Naslovna » Magazin » Arhiva » #79 » ....

79/2013. - Uvodnik

Uredništvo
"Ali, neka traži s verom, nimalo ne sumnjajući. Jer, onaj ko sumnja sličan je morskom talasu koji vetar podiže i nosi. Neka takav čovek ne misli da će bilo šta dobiti od Gospoda - čovek podeljene duše i nepostojan u svemu što čini." (Jak. 1:6-8 SSP)

Sumnja je drugo ime za neveru - neverovanje. Sumnja se vrlo često krije iza nekih prigovarajućih argumenata ili strahova, koji mogu da zvuče veoma logični i opravdani. Međutim, u domenu vere naša mudrost i logika ne mogu opstati, jer "vera je pouzdanje u ono čemu se nadamo, osvedočenje o stvarnosti koju ne vidimo." (Jev. 11:1 SSP)

Izrael je proveo četrdeset godina u sumnjanju, u optužbama i u mrmljanju prema Bogu, što ga je dovelo u stanje gorčine, cinizma i zavisti. Zamislite samo kakav jadan život su vodili oni koji su svojim očima gledali veliko Božje izbavljenje iz okova Egipta?

Naravno, ponekad je vrlo teško kultivisati ili sačuvati veru, pritisci svakodnevnog života na nas su ogromni. No, treba da razumemo da se u veri raste i da se verovanje uči. Što više raste naše pouzdanje u Gospoda to mi postajemo zreliji u veri. Kako postajemo zreliji postajemo i promenjeni, i kada sledeći put dođe vreme krize, onda možemo ispoljiti čvrsti stav vere kakav je imao prorok Avakum: "Jer smokva neće cvasti, niti će biti roda na lozi vinovoj; rod će maslinov prevariti, i njive neće dati hrane, ovaca će nestati iz tora, i goveda neće biti u oboru. Ali ću se ja radovati u Gospodu, veseliću se u Bogu spasenja svog. Gospod je Gospod sila moja, i daće mi noge kao u košute, i vodiće me po visinama mojim." (Avak. 3:17-19 RDK)

Kako započeti rast u veri? Avakum, pre negoli je izrazio svoju čvrstu veru u Boga, je nadvladao negativne okolnosti oko sebe. On se zagledao u Božje veličanstvo, slavu i moć (vidi Avak. 3:1-16), i kada je jednom takvim očima vere video svoga Boga onda su problemi oko njega, koje je video svojim fizičkim očima postali mali i beznačajni. Veličanje, slavljenje i zahvaljivanje Bogu je najčistiji izraz naše vere i u kojem srcu ima ovoga, iz tog srca sumnja mora otići.

Vaša, SIONSKA TRUBA.

Tagged: uvodnik| vera| sumnja| nevera|
"Gde prestaje strah Božji, započinje oslobađanje strasti i vladavina mentaliteta koji će svet potopiti u krvi."
- Gottfried W. Freiherr

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 1916
Ukupno: 2554658
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/079/index.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.