Naslovna » Magazin » Arhiva » #65 » ....

Sedam puta oko Jerihona

Vlado Pšenko

Zapanjuje me biblijski zapis o osvajanju Jerihona! Biblija nam opisuje čudnovati način na koji su pale zidine grada. Nakon što su prešli reku Jordan, Izraelci su - pod vodstvom Isusa Navina (ili Jošue) - pošli u osvajanje Obećane zemlje. Jerihon je bio prva veća prepreka na njihovom putu u unutrašnjost. Isus Navin je najpre imao susret sa anđelom Božjim. Zatim je od Boga primio zapovest o načinu na koji će osvojiti ovaj dobro utvrđeni grad. U takvoj situaciji, očekivao bih da anđeo ukaže Isusu Navinu na sve slabe tačke neprijatelja. Možda da se kao anđeo pojavi i pred vojskom, kako bi joj podigao moral da svom silinom krene na Jerihon. Ili da predloži neku strategiju, na nivou najvećih i najmudrijih vojskovođa ovoga sveta.

No, Isus Navin je od Gospoda primio neočekivanu zapovest. U šestom poglavlju knjige Isusa Navina nailazimo na Božja uputstva za osvajanje grada:

"Zato obiđite oko grada svi vojnici, idući oko grada jedanput na dan; tako učinite šest dana. A sedam sveštenika neka nose sedam truba od rogova ovnujskih pred kovčegom; a sedmog dana obiđite oko grada sedam puta, i sveštenici neka trube u trube. Pa kad otežući zatrube u rogove ovnujske, čim čujete glas od trube, neka poviče sav narod glasno; i zidovi će gradski popadati na svom mestu, a narod neka ulazi, svaki naprema se." (Isus Navin 6:3-5 RDK)

Često sam umesto da se zapitam zašto je Gospod izdao takvu zapovest, te izabrao strategiju za koju - verujem - nijedan general ili vojskovođa ne bi imao razumevanja. Isus Navin je - budući da je imao susret sa anđelom - zasigurno bio uveren da sve to ima smisla. No, kako su se osećali njegovi vojnici?

Pokušao sam da se uživim u događaj i zamislim kako bih se ponašao da sam bio jedan od njih. Zasigurno bih prvi dan izdržao bez mrmljanja i negodovanja. Taj bih prvi dan učinio ono što je zapoveđeno: obišao bih oko zidina Jerihona - te čekao daljnja uputstva.

Onda bi došao drugi dan obilaska oko grada. Zasigurno bih se tada počeo pitati: "Čemu sve to? Kakva je ovo zapovest, koju nam Isus Navin nalaže? Umesto da napadnemo svim snagama, mi se šetamo oko grada!" Zamislite tek treći ili četvrti dan! Verujem da bih tada već glasno uzdisao: "Zaista, ovo nema nikakvog smisla! Čemu ovo svakodnevno hodanje u krug? Umesto da mi zamaramo neprijatelja našim napadima, mi sami sebe umaramo svakodnevnim šetnjama oko Jerihona. Je li to zaista od Boga ili nešto nije u redu sa Isusom Navinom?"

Međutim, sedmi dan, kada su trube zatrubile i čuli se bojni povici naroda, Biblija donosi vest: "... popadaše zidovi na mestu svom; i narod uđe u grad, svaki naprema se; i uzeše grad". (Isus Navin 6:20 RDK) Jerihon je bio osvojen! Poslušnost Isusa Navina i njegovih ratnika Božjoj zapovesti urodila je pobedom. No, osim na poslušnost Bogu, želim ovde na još nešto skrenuti pažnju.

Naime, možda je osvajanje Jerihona, koje se dogodilo pre više od tri hiljade godina, i za tebe čudesan događaj. No, jednom prilikom, dok sam razmišljao o Božjim putevima, taj je događaj postao za mene slika Božjeg delovanja, i Njegovog ohrabrivanja na ustrajnost i pouzdanje. U poslanici Jevrejima stoji: "Verom padoše jerihonski zidovi kad se sedam dana obilazilo oko njih." (Jevrejima 11:30 EČ) Životna mi se svakodnevica vrlo često čini kao obilazak oko zidina nekog mog Jerihona, gde treba ustrajati i iskazati pouzdanje u Božje vodstvo. Ponekad se borim sa time da proživim još jedan dan. Treba obaviti jedan te isti posao, uveče se vratiti kući, odspavati i - sutra sve ispočetka.

Ponekad pomislim da to nema smisla. No, Bog poziva na pouzdanje, kako je to i zapisano u biblijskoj knjizi Izreka: "Uzdaj se u Gospoda svim srcem svojim, a na svoj razum ne oslanjaj se." (Priče 3:5 RDK) Bog kao da poručuje: "Čekaj na mene! Ovo je tek tvoj prvi dan obilaska oko Jerihona! Sad ne razumeš. No, na kraju ćeš shvatiti smisao." Biblijski prorok Jeremija takođe podseća: "Dobar je Gospod onima koji ga čekaju, duši, koja ga traži. Dobro je mirno čekati spasenje Gospodnje." (Plač 3:25-26 RDK) Bog želi uneti dublji smisao u naš život i reći nam da smo na važnom zadatku - u osvajanju nekog našeg "Jerihona". Stoga nas poziva na pouzdanje i čekanje - čak i onda kad ne naziremo rešenje.

No, nakon prvoga dana, treba proći i drugi pa treći... Drugi mi dan obilaska oko "Jerihona" možda izgleda ovako: Ujutro doručkujem, uveče večeram i dan prolazi a da se nisam uspeo ni pogledati u ogledalo. Umesto da mi se neke velike stvari počnu događati, da mi sve ide od ruke, ja jednostavno osećam da još jedan dan hodam u krugu, a da ne znam pravi smisao životne trke. Molim se Gospodu u takvim trenucima da stavi pred mene neki veliki cilj, za koji bih se mogao boriti. No, Gospod kao da kaže: "Drago dete, ako sam te ostavio bez velike i jasne vizije, to onda samo znači da te želim videti kako u miru i tišini obavljaš svoje svakodnevne zadatke." Posle toga, sviće novo jutro - treći je dan obilaska oko Jerihona. On može izgledati ovako: Umoran sam. Čujem da mi je dragi prijatelj u bolnici. U porodici je nastala svađa. Još se neki problemi javljaju. Kako izdržati? Otvaram Bibliju i u Knjizi Otkrivenja, kao da nailazim na još jedno uputstvo: "Budi veran do smrti pa ću ti dati venac života." (Otkrivenje 2:10 EČ) Gospod i dalje poziva na pouzdanje i vernost. "Moraš nastaviti dalje te do kraja izdržati, uprkos okolnostima."

Zatim dolazi četvrti dan. Nastavljam se moliti Bogu i nadati. Na poslu mi ide teško. Molim se za promenu životnih okolnosti. No, ništa se ne događa. Dok čitam Bibliju nailazim na još jedan Božji poticaj. U poslanici Hebrejima piše: "Ne odbacujte, dakle, svoje pouzdanje, koje ima veliku nagradu." (Jevrejima 10:35 EČ) Uzdišem u molitvi: "Bože, tvoja mi je zapovest čudna! Pozivaš me na pouzdanje, a ja ne vidim nigde kraja sivoj svakodnevici!"

Peti dan se ponovno osećam kao da se vrtim u krugu. No, Bog kroz svoju Reč poručuje: "'Jer još malo, vrlo malo, pa će doći onaj koji treba da dođe i neće odocneti. A pravednik moj živeće od vere...'" (Jevrejima 10:37-38)

Šesti dan uzdišem poput psalmiste: "Duša moja čeka Gospoda većma nego straže jutarnje, koje straže jutrom…" (Psalam 130:6 RDK)

Zatim dolazi onaj sedmi dan - kad se začuje truba i jerihonske zidine padaju. Doživim Božji dodir! Shvatim da sam u Božjoj ruci. Vidim uslišenje svojih molitvi. Božji zahvat u moje srce i okolnosti koje me okružuju. Pevam od radosti zajedno s psalmistom: "Dugo čekah Gospoda, i saže se k meni, i ču viku moju." (Psalam 40:1 RDK)

Dragi prijatelju! Želim te ohrabriti da nastaviš ići napred u svom pouzdanju u Boga. Znaj da ovaj život nije puko hodanje u krug, kako to ponekad izgleda. Naprotiv, ako napreduješ u spoznaji Boga kao Stvoritelja i ličnog Spasitelja po Isusu Hristu, tada se ne vrtiš u krug. Ako se držiš Božje ruke i Njegovih uputstava iz Biblije, onda je tvoj život istinski hod sa Bogom i obilazak "Jerihona", gde dobro utvrđeni grad samo što nije pao. Biblija ima za tebe podsticaj, smernice i ohrabrenje za svaki dan tvoga života. Stoga ne ispuštaj iz ruku Božju reč. Kada je nakon mnogih obilazaka, truba zatrubila i moj "Jerihon" pao, tada shvatio sam da mi je Gospod dao novo srce - da budem gladan i žedan Njegovog dodira.

Idući put kada sam osvajao moj novi "Jerihon", nakon što je truba zatrubila, i jerihonske se zidine srušile - shvatio sam da mi je Gospod dao posao i službu po srcu. Zatim je došlo opet novo osvajanje nekog drugog "Jerihona"! Truba je ponovo zatrubila, Jerihon pao - shvatio sam da mi je Gospod dao suprugu. Zatim me blagoslovio dragim prijateljima. Mnogi veliki problemi, poput planina, također su pali.

Imam dovoljno dokaza da život nije puko hodanje u krugu! Stoga te želim ohrabriti da u molitvi i hodu sa Bogom, nastaviš ići napred. Možda je to tvoj peti, ili šesti obilazak oko nekog tvog "Jerihona". Možda danas sviće i onaj sedmi dan, kada će truba zatrubiti - i ti ćeš doživeti novi Božji dodir, razrešenje teškoća, uslišenje molitvi i onih nastojanja, koja su u skladu sa voljom Božjom. Zato nemoj odustati od obilazaka svojih "Jerihona"!

Vlado Pšenko
vladimir.psenko@zg.t-com.hr
www.krscanski-radio.hr

"Istinito hrišćanstvo je čvrsto ujedinjenje duše i Boga, i Hrist formiran u nama."
- George Whitefield

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 3315
Ukupno: 2733923
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/065/01.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.