Naslovna » Magazin » Arhiva » #58 » ....

Otac: Vinogradar

Aleksandar Birviš

Šta znače reči: "Ja sam istinski čokot, i moj otac je vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne rađa roda odseca je; i svaku koja rod rađa čisti da više roda rodi". (Jn. 15,1-2).

U ovim rečima upoznajemo Oca nebeskog i neke Njegove službe. Pošteno rečeno, ljudi od evanđelja su zanemarili Oca. Stalna i hitna potreba za evangeliziranjem uslovljava da se što više govori o Sinu Božijem. Duh Sveti je sve češće predmet razgovora, jer ovo je doba Duha. Neki iz potrebe a neki iz pomodarstva govore o Duhu Svetom. A ko govori o nebeskom Ocu? To izgleda nekako staromodno. Već dobrih sto godina u udžbenicima teologije Bogu Ocu ostavljeno je jako malo mesta (ako je uopšte ostavljeno). Kao da nam je Bog očuh.

Koristim napred pomenute Hristove reči da nešto progovorim o našem nebeskom Ocu, koji nam je ovde predstavljen kao vinogradar.

Vinogradar je posadio čokot. Verujemo da je nebeski Otac svog Sina jedinca posadio među ljude. Ovaj svet se pokazao kao loše tle. Ipak, čokot raste na njemu. Hristos je boravio na zemlji. Kako vinogradar tako i Otac sprovodi sve mere da na tom tlu uspe Njegov čokot i loze. Crkva raste i razvija se, donosi plodove. Očev čokot se ne da iščupati ni polomiti. On uspešno odoleva mnogobrojnim napadima. Što je Bog zasadio niko ne može razoriti. Vinogradar - Otac sve čini da njegov čokot - Hristos bude dobro posađen i čvrsto ukorenjen.

Vinogradar voli čokot i loze. Verujemo da nebeski Otac voli zajednicu vernih i njenog osnivača. Ima dana kad pomišljamo da nas je Bog zaboravio. Nije tačno. Zaboravili smo na Božiju ljubav. Otac ljubi. Otac ljubi svet. On ljubi Sina i sve što je predao Sinu. Otac ljubi verne zato što oni ljube Isusa Gospoda (Jn. 3,16; Jn. 3,35; Jn. 16,27). Velike i nemile pometnje nastajale su u crkvi zbog pomanjkanja ljubavi. To je upropastilo hrišćanstvo i to ga upropašćava i danas: nedostatak ljubavi. Prihvati Očevu ljubav - eto bogatstva i oživljenja.

Vinogradar održava život. Verujemo da mora doći do duhovnog oživljenja. Otac želi da Njegov čokot i Njegove loze - a to je crkva - žive. To oživljenje ne mora da bude bučno, ali je potresno. Život u Hristu prevazilazi sve ranije življenje kako bezbožno tako i pobožno, pa i samu starozavetnu pobožnost. Pokajanje može nekima izgledati staromodno, ali to menja ljude i narode. Otac raspolaže svim mogućim sredstvima. On ih i primenjuje. Njegova je želja da obnovi i održi život. Nekima ponešto može biti i neprijatno, ali Bog hoće život u Sinu Njegovom.

Vinogradar procenjuje rodove. Verujemo da nebeski Otac pravedno procenjuje naša dela. On ne očekuje dobit i korist. Njemu nije potrebno da unovči naše rodove. On je ljubav i sve Njegove procene su zasnovane na ljubavi. Koliko ljubavi je Otac uložio u nas, a koliko ljubavi mi pokazujemo? Kakve su i kako su nastale razlike između onog što nam je dano i onoga što dajemo? Šta smo ostvarili a šta Gospod očekuje da ostvarimo? Otac sve vidi u drugom svetlu i posmatra daleko svestranije. Njegove procene su savršeno ispravne. Ne treba se bojati nepravde niti izbegavati kaznu. Bolje je uzdati se u Oca.

Vinogradar odlučuje o lozama. Verujemo da Otac procenjuje i odlučuje. Oni koji veruju u Njegovu pravednost pokoriće se Njegovim odlukama. Što On odbaci to je odbačeno - tu protivljenja ne sme da bude. Što on zadrži na čokotu to ostaje - i tu se ne smemo protiviti. Spasitelj to objašnjava ovako: "Ko u meni ne ostane, izbaci će se napolje kao loza, i osušiće se, i skupiće je, i u oganj baciti, i spaliti. Ako ostanete u meni i reči moje u vama ostanu, što god hoćete ištite i biće vam" (Jn. 15,6-7). To je odluka Svevišnje ljubavi i pravednosti. Nju prihvatamo.

Vinogradar čisti dobru lozu. Verujemo da nebeski Otac traži usavršavanje. Savršenstvo zahteva prihvatanje onog što Bog zapoveda, ali i odbacivanje onog što Gospod ne želi. Nisu to samo zabrane. To su odstranjivanja smetnji. Nekih se mi sami odričemo, ali negde mora Otac da deluje u punoj strogosti. On čisti (odseca, kida, preseca, zalama). Niko ne kaže da će to biti bezbolno. Neka boli: kad Otac udari On ne ubija i ne uništava - On popravlja i usavršava. Zahvaljujući očišćenju pojedinaca umnožiće se zajednica Hristova.

Vinogradar oplemenjuje lozu. Verujemo da Otac usavršava. Hristovi sledbenici nisu samo pod zaštitom svoga Spasitelja. O njima brine i nebeski Otac. Svaka osoba u Hristu dopire u nove oblasti života. To je tamo kamo čovek sam po sebi ne može dosegnuti. Sprečava ga nedostatak Duha. Otac daje sve što nam nedostaje i još mnogo više. Prema Hristovom umoljenju dobijamo Svetog Duha (Jn. 14,16). Život i dela postaju plemenitiji. Životni stavovi se menjaju. Gubi se otuđenost, a jača pripadnost Bogu. Blagoslovi postaju stvarnost. To je ona očišćena i mnogorodna loza.

Ovo je mali doprinos našem poznavanju nebeskog Oca. Nadam se da će svako od nas shvatiti koliko je važno da razumemo i zavolimo onoga kome govorimo: "Oče naš..."

Izvor: Iskre, 1/1987.
"Nijedan nije pripravan za carstvo Božije koji metne ruku svoju na plug pa se obzire natrag."
- Luka 9:62

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 740
Ukupno: 2671727
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/058/01.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.