Kako do neba?

pitanje - odgovor
From: "Vukasin"
Subject: Pitanje
Date: December 25, 2008 8:03 PMSajt mi se svidja imate moje pohvae.. da ne oduzavam da predjem na stvar...

Sajt vam je pun upozorenja i veoma podize svest o tome kako smo svi mi greshnici. Ali ja nikako da shvatim kako posle smrti ne odem u pakao. Celo chovechanstvo je greshno... Verujem i sam Isus Hrist je verovatno zgresio, jer kao sto ste napisalida je Bog stvorio i dao mu svet da radi sta hoce i stvorio je coveka da se razvija sam i zbog toga chovek ne moze biti nikada savrsen. Posto je Bog savrsen i pametan kako je onda  prevideo ovu stvar i zasto se onda ljuti na nas posle svega? Zanima me zasto je uopste bog stvorio ljude? Da ga obozavaju? Da se svakog dana mole?

Sa velikim postovanjem i divljenjem pozdravlja vas Vukasin, Vranje

Vukašine, hvala ti javljanju.

Pokušaću na tvoja pitanja odgovoriti po nekom logičnom redosled, tako da što bolje možeš uvideti povezanost svih tih stvari.


- Zašto je Bog stvorio čoveka?

Najkraći odgovor na pitanje "zašto je Bog stvorio čoveka?" je: zbog svog ličnog zadovoljstva. Dakle, Bog nas je stvorio da bi u nama uživao, u našem biću, u našem zajedništvu. Kao što otac (roditelj) uživa u svome detetu.

Bog nas voli, ali to ne znači da nas On i treba, Bog ne treba ništa, Bog nije stvorio čoveka da bi mu on služio, Bog sve ima i ništa mu nije potrebno. Bog je od večnosti, On je savršeno i zadovoljno biće, On ne oseća usamljenost, ni prazninu. Ako čovek nikada ne bi postojao, On bi i dalje bio Bog.

Čovek je stvoren po volji suverenog Boga kao kuna sveg Njegovog stvorenja, jer je stvoren prema Božijem liku (1. Moj. 1:27), i sa kapacitetom da upozna Boga. To nikako ne znači da je čovek "bog", već da čoveka samo krase neke osobine koje i sam Bog poseduje, kao ličnost, inteligencija, volja, osećanja, kreativnost, i sl. Ništa što je stvoreno ne može biti veće od svog Stvoritelja, već uvek manje od Njega.

Bog je čoveka stvorio sa slobodnom voljom, a ovakva odluka je Boga mnogo koštala, jer se čovek odlučio pobuniti protiv Boga. Svakako, Bog je znao da će se to desiti i zato je od samog početka imao rezervni plan kako da čoveku oprosti i da ga ponovo vrati k sebi. Cela Biblija je ustvari priča (otkrivenje) o tome, od njenog početka do kraja.

No, zašto je Bog toliko rizikovao, stvorivši biće sa slobodnom voljom?

Bog nije hteo da kraj sebe ima programirane robote, već bića koja se svojevoljno odlučuju da budu sa Njime, koja su izabrala da ga ljube. Složićeš se sa mnom, da je velika razlika ako sa tobom živi neko samo zato što mora, i ti što moraš sa njime, tj. neterani ste na to, nego kada se na tako nešto odlučite svojevoljno, motivisani ljubavlju i vernošću koju osećate jedno prema drugom. Razlika između ova dva odnosa je nemeriva. Bog želi da ostvari sa čovekom jedan veoma dubok i povezan odnos, za koji postoji obostrana želja.

Kada se nad ovim zamislimo možemo samo biti zapanjeni pred Božjom suverenošću i svetošću. Bog je čoveka kako kaže Biblija: "ovenčao slavom i čašću" (Ps. 8:5) i ima želju da svakog pojedinca nazove, tj. učini svojim prijateljem (Jn. 15:14-15).


- Kako se spasiti - opravdanje od greha?

Vukašine, tvoje priznanje vlastite grešnosti je velika stvar i budi uveren da to presvedočenje u tvome srcu ne dolazi od tebe samog, već je to podsticaj Svetoga Duha. Dakle, sam te Bog u to uverava. Nikako nemoj stati samo na tome, jer si veoma blizu toga da od Boga primiš naročitu Božiju milost - oproštenje svojih greha i "život večni", tj. spasenje. Nalaziš se pred "vratima" poznanja Boga, no, potpuno je na tebi hoćeš li ih otvoriti i proći kroz njih.

Mi ljudi se rađamo kao grešnici, dakle rođeni smo da grešimo, kako i kaže Biblija: "Doista nema čoveka pravednog na zemlji koji tvori dobro i ne greši." (Prop. 7:20) S druge strane Bog je svet i pravedan, što znači da On u svojoj prisutnosti, u svome nebu, ne može dopustiti pojavu greh - naš greh nas tako razdvaja od Boga. Zbog toga je Bog za nas osmislio plan spasenja - način da naš greh može biti opravdan pred Njime. Biti "opravdan" znači biti proglašen nevinim.

Tako je Bog poslao Isusa da On bude sredstvo našeg opravdanja, kako kaže prorok Isaija: "Svi mi kao ovce zađosmo, svaki od nas se okrenu svojim putem, i Gospod pusti na Nj (na Isusa) bezakonje svih nas." (Isa. 53:6). Isus je dragovoljno pristao da na sebe uzme našu krivicu. Isus je umro ne za svoje, već naše grehe. Pravda Božija je morala biti zadovoljena da bi mi mogli primiti "dar" koji je "život večni." (Rim. 6:23). Dakle, preko Isusa, zbog Isusa, Bog sada može da nam se smiluje, i da oprosti naše grehe (2. Kor. 5:21).

Ovaj dar oproštenja za sebe možemo prisvojiti verom, kako kaže i evanđelista Jovan: "Jer Bogu tako omile svet da je i Sina svog Jedinorodnog dao, da nijedan koji Ga veruje ne pogine, nego da ima život večni. Jer Bog ne posla Sina svog na svet da sudi svetu, nego da se svet spase kroza Nj." (Jn. 3:16-17) Kad doživimo oproštenje svojih greha, tek onda smo postali kadri da na put do neba svojom nogom i stanemo, i da tamo jednog dana budemo.

Dakle, ovo je naročito važno, i ne bi trebao odustajati od traganja za razumevanje ovih ključnih stvari. Pročitaj stranicu: Jesi li, dovoljno dobar za nebo? jer je ovde reč upravo o tome: "Kako doći do neba?"


- Da li je Isus grešio?

Ovo pitanje, tj. mišljenje koje imaš o Isusu je pogrešno i ono je direktno povezano sa pitanjem našeg otkupljenja od greha.

Ne, Isus nije imao greha, Isus nije nikada počinio ni jedan greh (Jn. 8:46; 2. Kor. 5:21; 1. Pet. 1:19; Jev. 4:15). Isus iako je bio čovek, On nije rođen kao drugi ljudi, On je začet od Svetoga Duha (Boga) i kao takav nije nasledio grešnu ljudsku prirodu (Lk. 1:35), a koja je u svakome od nas i sa kojom se mi rađamo.

Ako je Isus bio grešan onda je Njegova žrtva bila uzaludna i nema nade da će iko od nas stići do neba. No, Bog je poslao Isus da bude savršena i pravedna žrtva za naše grehe, dakle, pravedan Isus je umro za nas nepravedne, da bi mi mogli biti opravdani od naših greha, a to preko vere Isusovo delo, tj. Njegovu zastupničku smrt na krstu. Smrt grešnog Isusa ne bi mogla zadovoljiti Božju pravednost, jer Isusa bi tako snašlo samo ono što je i zaslužio zbog svojih greha, jer zakon kaže: "plata za greh je smrt".

No, bezgrešan Isus je na sebe uzeo naše grehe i umro umesto nas. Isus je bio usmrćen, ali ga smrt nije mogla zadržati, On je vaskrsao iz mrtvih. Smrt ga nije imala prava zadržati, jer zakon "plata za greh je smrt" na Isusu nije važio - On je bio bez vlastitog greha. Na ovaj način Bog je ispunio svu pravednost, i učinio je da sa Isusom u smrt budu sahranjeni i naši gresi, da se steknu uslovi za naše oproštenje pred Njime (2. Kor. 5:21).

Oni koji su prihvatili Isusovu žrtvu za svoje grehe, mogu biti oprošteni i opravdani, jer njihovi gresi su prekriveni Hristovom krvlju (žrtvom) koja je zadovoljila visoki Božji standard svetosti i pravednosti. Dakle, spasenje je "besplatni Božji dar" čoveku, koji se nudi svakome od nas, i koji se prisvaja verom. Jednostavnije od ovoga nije moguće reći. Više o Hristovoj zastupničkoj smrti možeš čitati na stranici: O pomirenju kroz Hrista.


Nadam se, da će ti ove kratke informacije biti od pomoći i pružiti odgovore na tvoje nedoumice. Slobodno nam se javi ako imaš još koje pitanje vezano za spasenje.


P.S.
Kao atačment ti šaljem jednu knjigu: PRAVEDAN PRED BOGOM - John Blanchard. Nađi vremena da je pročitaš, jer u njoj možeš naći mnoge odgovore na pitanja poput: greha, spasenja, Isusa, Boga, itd.

Tagged: bog| nebo| isus| spasenje|
"'Nema Boga', sve je jači glas masa. Time, međutim, i čovek postaje bezvredan, ubijan u proizvoljnom broju, jer je ništa."
- Karl Jaspers

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 211
Ukupno: 2601004
Generisano za: 0.003''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/u-hristu/pit-odg/kako_do_neba.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.