Naslovna » Magazin » Arhiva » #40 » ....

Pet pojava koje mogu obogaljiti crkvu

J. Gerald Harris

Gospod Isus Hrist ljubi Crkvu, i sebe samog je dao za nju. Stoga je više nego očigledno da On želi da ta Crkva bude i zdrava i vitalna. Đavo mrzi Crkvu i od njenog nastanka ju je udarao svim mogućim oružjima iz svog đavolskog arsenala u nastojanju da obogalji njeno svedočanstvo i delotvornost u svetu. Dopustite mi, da spomenem pet pojava koje slabe Crkvu i zasigurno umanjuju njenu delotvornost.


1. Skandalozno rukovodstvo

Kada se među crkvenim rukovodstvom desi nemoral uzrokovan požudom ili pohlepom, rezultati su razarajući. I baš radi toga, pastori, crkveno osoblje i laičke vođe poput đakona moraju živeti životima koji sadrže telesnu čednost, moralnu čistoću i duhovni integritet.

Bio sam pastor u crkvi, koju je "obeležio" jedan član osoblja kriv zbog nemorala najgore vrste. Rezultati njegovog greha su imali razarajući učinak, ne samo na njega samoga, već i na njegovu porodicu, prijatelje, crkvu, pa čak i na širu zajednicu. U stvari, crkva verovatno i dan danas nosi "pečat" zbog tog gnusnog greha. Postoje pretpostavke, da će crkvi trebati možda čak cela generacija kako bi prevazišla ponižavajuće i nečasne ožiljke koje je zadobila zbog bolnih greha jednog člana osoblja.


2. Neskladan član

Ovde ne govorim o osobi koja povremeno iskaže svoje nezadovoljstvo sa nečim. Mislim na osobu koja seje seme razdora među hrišćansku braću i sestre. Takav pojedinac može pastoru i te kako zagorčati život, blokirati odluke na crkvenom radnom sastanku, obeshrabriti druge crkvene članove, odbiti izgubljene, te prizvati zlokoban oblak nad čitavu crkvu.


3. Apatija

Vance Havner je rekao: "U svetu imamo anarhiju, otpadništvo u tradicionalnoj crkvi, a apatiju u istinskoj (biblijskoj) crkvi." Indiferentna, nemarna i mlaka crkva se Bogu gadi i to je čini bespomoćnom i nedelotvornom.

Jedan je pastor svakoga dana išao na železničku stanicu kako bi video jedan zapadni putnički voz, koji je prolazio kroz njihovo malo mesto svakog poslepodneva u pola pet. Jednoga dana ga je službenik koji radi na šalteru za izdavanje karata upitao: "Propovedniče, zašto dolazite svakoga dana samo da biste videli kako voz u pola pet kreće sa stanice?" Zabrinuti pastor mu je rekao: "Volim videti nešto što se miče napred, a da ja to ne moram gurati."

Ogroman broj ljudi u velikom broju crkava se jednostavno ne žele uključivati, ni u šta. Takva apatija obogaljuje smisao Hristove Crkve i paralizuje napore na izgradnji zdrave nebeske Crkve.


4. Nefleksibilnost

Neke crkve ne rastu, jer su njihove vođe nespremne na promene; tako su nepopustljivi, tako tvrdo podešeni za svoje vlastite načine, projekte, planove. Poznavao sam članove nekih kućnih grupa koji su bili gotovo "venčani" za svoju grupu. Oni se nikada ne bi složili da služe bilo gde drugde, tj. da presele u drugu grupu, ili pomognu u osnivanju neke druge nove grupe.

Neke crkvene grupe (službe) imaju svoj vlastiti budžet kako bi mogli kupiti svoje vlastite stolice, pokriti ćilimima svoje razredne prostorije, kupiti svoj vlastiti televizor da bi mogli gledati nekog propovednika, umesto da njihov učitelj predaje lekciju. Takva grupa je poput seoskog kluba i u većini slučajeva, posetioci i novi članovi nisu dobrodošli, osim ako su "provereni".

Gordon Venturella kaže: "Nefleksibilnost vodi ka idolopoklonstvu; i promena je jedini put od sebičnosti ka služenju." Uprkos tome, toliko crkava je nefleksibilno, i nevoljno da se menja. Biti fleksibilan nije isto što i činiti kompromise, već biti otvoren za nove mogućnosti sa Bogom.


5. Besmislenost

U jednoj crkvi, koja je zbog malog članstva bila pred zatvaranjem, na crkvena vrata je stavljen natpis na kojem je pisalo: "Ostali bez posla, jer nismo znali šta nam je posao."

Thomas Carlyle je rekao: "Čovek bez smisla postojanja je nalik brodu bez radara, nalik je skitnici, ničemu, nečoveku. Daj svom životu smisao, i imajući ga, uposli svoj um i mišiće svom snagom kako bi obavljao posao koji ti je Bog poverio." Isto važi i za crkvu. U Pričama Solomonovim stoji: "Bez objave, razuzdava se narod..." (Pri. 29:18 Šarić)

Dragi čitaoče,
da li "tvoja crkva" izbegava probleme koji obogaljuju Hristovu Crkvu?

Tagged: crkva| zajednica|
"Nebesa kazuju slavu Božju, i dela ruku Njegovih glasi svod nebeski. Dan danu dokazuje, i noć noći javlja."
- Psalam 19:1-2

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 1895
Ukupno: 2662414
Generisano za: 0.005''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/040/04.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.