Naslovna » Magazin » Arhiva » #31 » ....

misaone refleksije
BOG LJUBAVI
- Stančević Sreten

Ljubav je milostiva,
i utešiće onoga koji plače i moli,
ljubav je milokrvna,
i pomoći će svakom koji je u patnji i boli.

Ljubav je istina,
i nasitiće gladne i žedne pravde,
ljubav je krotka
i pomoći će svima koji mir grade.

Ljubav je izdržljiva,
nikada se ne ljuti i trpi dugo,
ljubav nije zavidna,
pomaže u nevolji i uvek misli o drugom.

Ljubav se ne uzdiže,
ne čini što ne valja i ne traži svoje,
ljubav se ne veliča,
ona je čista srca i poštuje sve što je tvoje.

Ljubav se ne ljuti,
ne misli o zlu, pokidane veze spaja,
ljubav je žrtva,
sve snosi, sve izdrži i život na kocku stavlja.

Ljubav je nada,
pravdu čeka dugo, ima veru koja nikad ne nestaje,
ljubav je večna,
ona sve dobro stvara i život nam daje.

Ljubav je od Boga,
koju svima bezuslovno pruža,
i večito traje!

Bog je ljubav
a njegova ljubav,
Nikada, nikada ne prestaje!

(1. Jn. 4:15-16)

UVEK SPREMAN ZA GOSPODARA
- nepoznati autor

Jedan turista je putovao duž obale Koma u severnoj Italiji. Kad je dospeo do dvorca Vila Askonti, jedan ljubazni stari vrtlar ga je primio i pokazao mu imanje, vrtove i travnjake koje je ovaj stari čovek održavao u savršenom redu. U razgovoru turista ga je zapitao, kada je vlasnik vile bio tu poslednji put.

"Pre dvanaest godina", reče starac.

"Pa, da li van on piše?"

"Ne."

"Od koga onda primate naređenja?" - začudi se turista.

"Od njegovog agenta u Milanu."

"Da li on nekad dođe?"

"Nikad."

"Ko onda dolazi ovde?"

"Ja sam skoro uvek sam ovde; jedino s vremena na vreme dođe poneki znatiželjni turista."

Na to će iznenađeni turista: "Ali vi održavate ovaj vrt u takvom divnom stanju, kao da očekujete vašeg gospodara već sutra."

Stari vrtlar na to spremno odgovori: "Danas, gospodine, on može doći još danas!"

"A ovo znajte, kada bi domaćin znao u koju noćnu stražu će lopov doći, bdio bi i ne bi dozvolio da se potkopa njegova kuća. Zato i vi budite spremni, jer će Sin čovečiji doći u čas kada ne mislite. Ko je dakle verni i mudri sluga, koga postavi gospodar nad svojom čeljadi, da im daje hranu na vreme? Blažen je onaj sluga koga gospodar njegov, kada dođe, nađe da tako čini. Zaista vam kažem da će ga postaviti nad svim svojim imanjem." (Matej 24:43-47 EČ)

STATISTIČKA PREDVIĐANJA
- Friday Fax 2005 issue 35, 8 September

Dobra vest za one koji žele graditi novu crkvenu zgradu: njima će trebati samo pola od planiranog budžeta!

Finansijske poteškoće koje su prisutne unutar mnogih tradicionalnih hrišćanskih denominacija su najčešće vezane za građevinske objekte. Često su u pitanju velike investicije, koje kreditima opterećuju članove zajednice mnoge godine i stvaraju konstantnu tenziju. No, mnoge želje za imanjem većeg crkvenog prostora su potpuno suvišne, smatraju autori poslednje studije koja je urađena u SAD. "Revolucija", knjiga Džordža Barne je objavljena u septembru. Barna vodi istraživački institut, zbog rada na statistikama i trenutno je najčešće citirana osoba među hrišćanima u SAD. Ukratko on navodi sledeće:

- Broj hrišćana koji pohađaju bogosluženja lokalnih crkvi u SAD je u velikom padu. Danas, 70% hrišćana su pripadnici tradicionalnih crkava, predviđa se da će u narednih 20 godina doći do pada između 30-35%.

- Broj onih koji se odlučuju za Hrista a ne žele postati članovi tradicionalnih crkvi. U narednih 20 godina će porasti sa 30% na 70%.

- Alternativni oblici hrišćanskog zajedništva u SAD (kućne grupe, slobodne crkve i sl.) sa današnjih 5% porašće na 30-35%. Istraživač pretpostavlja de će ostali "hraniti" svoju veru kroz hrišćanske medije i umetnost. Oko 5% hrišćana će bi članovi netradicionalnih crkava ili će snažiti svoju veru preko porodične pobožnosti.

- Zaključak: Mnoge hrišćanske minorne grupe koje danas nisu primećene, u naredne dve decenije u SAD će postati veoma značajne, glavne.

"Ovo je nova revolucija, i ona neće promeniti samo strategije biblijskih škola, već će radikalno dovesti u pitanje i potrebu za crkvenim zgradama," kaže Barna. "Ako će se zaista u narednih 20 godina ostvariti to, da samo polovina hrišćanske populacije budu članovi tradicionalnih crkava, onda mala ckvena zdanja će biti više nego dovoljna." Izvor: George Barna, "Revolution".

OD TERORISTE DO MISIONARA
- Friday Fax 2005 issue 38, 30 September

Indija: Jihtu je uzeo bodež i spremao se da se njime probode. "Bolje je umreti," pomislio je "nego biti uhapšen i biti bačen u zatvor." Odjednom se setio reči svoga ujaka koje mu je uputio pre par godina. Kao da su zabljesnule u umu: "Ako si u nevolji, Isus je jedina osoba koja ti može pomoći!" Juhtuov ujak je bio jedini hrišćanin u stiktnoj hinduističkoj porodici.

Sa sedam godina Jihtu je bio upisan među Hindutva pristalice (Hindutva su hindu fundamentalisti desničarske orjentacije, koji se zalažu za čistu etničku Indiju, u kojoj će živeti samo hindusi.) Više od deset godina Jihtu je bio revnostan Hindutva sledbenik i nije se ustručavao od iskazivanja nasilja. Učestvovao je u bombaškom napadu u kojem je stradalo mnogo ljudi, te je morao da beži i da se krije od vlasti - živeo je u stalnom strahu. U svom najdubljem očaju setio se reči svoga ujaka i povikao je: "Isuse, ako si ti zaista pravi Bog, onda mi pomozi!" Ništa se nije dogodilo, tako da je ponovo uzeo svoj bodež da bi njime sebi oduzeo život, ali nije to mogao da učini. Neka sila je blokirala njegove ruke, tako da nije mogao da ih pomeri, bodež mu je ispao iz ruku.

Sledećeg jutra, probudio se radostan, znao je da mu je Isus pomogao i da će nastaviti da mu pomaže. Susreo se sa jednim policajcem hrišćaninom, koji ga je savetovao da ode u policiju i da sve pred njima prizna. Jihtu ga je poslušao, izašao je na sud, ali Bog je učinio da on ne bude osuđen na zatvorsku kaznu. Tog dana je odlučio da će se potpuno predati Isusu. Njegova porodica je bila užasnuta, ali dozvolili su mu da i dalje stanuje u porodičnoj kući, sa zabranom da ne sme da jede sa njima. Jihtu je počeo da održava dečije časove i molio se za mogućnost da može više služiti Bogu. Njegov ujak mu je rekao o misiji OM (Operation Mobilisation) koja ga je prihvatila i sada Jihtu mnogim ljudima govori o Isusu Hristu. Izvor: Jithu and Debbie Meroff in OM Nachrichten (OM News), www.ch.om.org.

BRITANCI VERUJU U DUHOVE
- 1. novembar 2005. Izvor: Ananova

Više Britanaca veruje u duhove nego što veruje u Boga, pokazuje istraživačka anketa.

Ukupno 2.012 ljudi je ispitano u vezi sa njihovim uverenjima u natprirodno.

Preko 2 trećine (68%) kaže da veruje u postojanje duhova i utvara.

Malo više od pola (55%) njih kaže da veruje u postojanje Boga.

Njih 26% veruje u NLO-ove, 19% u reinkarnaciju, a 4% veruje da mitsko Čudovište iz Lok Nesa zaista postoji.

Ispitivanje pokazuje da 12% veruje da je čak i videlo duha.

Oko 3 četvrtine (76%) kaže da su ih TV realiti emisije i filmovi kao Veštica iz Blera ubedili u postojanje aveti i vampira.

Anketa je sprovedena pred Noć Veštica od strane firme Čoises-UK. Predstavnik Dejvid Rič kaže: "Želimo da verujemo u duhove više nego ikad."

"Mir vlada tamo gde vlada Gospod - Princ mira."
- Julian Norwich

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 520
Ukupno: 2737199
Generisano za: 0.007''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/031/06.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.