14. "Moj Otkupitelj je živ"

C. H. Spurgeon

Ja stalno govorim mom čitaocu o Hristu raspetom, koji je uzvišen nad grešnikom; ali je veoma mudro zapamtiti da je naš Gospod ustao iz mrtvih i da večno živi.

Od tebe se ne traži da veruješ u mrtvog Isusa, već u onoga koji je, iako je umro zbog naših greha, ponovo ustao za naše opravdanje. Možeš odmah doći Isusu kao živom i sadašnjem prijatelju. On nije samo sećanje, već je osoba koja postoji i koja će čuti tvoje molitve i odgovoriti na njih. On živi kako bi nastavio delo za koje je jednom dao svoj život. On posreduje za grešnike sa desne strane Oca, i iz tog razloga On može da spasi sve one koji dođu Bogu kroz Njega. Dođi i probaj ovog živog Spasitelja, ako to nikada do sada nisi učinio.

Živi Isus se takođe uzdigao u slavi i moći. On sada ne tuguje kao "ponizan čovek ispred svojih neprijatelja", niti radi kao "stolarev sin"; već je uzvišen iznad svakih vlasti i moći i svakog imena koje postoji. Otac mu je dao svu moć na nebu i zemlji, i on koristi ovaj uzvišeni položaj svojim delima milosti.

Vidite šta Petar i drugi Apostoli svedoče o Njemu pred Vrhovnim sveštenikom i sudom:

"Bog otaca naših podiže Isusa, kojega vi ubiste obesivši ga na drvo. Ovoga Bog desnicom svojom uzvisi za poglavara i spasa, da da Izraelu pokajanje i oproštenje od greha". (Dela 5:30-31)

Slava koja okružuje vaskrslog Isusa treba udahnuti nadu u telo svakog vernika. Isus nije zla osoba - On je "Spasitelj i uzvišen". On je uzvišeni izvor života, i smrt je pod Njegovom vlašću: Otac je stavio sve ljude pod posredničkom upravom Sina, tako da On može oživeti koga god želi. Kada On otvori, nijedan čovek ne može zatvoriti. Na Njegovu zapovest duša, koja je vezana kanapom greha i osude može u trenutku biti odvezana. On pruža srebrni skiptar, i koga se god dotakne, živeće.

Nama je dobro, jer dok greh živi, dok telo živi, i đavo živi, ali živi i Isus. Takođe je dobro da kakve god moći postoje nad nama da nas unište, Isus i dalje ima veću moć da nas spasi.

Svo Njegovo uzvišenje i moć su zbog nas. "On je uzvišen da bude" i uzvišen "da da". On je uzvišen za Poglavara i Spasitelja, da može dati sve što je potrebno kako bi obezbedio spasenje svima koji su pod Njegovom vlašću.

Isus nema ništa što ne bi iskoristio za spasenje grešnika, i On nije ništa što neće pokazati u blagodatima Njegove milosti. On povezuje svoje poglavarstvo sa svojim spasiteljstvom, jer se ova dva ne mogu odvojiti; i On daje svoje uzvišenje kao način da donese blagoslov ljudima, kao da su oni kruna i cvet Njegove slave. Zar bi išta drugo moglo biti bolje učinjeno da podigne nade grešnika koji traže spasenje u pravcu Hrista?

Isus je pretrpeo veliko poniženje, i zbog toga je postojao razlog za uzvišenjem. Tim poniženjem je postigao i izdržao volju svog Oca, i zbog toga je bio nagrađen podizanjem u slavi. On koristi to uzvišavanje u korist svojih ljudi. Neka moj čitalac podigne svoje oči prema gori slave, odakle mu dolazi pomoć. Neka razmišlja o uzvišenoj slavi Poglavara i Spasitelja. Zar nije to velika nada za čoveka da je sada čovek na prestolu univerzuma? Zar nije predivno da je Gospodar svega Spasitelj grešnika? Mi imamo prijatelja na sudu, prijatelja na prestolu. On će iskoristiti sav svoj uticaj za one koji su se predali Njegovim rukama. Jedan pesnik je rekao:

On živi večno da posreduje.
Pred licem svog Oca;
Daj mu, dušo moja, svoj razlog da moli.
Jer je Otac milostiv.


Dođi, prijatelju, i predaj svoj razlog i tvoj slučaj ovim nekada probodenim rukama, koje su sada uzvišene prstenom kraljevske moći i časti. Nijedan slučaj koji je dat uzvišenom Advokatu nikada nije izgubljen.

"Ko veruje Sina, ima život večni; a ko ne veruje Sina, neće videti život, nego gnev Božji ostaje na njemu."
- Jovan 3:36

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 881
Ukupno: 2603691
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/u-hristu/knjige/blagodat/014.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.