4. Kako postići svetost

Oswald J. Smith

Treća ličnost, tj. osoba Trojstva se zove Duh Sveti. Ova činjenica stavlja akcenat na pravo mesto. On je Sveti Duh. I ti treba da budeš svet, svet u mislima, svet u reči, svet na delu. "Pa naravno, ali kako?" pitaš se.

Koliko si samo puta izašao ispred oltara! Koliko si samo puta obećavao i zaklinjao? Pa ipak se greh vukao za tobom uprkos tvom trudu da mu na neki način pobegneš. Bio si, navodno, kršten Duhom Svetim, pa čak si i "govorio jezicima", ali još uvek nisi svet. Nisi uspeo da pobediš greh, nego si naprotiv sam bio pobeđen. Ti si ustvari hrišćanin gubitnik. Uzdišeš i žališ u svom ropstvu. Ispovedao si neprestano svoje grehe i molio za posvećenjem, i trudio si se, ah, tako čvrsto i silno da veruješ, ali bez uspeha. Bedni čoveče! Beznadežan trud! Zar nema ničeg boljeg? Zar uvek tako mora da se završi? Ne, prijatelju moj, po hiljadu puta - NE! Postoji izlaz. Možeš da dosegneš svetost!

Probaću da ti objasnim tu tajnu. Pre svega ponovi još jednom kako je puno ime treće ličnosti Trojstva. Kako se zove? Duh? Ne. Sveti Duh. Ponoviću: On je SVETI DUH. I On želi da bude u tebi. Dakle, ko je tamo? Sveti Duh. U tebi boravi sam Sveti Duh, koji vlada, uređuje i upravlja. Zar nije On, Sveti Duh, hiljadu puta bolji, od tvog truda da dosegneš svetost? Šta bi više hteo?

Ljubljeni brate, zar ne vidiš, da nemaš nikakve sopstvene svetosti. U telu nema savršenstva. Ne radi se ovde o tvom trudu, tvojim bitkama, tvojim težnjam, obećanjima ili odlukama. Ne radi se o tvojim suzama i molitvama. Niti o tvojim željama i čežnjom. O, ne! To je Bog Sveti Duh, treća ličnost Trojstva. Ti si svet zato što je On svet. Zato što On svet stanuje u tebi. U Njemu je savršenstvo. U tebi je samo, i samo, nesavršenstvo.

Suze stalno vlaže oči i održavaju ih čistim. Ako je rudarevo lice potpuno crno od uglja, oči su mu potpuno čiste i bele. Dok vlažnost od suza ostaje oko oka, oko je potpuno bez nečistoće. Tako i ti, iako potpuno okružen grehom, nečistoćom i raspadljivošću možeš da ostaneš potpuno čist i beo, svet i neokaljan, samo zato što u tebi stanuje Duh Sveti. Nemaš šta da se hvališ, jer ti nemaš nikakve svetosti. On, Duh Sveti, je sam tvoja svetost.

Pitaš se, kako to uspeva? To sada i nije toliko bitno. Dovoljno je što On to neprestano radi. U poslanici Rimljanima je objašnjenje tajne. U tom predivnom osmom poglavlju Duh Sveti se spominje devetnaest puta. Pre toga jako retko. Sigurno je On ta tajna. Prema ovom poglavlju postoji mnogo stvari gde On deluje,u drugom stihu je napisano da "oprašta", u nekim prevodima "oslobađa". "Jer zakon Duha koji oživljava u Hristu Isusu, oprostio me je od zakona grehovnog i smrti." Aliluja! Tako On oslobađa.

Drugim rečima: On kida sve lance. Ruši sve zidove. Nebrojeni tegovi pritiskaju tvoje srce ka mnogim gresima i ti si potpuno vezan i ograničen - rob. Ovi lanci su jaki, toliko jaki da uopšte ne možeš da ih pokidaš, koliko god da se trudiš. Tu leži uzrok tvojih neprestanih poraza. Ti lanci te stalno obaraju na zemlju. Zar nije tako? Zar to nisi već mnogo puta doživeo? Da, da, mnogo puta.

Sada si se predao Duhu Svetom. Šta će da se desi? On vidi sve lance kojima si vezan, i vidi šta je na njihovom drugom kraju. On shvata tvoju nemoć. On se nadvija nad tebe i kida sve lance. I to se dešava u trenu i ti si potpuno slobodan. Ne osećaš više onu staru nemoć pred grehom koji ti se smeje u lice. I to nikako ne možeš da razumeš. I što je čudesno predivno: moć, izazov i pritisak iskušenja je neobjašnjivo nestao i ti znaš da si sada slobodan. Slavi Boga za to predivno oslobođenje.

Međutim, On uzima druge lance i vezuje ih za hiljade novih vrlina. I njihovo delovanje počinje da se manifestuje. Sada si Njegov rob. O, kako te to predivno diže gore ka Bogu! Ti i nema šta više da probaš da "budeš drugačiji" - ti si dobar, zato što je On dobar. Trud da se "bude dobar" je jedan od đavolovih trikova. Bog ne traži da "probaš da budeš dobar, da budeš svet, okreneš novi list i probaš da budeš bolji". Ne! On jednostavno traži da prepustiš Njemu upravljanje, plan tog Svetog Duha. I samo tako, ne možeš drugačije, nego samo da budeš dobar. On sam će postati tvoja svetost. Stari lanci greha su pokidani a novi lanci svetosti su sada na delu. Aliluja.

To je isto kao kada je brod ukotvljen. Brod je vezan užadima, i on ih stalno zateže i vuče, želeći da ih se oslobodi. Sidro ga vuče ka dnu. Jedra su zategnuta, ali vetar nema moći, sve dok je sidro spušteno. Ako neko popusti užad i izvuče sidro, brod će kao skokom da krene i teran jakim vetrom da povećava svoju brzinu. I svi na brodu imaju osećaj slobode. Vetar je Gospodar. Dubina više ne može da zadrži. Brod je slobodan. Užadi su popustila. Vetar i kormilo su preuzeli vlast.

Ljubljeni, predajte se Duhu Svetom. Nek On vlada, nek on vodi. To je sve. Predaj Mu sve i On će uraditi, pokidaće lance, i biće tvoja svetost. Dozvoli Njemu, Svetom, da u tebi stanuje sa svojom puninom i biće sve u redu.

"Jer Onog koji ne znaše greha nas radi učini grehom, da mi budemo pravda Božja u Njemu."
- 2. Korinćanima 5:21

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 197
Ukupno: 2600990
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/u-hristu/knjige/duh/004.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.