Naslovna » Magazin » Arhiva » #36 » ....

Plodovi na vrhu drveta

Warren Berkley
"Plod je moj bolji od zlata i od najboljeg zlata, i dobitak je moj bolji i od najboljeg srebra." (Priče 8:19 RDK)

Zahvaljujući bivšem vlasniku mog imanja, naše dvorište je prepuno drveća pomorandže, drveća, koje daje slatki rod svake godine. Tom drveću se i ne posvećuje neka naročita pažnja, ali uprkos tome ono donosi plodove. Sve što ono dobije je voda iz moje automatske zalivalice bašte, i malo obrezivanja (posao moje žene), a u decembru i januaru se pojavim i ja, da uberem slatke plodove.

Ove godine sam nešto zapazio. Najveće drvo pomorandže koje imamo u bašti, daje redovno velike i sočne plodove. A najbolji od svih plodova se uvek nalaze na vrhu drveta, što je više - to bolji, to slađi, to sočniji.

Kada sam otkrio ovu vezu između visine i kvaliteta, palo mi je na pamet sledeće: Da bi uživao u najboljim plodovima - onima na vrhu - moram uložiti veći napor, da bi do njih došao. Koliko veliki napor i trud mi je potreban, biće vam jasno ako me vidite - ja nisam visok čovek - nizak sam. Meni veoma teško pada, da uzberem te visoke plodove, ali da bi došao do njih ja se trudim i izvodim sve što je u mojoj moći; skačem, pentram se na grane, visim o grane, otresam grane, radim svega čega se setim, ne bi li se domogao plodova. Cela ova operacija mi uzima mnogo vremena. A što su plodovi viši, to je za mene teže ubrati ih. I tako dok sam se znojio da dođem do svojih pomorandži, razmišljao sam o studiranju Biblije.

Kada čitam Bibliju, neke stvari je tako lako "ubrati" iz nje. Ali Bog ima za nas još bolje stvari u svojoj Reči (duhovno mleko i meso) a da bi do njih došli treba uložiti više napora. Potrebno je studirati Bibliju, upoređivati reference, listati rečnike i konkondance, i naravno moliti i razmišljati kroz sve to. Sav trud na kraju donese veliku nagradu - blagoslov (Pri. 8:19).

I tako, dok sam se pentrao po granama da uberem moje pomorandže (svake godine), upoznao sam moje drvo! Znam raspored grana, gde i kako mogu na njih da stanem. Jednostavno kao da je drvo postalo deo mene. Ustvari, svake godine se sve bolje penjem po njemu. Verujem da oni koji studiraju Bibliju, imaju isto ovakvo iskustvo. Što više čitaju, slušaju, listaju Bibliju to je bolje poznaju - snalaze se u njoj. Jer dok se oni trude da dođu do "zakopanog blaga" (Božjih istina), upoznaju celu okolinu terena.

U svemu tome imati strpljenje je veoma važno! Ubrati plodove brzo i lako je, takođe, dobro. No, da bi se došlo do najboljih plodova potrebno je uložiti naporan rad i strpljenje (Jak. 5:7). Tako je i sa studiranjem Biblije, možeš čitati Bibliju veoma malo i veoma kratko i biti blagosloven, ali to se nikada ne može meriti sa onim predanim čitanjem kada potpuno "zaroniš" sebe u Reč, tražeći da se pojave najslađi plodovi. "Ko čuva smokvu, ješće rod njen." (Pri. 27:18 RDK)

Čitaj i studiraj svoju Bibliju i Bog će ti iz nje dati ono najbolje.

Izvor: Abundant Life. Vol. 38, Nos. 1-2 Jan - Feb, 2003.
"Ti si stvoren od Boga i za Boga i dok to ne razumeš, tvoj život nikada neće imati smisla."
- Rick Waren

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 586
Ukupno: 2737265
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/036/03.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.