Naslovna » Magazin » Arhiva » #34 » ....

Molitva i kako u nju uključiti decu

"Borba za dušu"

Praktičan način kako podstaći decu na molitvu.


Prema istraživanju među odraslim hrišćanima, postoje dva glavna razloga zašto se ne molimo onoliko koliko bi trebalo. Prvi tipičan odgovor jeste: "Imam previše posla." Drugi odgovor bi trebalo da prodrma crkvu: "Ne znam kako." Mnogi od anketiranih su odrasli u hrišćanskim porodicama.

Mala deca su po prirodi molitveni ratnici. U svojoj nevinosti žarko traže Božje lice i svim srcem veruju da je Bog silan i da potpuno odgovara na njihove molitve. Roditelji, bake i deke, učitelji u nedeljnim školama, pastori, stariji rođaci i mnogi drugi ljudi imaju odlučujući uticaj na decu u razvoju i jačanju njihovog molitvenog života. Ako to ne rade dobro, i ako su deca više obeshrabrivana nego podsticana na molitvu, za njih će kasnije, kao odraslim ljudima, biti mnogo teže da postanu efektivni molitelji. Molitva je za hrišćanski životni stil odlučujuća. Bez nje ne možemo aktivno da komuniciramo sa živim Bogom, kome služimo.

Mi odrasli moramo shvatiti jednu veoma važnu činjenicu: molitve male dece nisu samo treninzi za budućnost. Kada se deca mole, to nije samo "lepo i dirljivo" - nego snažno! Navešću nekoliko konkretnih načina kako podsticati svoju ili poverenu vam decu, da postanu molioci koje Bog može da koristi.

1. Budite u molitvama dobar primer. Ako deca vide dobar primer, velika je verovatnoća da će razviti dobre molitvene navike.

2.Roditelji, ako to još ne činite, počnite što pre sa zajedničkim molitvama kao bračni par. Videćete kako će Bog blagosloviti vašu porodicu.

3. Dajte priliku svom detetu da se moli sa vama u kući, u crkvi, ili bilo gde drugde. Što više praktikujete molitvu u svakodnevnom životu, to će više vaše dete smatrati razgovor sa nebeskim Ocem kao nešto normalo i prirodno, poput disanja.

4. Čitajte psalme i zajedno pevajte hvale Bogu. Molite se Gospodu rečima psalama, najuzvišenijom hvalom, koja je namenjenom samo Njemu.

5. Kad god se desi nešto loše, bilo kakva sitnica, učite svoju decu da zahvaljuju i za taj blagoslov. Naučite da međusobno pokazujete na Božje blagoslove.

6. Pomozite deci da prate odgovore na molitve. Često puta Bogu ne zahvaljujemo za to što odgovara na molitve. Jako je važno naučiti decu da u svojim životima traže Božje odgovore, i da tako uvide kako se Bog brine za sve što rade. Recite im, kada Bog odgovori na vašu molitvu, i podstičite ih da i oni vama kažu kada Bog odgovori na njihove molitve. Svedočanstvo o ispunjenim molitvama silno jača veru!

7. Pomozite deci da uvide lepotu Božjeg stvaranja: "To je predivan zalazak sunca!" Ili: "Pogledaj ovo divno raznobojno cveće koje je stvorio Bog, da bi mi u njihovoj lepoti uživali..." itd. Bićete iznenađeni, kako će brzo deca početi da primećuju lepotu Božjeg stvaranja, kada toga postanu svesna.

8. Odredite najmanje jedno veče nedeljno kao porodično veče. Radite nešto zajedno, zabavite se a zatim zajedno molite. Svako može da kaže zašto je Bogu zahvalan za ostale članove porodice. Molite se za svoje potrebe.

9. Blagosiljajte svoju decu kada uveče idu na spavanje. Kod nas u kući primenjujemo blagoslov iz 4. Mojsijeve 6,24-26: "Da te blagoslovi Gospod i da te čuva! Da te obasja Gospod licem svojim i bude ti milostiv! Da Gospod obrati lice svoje k tebi i dade ti mir!" Kada se deca mole sa roditeljima i primaju blagoslov, to je nešto jako vredno.

10. Kada se sretnete sa nekim ko je u potrebi, beskućnikom ili čovekom, kome se nešto dogodilo - molite se za njega. Podstičite svoju decu, da se i ona mole za njega. Molite Boga da vam pokaže da li tom čoveku na neki način vi sami možete pomoći.

11. Uveravajte svoju decu o Božjem prisustvu tako što ćete se moliti da ih Bog čuva i zajedno sa njima razgovarajte o obećanjima, koja nam daje Bog u svojoj Reči. Za decu koja se plaše postoji jako dobar primer u 91. Psalmu, stih 11: "Jer anđelima svojim zapoveda za Tebe da Te čuvaju po svim putevima Tvojim."

12. Odredite posebne trenutke za molitvu, koji će postati deo porodične tradicije. Tako će vaša deca uvideti da je molitva prirodan deo svega što porodica zajednički radi. Možete se moliti za onog ko upravo ima rođendan; smestite ga nasred sobe, stavljate na njega ruke i molite se za njega. Možete se moliti kada neko postigne nekakav uspeh, kada završi školu ili slično. Blagosiljajte jedni druge i govorite Bogu zašto i zbog čega ste zahvalni.

13. Dajte deci prilike da se mole za vas i vaše potrebe. Treba da shvate da cenite njihove molitve. Pitajte ih za šta, tj. za koje njihove potrebe žele da se vi molite.

14. Molite se zajedno pre važnih ispita, sportskih takmičenja, na kojima učestvuju vaša deca, i slično. Naučite ih da mole za mudrost, hrabrost, fer-plej itd.

15. Molite se sa svojom decom za školu, učitelje, prijatelje i sve ostale stvari koje su im važne.

16. Uključite se u molitvene aktivnosti, kao što su naprimer tzv. Molitveni lanci.

17. Postanite kao porodica svetionik molitve. Molite za svoje komšije.

18. Idite na molitvene šetnje po vašem kraju. Molite za porodice, ustanove, škole, prodavnice pored kojih prolazite.

19. Molite sa zajedno za donošenje važnih porodičnih odluka, kao napr. kupovina novih kola, kada i gde ići na odmor, kako pomoći drugim ljudima itd.

20. Zapisujte sve u porodični molitveni dnevnik. Zalepite u njega slike članova porodice, prijatelja, misionara, pastora i drugih, za koje se zajedno molite. Nemojte zaboraviti stranice "ispunjenih molitvi".

21. Postite zajedno. Sa jako malom decom možete postiti tako što ćete ispustiti jedan obrok, i za to vreme se zajedno moliti. Možete da postite i od televizije, ili sličnih "aktivnosti" i umesto toga se zajedno moliti. Učite decu koliko je značajna molitva sa postom.

22. Molite u porodici za neku etničku grupu. Pokušajte da saznate nešto o njoj, i molite da u toj grupi nastane crkva. Molite da Hristu dođu i deca i cele porodice.

23. Molite se za vašu zemlju i za njene vladare. Učite svoju decu da je značajnije moliti se za vlast, nego je kritikovati.

Sada ste prosto zapljusnuti idejama. Nemojte se truditi da u praksu uvedete sve odjednom. Počnite sa time što ćete kao odrasli biti dobar primer molilaca. Zatim odaberite nekoliko gore navedenih stvari koje najviše odgovaraju vašoj porodici. Kako ćete zajedno postepeno u molitvama rasti, vaš molitveni život će biti bogatiji, i za vašu decu će biti blagoslov, ako budu okružena molitvenim načinom života. Molite se da vaša deca posredstvom ovih iskustava budu silna u veri i molitvi!

Izvor: Zapas o dušu 76, april 2002. - Herald of His Coming.
Tagged: molitva| deca| porodica|
"Sve su reči Božije čiste; On je štit onima koji se uzdaju u Nj. Ništa ne dodaj k rečima Njegovim, da te ne ukori i ne nađeš se laža."
- Priče 30:5-6

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 1751
Ukupno: 2600766
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/034/05b.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.