Naslovna » Magazin » Arhiva » #49 » ....

Rast u Hristu

Vilem D. Šneberger
"Nego držeći se istine mi treba u ljubavi da uzrastemo u svemu - do njega, koji je glava, Hristos." (Ef. 4,15)

Kada se čovek rodi, veoma je sićušan - obično ima negde oko tri kilograma i dugačak je oko 50 cm. Svi očekuju da će nakon rođenja da dobije na težini i raste. Majke su nesrećne kada dete ne dobija na težini i slabo raste. Fizički rast je neizbežan i normalan. lako je beba već ceo čovek, mora da naraste da od nje postane čovek sa svim odlikama odrasle osobe.

Kao što može fizički rođeno dete da zaostane u razvoju, tako može zaostati i Božje dete, koje se rodilo duhovno. No, ovde je opasnost još mnogo veća, jer kada se čovek rodi u Božijoj porodici, veoma je radostan zbog nove sredine u koju je došao, i jako lako dobije utisak, da je već sve dobio. Kada ne raste, i posle određenog vremena shvati da mu mnogo toga nedostaje, postaje razočaran i obeshrabren. Upadne u razmišljanje da je sve to sebi umislio i da Bog možda za njega uopšte nije zainteresovan. Ne želi sebi da prizna, da je greška u tome, što je zakržljao u rastu. Zato Biblija tako često naglašava potrebu duhovnog rasta. Međutim, nema duhovnog rasta bez novorođenja (Jovan 3:3-8)! Jesi li se rodio u Božijoj porodici? Nije moguće da se neko u njoj rodio a da to ne zna!

Biblija kaže šta je za ovaj rast potrebno. Novorođenče mora redovno da jede. Duhovna hrana jeste Reč Božja. Probajte da ne nahranite bebu samo u toku jednog dana! Ceo dan će da viče zbog toga što je gladna. A koliko dugo možemo izdržati bez hrane u duhovnom životu? I u duhovnom životu moramo disati. Ovo disanje je molitva. Kada se ne molimo, gušimo se. Potrebno nam je i kretanje. Duhovno kretanje je svedočanstvo i služba ljubavi. Bebi su još potrebni ljudi, koji će se o njoj brinuti. Kod Božje dece to je zajednica vernika. Bez ovog zajedništva jesmo kao beba, koju je majka nakon rođenja negde ostavila.

U vezi sa duhovnim rastom Biblija ima dve napomene.

1) Da je "rast u Hristu" pre svega, rast u sličnosti sa Njime. Ako rastemo duhovno postajemo slični Hristu. Ponašamo se u skladu sa Hristom, a ne sa svetom u kome živimo. Svet i njegov način razmišljanja će na nas svakako uticati i privlačiti nas da mu postanemo slični. Zdrav duhovan rast međutim znači, da živimo prema Hristovom primeru, a ne prema svetskim standardima. Ovo treba da učimo i onda će naš rast biti primetan. Čim više učimo, tim više rastemo. Ovde nastaje velika duhovna borba u našem životu.

2) Dalje, to je rast "u svemu". U nekim stvarima ćemo imati više uspeha: prestaćemo da lažemo, da uzimamo uzalud Božje ime, da krademo, ponašaćemo se pristojno. A sa nekim stvarima ćemo imati poteškoća. Borićemo se sa predrasudama, isticanjem sebe, ponosom, nametanjem svoje volje, možda sa nečistim mislima i pogledima, pohlepom itd. itd. Rasti u Hristu "u svemu" obuhvata i ova područja. U svemu, u svakom području našeg života treba da se vidi Isus. Nije moguće "biti u Hristu" i živeti u grehu. S tim u vezi nas Sveti Duh jasno opominje.

A kakav je preduslov za rast ili šta ga uslovljava? Biblija govori o "istinitosti". Grčka reč ovde ima dva značenja: "biti istinit" i "govoriti istinu". Najveća kočnica za rast jeste neistinitost, licemerstvo, kada čovek živi u grehu a pretvara se da je pobožan. Istinitost je harmonija unutrašnjeg i spoljašnjeg života, harmonija između onog što čovek misli i kako se ponaša. Upravo tu se najviše pokazuje naša neistinitost, kada pokušavamo da sakrijemo svoj greh i da ga pritajimo. Istinitost počinje tamo gde svoj greh priznam pred Bogom i pred ljudima, iz Božije ruke prihvatim oproštenje i ostavim greh. Time postajem oslobođen za duhovni rast - potencijal za moj rast je oslobođen. Često se plašimo "sramote" povezane sa priznanjem svog greha. Ali zar nije veća sramota kada u duhovnom rastu zastanemo, zakržljamo i postanemo duhovni bogalji, karikature, koje posmatraju svi ljudi?

U grčkom tekstu upotrebljen je gramatički oblik koji otkriva samu tajnu duhovnog rasta. Biblijski stih može da se prevede na dva načina: "budite istiniti u ljubavi i porašćete" ili "budite istiniti i porašćete u ljubavi". Oba su tačna. Voli Boga celim srcem i porašćeš duhovno. Otvori Bogu celo srce i porašćeš u Njegovoj ljubavi.

Bog nam je dao da se duhovno rodimo, da bi rasli. Rastemo li? U čemu smo uznapredovali u toku poslednjih godinu dana svoga života?

Izvor: "Slovo a život", 2/2003.
"Jer i Hristos jedanput za grehe naše postrada, pravednik za nepravednike, da nas privede k Bogu, ubijen, istina, bivši telom, no oživevši Duhom."
- 1. Petrova 3:18

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 1803
Ukupno: 2666753
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/049/03.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.