Naslovna » Magazin » Arhiva » #73 » ....

Ljudska ogrehovljenost

Aleksandar Birviš

Car David je vladao nad Jevrejima i nad njihovom državom negde oko hiljadite godine pre Hrista. On je jednom, i ne samo jednom, pao u greh. Bog mu je - na svoj način - progovorio, ne da ga kazni, nego da ga privoli na pokajanje.

Slavni vladar se pokajao. Time je pokazao da je pokajanje neminovnost. Bez pokajanja nema duhovnog života, a ne može čovek biti ni mirne duše ni zdravog tela.

Svoja pokajnička iskustva car David opisuje u pedeset i prvom psalmu. Neću citirati ceo psalam, zato što je moja namera da ovoga puta govorim o grehu.

Psalmopevac piše: "Gle, u bezakonju rodih se, i u grehu zatrudne mati moja mnome." (Ps. 51:5)

Rođenje nije bezakonje. Trudnoća nije greh. Međutim, greh obuhvata čoveka i pre rođenja. Ogrehovljeni smo i tu ogrehovljenost niko ne može izbeći.

Iz Božije reči saznajemo da naša priroda i naš greh žive istovremeno. Greh živi u nama i mi živimo u grehu. Greh živi u tebi i ti živiš u grehu.

Razmišljamo dalje: niko nije bez greha. Jedino je Sin Božiji i naš Spasitelj bez greha. To valja da uvidiš.

Ti nisi bez greha. Zato ti je potreban Spasitelj. Ti si dobra, prijatna i privlačna ličnost. To ne znači da si bez greha. Možda se drugačije osećaš, možda sebe vidiš u nekoj povoljnijoj svetlosti, možda i jesi takav kako o sebi misliš. Pak, ti si grešnik, ti si grešnica.

Premilostivi je i tebi dao mogućnost da dobiješ oslobođenje od greha po prirodi. Poslušaj šta piše apostol Pavle:

"I vas koji bijaste mrtvi zbog prijestupa i grijehova svojih, u kojima nekada hodiste po duhu ovoga svijeta, po knezu koji vlada u vazduhu, po duhu koji sada djejstvuje u sinovima protivljenja, među kojima i mi svi živjesmo nekada po željama tijela svoga, čineći volju tijela i pomisli, i bijasmo po prirodi djeca gnjeva kao i ostali; a Bog, koji je bogat u milosti, zbog velike ljubavi svoje kojom nas zavolje, i nas, koji bijasmo mrtvi zbog grijehova, oživi sa Hristom - blagodaću ste spaseni - i s Njim zajedno vaskrse i zajedno posadi na nebesima u Hristu Isusu, da pokaže u vijekovima koji dolaze preveliko bogatstvo blagodati svoje dobrotom prema nama u Hristu Isusu." (Ef. 2:1-7)

Dozvoli da ti dam neka obrazloženja u vezi s ovim rečima apostola.

Na sebi nosimo posledice greha naših biblijskih praroditelja, Adama i Eve. Ne treba se bojati naše ogrehovljene prirode. Ne verujem da bi ti postupio drugačije da si nešto bio na njihovom mestu. Znaš više nego što su oni znali, ali ne misli da sotona ne bi našao načina da ostvari svoju lukavost.

Grešna priroda i gresi su nešto u čemu smo bili dok nismo upoznali Spasitelja i spasenje. Onda smo stavljeni pred izbor: ili prihvatiti Božiju ponudu ili je odbaciti.

Teško je odlučiti se. Suviše smo se zaglibili u ogrehovljenost. Ona nas gura u protivljenje Božijoj volji. Prijatno nam je da tako živimo. Lepo je biti kao ostali ljudi.

Smeta nam ako ne grešimo. Istina, mi za sve grehe imamo nekakva opravdanja, ali ona pred Gospodom nemaju vrednosti. Međutim, posredstvom Spasitelja Isusa Hrista ukazano nam je na neiskazano bogatstvo Božije milosti: Svevišnji saopštava svoje pomilovanje. Nismo zaslužili da nas Bog voli, još manje da nam prašta. Ipak, ne samo da nam On prašta i daje pomilovanje, nego nas spasava, vaskrsava i stavlja pred svog Sina Isusa.

Došlo je vreme budućih vekova. Svepravedni je tebe opravdao Hristovom pravednošću. Više nisi ono što si bio, nego si ono što ćeš biti: blaženi učesnik u delotvornoj Spasiteljevoj dobroti. Nije više greh u tebi, niti si ti u grehu. Sada je u tebi istinski život i ti si u istinskom životu, u Hristu.

Vreme obmana je prošlo. Gospod Isus je tvoja stvarnost. Prestaje vlast neistine. Okončalo se carstvo laži. Došla je ljubav. Javila se istina. Ostvareno je spasenje. Slava Božija je dosegla i do tebe. Pokaj se i uđi u novi život.

Šta? Nisi dostojan? Nisi posvećen? To je Spasiteljev posao. On šalje Svetog Duha. Sveti Duh menja našu prirodu i posvećuje nas kao nove ljude.

Neka tako bude i ostane. Amin.

Izvor: Poruke pomirenja - Ikonos (TWR, www.twr-serbia.org).
Tagged: greh| spasenje|
"Svi su putevi Gospodnji milost i istina onima koji drže zavet Njegov i otkrivenje Njegovo."
- Psalam 25:10

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 1228
Ukupno: 2556171
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/073/03.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.