Naslovna » Magazin » Arhiva » #56 » ....

56/2010. - Uvodnik

Uredništvo

Kada čitamo i razmišljamo o Isusovom čudu "umirenja oluje" (Lk. 8:22-25), ne možemo ostati ravnodušni pred mnogobrojnim duhovnim istinama i principima koje prosto "iskaču" iz ovog odeljka.

Njegove učenike je zahvatila velika oluja na moru, tako da je čamac tonuo. Zasigurno, ovo za njih nije bila prva oluja u životu, ipak, ovi iskusni ribari su bili savladani od panike i očaja. Verujem da su oni na osnovu svojih prošlih iskustava, znanja i umeća mogli da savladaju oluju, da svoj čamac održe iznad vode. No, njih je obuzeo veliki strah i još veće beznađe, te su odustali od borbe sa olujom - "bacili su vesla". U celoj toj teškoj i strašnoj situaciji još im je i njihov Učitelj išao na živce, jer je On sve vreme mirno spavao, kao da se ništa ne događa. Probudili su Ga i viknuli mu u lice: "Zar ne mariš, mi ginemo!" Isus je ustao i naredio vetru i moru: "Ućuti!" Na ovu reč vetar je prestao a more se umirilo (Mk. 4:39). Zatim se okrenuo učenicima i rekao im: "Zašto paničite, zašto se plašite? Zar nemate vere?" Da još jasnije parafraziram ove Isusove reči: "Zar mislite da vam se može nešto loše dogodi ako sam Ja sa vama, u vašem čamcu? Zar mislite da bi čamac potonuo?" Isus nije ukorio učenike što su se trudili da održe čamac i sačuvati svoje živote za vreme oluje, već zbog toga što su to radili sa pogrešnim unutrašnjim stavom. Verujem da su se učenici prvo pouzdavali u sebe i svoje sposobnosti, a kad to "nije upalilo", pali su u očaj a "dežurni krivac" za sve je postao Isus, jer nije pomagao ni malo - spavao je. On je postao taj na koga se moglo "istresti" - izderati i okriviti.

Dakle, Isusov odgovor na celu tu tešku situaciju nije bio u tome da se zna šta u njoj treba uraditi, iako je svakako i to važno, već postoji ono još važnije od toga, a to je: Sa kakvim unutrašnjim stavom se mi sa našom nevoljom suočavamo i sa našim neuspesima? Neko je to dobro primetio: "Mudar čovek se u oluji Bogu moli, ne za izbavljenje iz opasnosti već za izbavljenje od straha. Oluja unutar nas je ta koja nas ugrožava, a ne ona spolja." (Emerson)

Dragi naši čitaoci,

dobro je da znate i ovo... Ako Isus nije u vašem čamcu, a zahvatila vas je panika i strah, onda znajte da Ga možete pozvati, On je kadar da u vaš čamac uđe hodajući i po vodi (Mt. 14:24-25). Isusova prisutnost je jedina ta koja pravi razliku. Razliku u svakoj teškoj, strašnoj i naizgled bez izlaznoj situaciji.

Vaša, SIONSKA TRUBA.

Tagged: uvodnik| strah|
"Po tom se pokaza ljubav Božija k nama što Bog Sina svog Jedinorodnog posla na svet da živimo kroza Nj."
- 1. Jovanova 4:9

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 1826
Ukupno: 2666776
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/056/index.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.