Naslovna » Magazin » Arhiva » #74 » ....

Svakodnevna nada svakodnevnih hrišćana

Aleksandar Birviš

Objašnjavajući neprekinutost Božjeg otkrivenja u Svetom pismu apostol Pavle na jednom mestu piše u svojoj Poslanici Rimljanima: "Jer što se ranije napisa za našu se pouku napisa, da trpljenjem i utehom Pisma imamo nadu." (Rim. 15:4)

Ovom prilikom neću govoriti o neprekinutosti Božijeg otkrivenja. Neću govoriti ni o veličanstvenom nadanju celokupnog hrišćanstva u vezi s Hristovim ponovnim dolaskom i vaskrsenjem mrtvih. Govoriću o svakodnevnoj nadi svakodnevnih hrišćana.

Ko su svakodnevni hrišćani? To su ljudi kojima vera u Gospoda Isusa Hrista nije folklorno ili etničko obeležje, nego im nešto znači. Oni nisu hrišćani od praznika do praznika: oni pripadaju Hristu celim svojim životom i u prostoru i u vremenu, svaki minut, svaki sat i svaki dan. U dane odmora i u praznike oni su neizostavno u hramu, zato što ih Sveti Duh tamo vodi. Međutim, njihov svakodnevni život je u neprestanoj povezanosti s Bogom: molitve, čitanje Svetog pisma, iznalaženje Božije volje i sprovođenje u život svega što Gospod zahteva.

To su svakodnevni hrišćani. Kako izgleda njihov običan dan? Jednostavno. Svakodnevni hrišćani vole jednostavnost. Njihov dan obično počinje molitvom i čitanjem Svetog pisma. Posle oni rade svoje redovne poslove i misle o Božijoj volji. Pitaju se: "Šta Bog hoće od mene?" Svoj posao i sve drugo rade čestito, na najbolji način. Dan završavaju čitanjem i molitvom.

Svakodnevni hrišćani imaju svoje svakodnevne vrline. Među te vrline spada i svakodnevna nada. Sadržaj svakodnevne nade je, takođe, jednostavan.

U svakodnevnu nadu najpre spadaju vera i očekivanje da ćemo dan provesti kao spasene ličnosti. Svakodnevni hrišćani očekuju da im svaki dan bude jednostavan. Međutim, razvoj događaja je najčešće složen i - što je još gore! - zbunjujući, često zastrašujući. Ipak, "Bog nam je utočište i sila, pomoćnik koji se u nevoljama brzo nalazi". (Ps. 46:1)

Nevolje mogu biti različite, ali Bog ostaje isti. Tako On sam o sebi govori: "Jer ja, Gospod, ne menjam se, zato vi, sinovi Jakovljevi, ne izgiboste". (Mal. 3:6) Zato je On svagda blizu u svakodnevnom životu. To je razlog zašto ne propuštamo i ne smemo zamerati stalne razgovore s Bogom našim. Ništa ne sme da naruši obraćenje živom Gospodu.

Molitva svakodnevnog hrišćanina je svakodnevna i celodnevna. Sve je njom protkano i ona u sve unosi nadu. Nadamo se i molimo pri obedima, poslovima, na odmoru i kad se god probudimo. U svemu se prisećamo Božijih obećanja i naših očekivanja. Svakodnevne nade su i političke i socijalne, i pojedinačne i zajedničke, i u crkvi i izvan crkve, i kratkoročne i dugoročne.

Svakodnevne nade su i težnje da nam sve bude dobro i plemenito. Nadamo se da će nam svakog dana Bog pružiti priliku da učinimo neko dobro delo i proslavimo Njegovo sveto ime. Ne bojimo se sutrašnjice zato što se nadamo da će Svevišnji razvejati strahove. On takođe obećava svoju podršku. "Ne boj se" - kaže On - "jer sam ja s tobom; ne plaši se, jer sam ja Bog tvoj; ukrepiću te i pomoći ću ti, i podupreću te desnicom pravde svoje". (Isa. 41:10) Naglašavam: On će ukrepiti, On će pomoći i On će dati najsilniju potporu.

Slično je i sa nadom za sve što Bog smatra lepim. Svakodnevni hrišćanin je prijatelj dobre umetnosti, a često je i sam umetnik. Njega ne zanima moda, nego sklad i ukus. Hrišćanin očekuje blagoslov u prvom redu za pesništvo i muziku. Onda dolazi i sve drugo što je lepo i neizveštačeno. Ne treba se zato čuditi što nečastivi sve više nastoji da u umetnost unese neprirodnost, neukus i lažne vrednosti.

Da li si svakodnevni hrišćanin? Da li pripadaš Hristu svakog dana ili samo praznikom i u dane odmora? Da li si spasen odnosno spasena i u radne dane? Da li je tvoja povezanost s Bogom neusiljena i radosna?

Na sva ova i slična pitanja odgovorio sam Bogu već davno. Danas treba da odgovoriš i ti. Neka da Bog da odgovoriš kako treba i da odgovoriš bez odlaganja. Sutra može biti kasno, prekasno...

Izvor: Poruke pomirenja - Ikonos (TWR, www.twr-serbia.org).
"Božja ljubav je stvarna i pada na nas sa svih strana, zato je i ne osećamo - kao što ne osećamo ni atmosferski pritisak, a on je uvek tu."
- E. Cardenal

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 1814
Ukupno: 2745384
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/074/01.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.