Naslovna » Magazin » Arhiva » #79 » ....

Dajem ti još jednu priliku

Vlado Pšenko

Pre više godina, prolazeći uz školsko dvorište, zaplakao sam gorko. Zapazio sam učitelje i školsku decu posvuda naokolo. Duboko sam se pokajao što sam u ranoj mladosti propustio upisati fakultet i postati učitelj. "Sve bih dao - pomislio sam tada u sebi - za još jednu životnu priliku!"

Međutim, starozavetnom je junaku Samsonu bilo daleko teže. Možeš li zamisliti - dragi čitatelju - koliko je duboka bila njegova želja za takvom novom životnom prilikom? O Samsonu imamo zapis u biblijskoj Knjizi sudija - od 13. do 16. poglavlja. Anđeo je najavio njegovo rođenje. Postao je nazirej - čovek posvećen Bogu, poznat po ogromnoj snazi i dugoj kosi. Bog je Samsona podigao za vođu i sudiju, ne bi li on svoje zemljake Izraelce učio Božjim putevima i oslobodio ih od dugo godišnjih neprijatelja Filistejaca. Samson je sam svojom snagom izvojevao mnoge pobedonosne bitke, nanoseći neprijatelju strašne gubitke - sve do trenutka dok nije počinio greh u Božjim očima. Jednoj je ženi, Filistejki Delili, otkrio Božju tajnu, koja se odnosila na njegovu fizičku snagu a ležala je u njegovoj kosi. Tada je Bog dopustio da mu Filistejci odrežu dugu kosu, čime je izgubio snagu. Posle toga, bilo im je vrlo lako zarobiti slabašnog Samsona. Filistejska je kazna bila nemilosrdna: iskopali su mu oči, okovali ga u lance te prisilili da okreće mlinski žrvanj u tamnici. Osakaćen, na teškom i prisilnom radu, Samson je zasigurno svakodnevno uzdisao za osvetom.

A onda je došao dan kad su Filistejci priredili svetkovinu u čast boga Dagona. Na vrhuncu slavlja, narod je u zanosu zatražio da se pred njih izvede zarobljenik Samson, kako bi ga još više ponizili te se još bolje zabavljali. Iz tamnice su izveli Samsona, kome je kosa u međuvremenu porasla te mu se vratila snaga. Prisilili su ga da ih zabavlja. Samson se našao među stubovima ogromnog zdanja. Osetio je da mu se pruža mogućnost osvete. Zatražio je od Boga još jednu priliku: "Gospode, Gospode! Opomeni me se", - zavapio je Samson - "molim te, i ukrepi me, molim te, samo sada, o Bože! Da se osvetim jedanput Filistejima za oba oka svoja." (Sud. 16:28 RDK) Samson je iskoristio to što mu se snaga povratila: srušio je stubove i usmrtio okupljene u toj zgradi. Tako u Knjizi sudija piše: "i bi mrtvih koje pobi umirući više nego onih koje pobi za života svog." (Sud. 16:30 RDK) Samson je napustio ovaj svet, tako što mu se ispunila želja za osvetom.

Dragi prijatelju! Možda i ti, nakon životnih udaraca, padova i poraza, nepromišljenih odluka, vapiš - poput Samsona - za još jednom prilikom. Poznat mi je taj vapaj duše. Jer sam i ja često vapio: "Treba mi još jedna životna prilika!" Možda si opterećen životnim izazovima, i želiš svom snagom naći neki izlaz. Onda znaj, on postoji. Postoji jedinstvena životna prilika, veća od one, koju je iskoristio Samson. Jer uistinu ima neko ko ti poručuje: "Dajem ti još jednu priliku."

Stoga te molim da se na trenutak nađeš sam s Bogom - oči u oči. On je taj koji ti želi pružiti još jednu priliku. Drugačija je od tvojih zamisli - ali ima dalekosežne posledice. Ta se prilika - za razliku od one za kojom je vapio Samson - ne odnosi na osvetu. Možda s razlogom nalaziš da je za tvoje loše životne okolnosti odgovoran neko iz tvoje blizine - neki "Filistejac". Želiš da krivac bude kažnjen! Želim te podsetiti da u Božjoj reči, u poslanici Rimljanima, piše: "Moja je osveta, ja ću vratiti." (Rim. 12:19 RDK) U jednoj drugoj biblijskoj knjizi, u Pričama, također piše: "Ne govori: Vratiću zlo. Čekaj Gospoda, i sačuvaće te." (Pri. 20:22 RDK) U 37. psalmu, nalazi se i ovaj podsticaj: "Osloni se na Gospoda, i čekaj Ga. Nemoj se žestiti gledajući koga gde napreduje na putu svom, čoveka, koji radi šta namisli. Utišaj gnev, i ostavi jarost; nemoj se dražiti da zlo činiš." (Ps. 37:7-8 RDK)

Dakle, Bog ti ne želi pružiti priliku za osvetu. Naprotiv, on te želi od toga odvratiti, ako postoji i najmanja namera, jer je "sređivanje računa" u Božjoj ovlasti. Bog ima veći naum za tebe i sva druga ljudska bića.

Ta se životna prilika, veća od bilo koje druge, odnosi na spasenje tvoje duše. Možda si zbunjen i želiš mi reći: "Ali meni je potrebna životna prilika, koja će mi doneti uspeh i pobedu!" Želim ti na to odgovoriti Isusovim rečima, koje ćeš naći u evanđeljima. Razmisli o ovome šta kaže Isus: "Jer kakva je korist čoveku ako sav svet dobije a duši svojoj naudi? Ili kakav će otkup dati čovek za svoju dušu?" (Mt. 16:26 RDK)

Šta je vredela Samsonu smrt hiljade Filistejaca, koje je pobio zbog osvete, ako je Bog njegovu dušu pred svojim prestolom našao izgubljenom za večni život? S gledišta Božje večnosti, pitanje je li njegova duša spašena ili izgubljena, veće je i od pitanja hoće li ga Bog izbaviti ili ostaviti u filistejskoj tamnici! Njegova osveta ili izbavljenje iz tamnice odnose se samo na ovaj svet, i na njegove želje, dok se stanje njegove duše proteže i u večnost i utiče na zajedništvo s Bogom. Bog želi poručiti: "Šta ti vredi ići za time da izvana izgledaš lepo i postigneš mnogo, a unutra - u srcu - izgubiš najdragocenije blago: ljubav, poštenje, vernost i - priliku da provedeš večnost s Bogom. Što ti vredi iskoristiti priliku koja se odnosi samo na zemaljski život, a izgubiti onu dragoceniju - koja se odnosi na večnost?"

Za propuštene prilike, možda si kriv sam ili - neko drugi. No, za ovu jedinstvenu životnu priliku, spasenje tvoje duše, Božji je Sin došao na svet i umro na krstu, kao što to potvrđuju reči apostola Pavla u pozdravu Galatima: "Blagodat vam i mir od Boga Oca i Gospoda našeg Isusa Hrista. Koji dade sebe za grehe naše da izbavi nas od sadašnjeg sveta zlog, po volji Boga i Oca našeg." (Gal. 1:3-4 RDK) Čezneš li za izbavljenjem, koje dolazi od Hrista? Onda iskoristi tu priliku i prihvati Ga srcem.

Pred večnim prestolom Božjim, pitanje neće biti jesi li proživeo život kao učitelj, radnik u fabrici ili verski službenik. Čak ni to, jesi li propustio postati učitelj, trgovac ili lekar? Pitanje će biti jesi li iskoristio onu jedinstvenu priliku - pruženu svakome ljudskome biću - i prihvatio Isusovu žrtvu na krstu, te započeo novi život? "Ako je, dakle, neko u Hristu", - piše u Bibliji - "novo je stvorenje." (2. Kor. 5:17 RDK)

Bog ljubavlju uzvraća na osvetu. Ako si dopustio da ti dušu zagadi i uništi greh. Šta vredi? - postavlja ti pitanje Isus - ako si svoju dušu izgubio, makar iskoristio sve zemaljske prilike da dođeš do materijalnih stvari, užitaka i časti - Šta vredi?

Prijatelju! Samson je dobio priliku za osvetu i iskoristio ju je. No, ako je Duh Sveti zahvatio tvoje srce, ako si novo živo stvorenje u Hristu, onda si iskoristio onu jedinstvenu priliku, koja je veća od Samsonovog poduhvata: ti si ljubavlju uzvratio na mržnju i osvetu. Zaista, doživeo si izbavljenje - iz tamnice straha, teskobe i očaja.


Vlado Pšenko
vladimir.psenko@zg.t-com.hr

www.krscanski-radio.hr

Tagged: nevolje| zlo| osveta| poraz|
"Bog je lep, mudar i dobar. Bog najbolje zna šta nama treba."
- Aristotel

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 1753
Ukupno: 2745323
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/079/02.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.