeti ga. Odgovorio je Bogu plaho: "Oh, Gospode, Gospode! Evo, ne znam govoriti, jer sam dete" (Jer. 1:6 RDK) No, Bog je obećao Jeremiji da će biti uz njega te ga izbavljati iz opasnih situacija. Mladiću je to bilo dovoljno: kročio je na težak put u ispunjenju Božjeg zadatka.

Dakle, ti i ja nakon ovoga možemo reći: "Pa što mi imamo s tim. Jeremiju je Bog pozvao na zadatak. On je zasigurno čuo glas Božji ili glas njegovog anđela, koji mu je jasno rekao što treba činiti. A ja niti čujem glas Božji niti vidim njegovog anđela. Meni nitko ništa ne govori. Kakve ja veze imam s Jeremijom?" No, ja mislim da smo jako povezani s ovim Jeremijinim pozivom. Uveren sam da Bog i tebi i meni poručuje: "Pre nego te sazdah u utrobi, znah te; i pre nego iziđe iz utrobe, posvetih te... dodelio sam ti i zadatak na ovome svetu, no još uvek čekam - na tvoj odgovor."

Sveto pismo nam daje pregršt podsticaja da se pokrenemo na Božje delo. Svet u našem okruženju treba jednako Božje delovanje kao i u Jeremijino vreme - vreme nemorala i duhovne krize. Iz Božjeg ugla gledanja, nepravda je dosegla vrhunac, jer Bog na prorokova usta izgovara ovu vest: "Prođite po ulicama jerusalimskim, i vidite sada i razberite i potražite po ulicama njegovim, hoćete li naći čoveka, ima li ko da čini što je pravo i da traži istinu..." (Jer. 5:1 RDK) Mnogi su vekovi prošli. No, možda taj sud jednako vredi i za današnje vreme. Stoga Bog s velikom pažnjom očekuje tvoj i moj odgovor u pogledu poslanja.

Jeremija je strahovito patio i trpio progonstva dok je izvršavao zadatak. Jadikovao je pred Bogom: "Zašto bol moj jednako traje? I zašto je rana moja smrtna, te neće da se isceli? Hoćeš li mi biti kao varalica, kao voda nepostojana?" (Jer. 15:18 RDK) Vapio je i pitao se: "Zašto iziđoh iz utrobe da vidim muku i žalost i da se svrše u sramoti dani moji?" (Jer. 20:18 RDK) Čak je došlo do toga da je htio odustati: "I rekoh: Neću Ga više pominjati, niti ću više govoriti u ime Njegovo." (Jer. 20:9 RDK) No, Jeremijina knjiga je svedočanstvo da ovaj Božji čovek nije odustao, već je u potpunosti ispunio svoj zadatak. Ti možeš reći: "Ah, takav zadatak ne bih nikako hteo prihvatiti: kakav je to život u kojem te stalno proganjaju, odbacuju a ti moraš jadikovati i vapiti za milost!" Takvo je razmišljanje sasvim razumljivo. No, Jeremijin je život imao dubinu i bogatstvo kakvo nam je teško razumeti.

U prvom redu, Jeremija je bio svestan da služi Stvoritelju neba i zemlje te da ima njegovu podršku. Stoga je mogao i ovako uzvikivati: "Kad se nađoše reči Tvoje, pojedoh ih, i reč Tvoja bi mi radost i veselje srcu mom, jer je ime Tvoje prizvano na me, Gospode Bože nad vojskama." (Jer. 15:16 RDK) Zatim, Jeremiju je vodila ljubav prema svome narodu. Posle poruke o kazni, dolazila je poruka nade: "Ići će plačući, i s molitvama ću ih dovesti natrag; vodiću ih pokraj potoka pravim putem, na kome se neće spoticati; jer sam Otac Izrailju, i Jefrem je prvenac moj.' (Jer. 31:9 RDK) i "Tada će se veseliti devojka u kolu, i momci i starci zajedno, i promeniću žalost njihovu na radost, i utešiću ih, i razveseliću ih po žalosti njihovoj." (Jer. 31:13 RDK) Jeremija je imao snažan cilj u svome životu. Martin Luther King, poznati crnački vođa za građanska prava u Americi, rekao je: "Ako čovek u svom životu ne nađe nešto za što je voljan umreti, njegov život nije vredan življenja." Jeremija je upravo imao ono za što je bilo vredno umreti.

I ti i ja imamo podršku Spasitelja sveta u želji da budemo izvršitelji njegovog poslanja - kakvo god ono bilo. Gospodin Isus govori i tebi i meni, jednako kao što je to činio i svojim učenicima: "Niste vi izabrali mene, nego sam ja vas izabrao i postavio da vi idete i donosite rod, i da vaš rod ostane..." (Jn. 15:16 EČ) Dakle, i ti imaš nebeski poziv, i ti imaš Spasiteljevu podršku u objavljivanju Radosne vesti o spasenju, ukoliko je tvoje srce posvećeno njemu. Ljiljana Gehrecke, draga gospođa iz Vukovara, koja je srcem i dušom posvećena službi mirotvorstva, ovako je jednom izjavila: "Sve što sam do sada u životu uradila dobro - Božje je delo. Neprestano molim da mi poveri teške zadaće i da me usmeri te sam neizmerno zahvalna za osećaj da On to zaista i čini. Svako od nas kome Gospod poverava zadatke - srećan je čovek."

Majka Tereza je živela kao časna sestra, u Calcutti - u Indiji. Bila je srećna što ima mogućnost podučavati decu. Nakon što je krenula na odmor u neko planinsko mesto - primila je novi poziv od Gospoda, "poziv unutar poziva", kako ga je nazvala. Osetila je da Gospod govori unutrašnjosti njenog bića: moraš otići iz svoje udobnosti i pomoći siromašne živeći s njima. Napustila je ugodno okruženje u kojem se nalazila te se u potpunosti posvetila najsiromašnijima. Bila je potresena prizorima bede i molila je: "Ako nikako ne budem mogla pomoći ovim jadnim ljudima, onda mi barem daj da umrem s njima i da im svedočim o tvojoj ljubavi."

Možda unutar našeg zemaljskog poziva i zvanja trebamo i onaj nebeski poziv, koji će se odnositi na spasenje ljudskih duša po Isusu Hristu. Nešto za što ćemo moći reći: "Sad znam za što sam rođen! Sad znam koji je smisao toga što sam došao na ovaj svet! Moj život nije samo svakodnevno ustajanje, odlazak na posao, povratak i spavanje. On je više od toga, ima smisao i svrhu!" Premda nas Sveto pismo na mnogim mestima već potiče na takvo poslanje, Duh nam ga Sveti može snažnije utisnuti i upisati u nutrinu našeg bića, kao što je to učinio gospođi Ljiljani ili Majci Terezi. No, potrebno je povući se na molitvu, promišljanje i čitanje Svetog pisma. Kao što je otprilike rekao Izidor Seviljski: "Ko želi biti stalno s Bogom, mora često i moliti i čitati Bibliju. Kada naime molimo, mi s Bogom razgovaramo, a kada čitamo, Bog s nama govori."


Vlado Pšenko
vpsenko@gmail.com
www.krscanski-radio.hr
www.dolina-blagoslova.com

Tagged: poziv| služba| život| smisao|
"U početku stvori Bog nebo i zemlju. A zemlja beše bez obličja i pusta, i beše tama nad bezdanom; i duh Božji dizaše se nad vodom."
- 1. Mojsijeva 1:1-2

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 3232
Ukupno: 2733840
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/090/04.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.