Rituali anđelima

pitanje - odgovor
From: "Nemanja"
Subject: Pitanje ako moze odgovor
Date: Friday, July 18, 2008 15:33Dobar dan postovani,imam jedno pitanje ako neko moze da odgovori, posto ste naveli ako zelite odredjenoj osobi,ali ne znam kome tacno da postavim.Citao sam tekstove o bibliji,okultu i shvatio da je okult los zbog demona koje prizvimao kroz rituale,uzimaju nas pod svoje,a molitva je naravno obracanje bogu i spasanje.E sad ja sam u mom razmisljanju stvorio neke nedoumice,sta je sa ritualima kao sto su prizivanje andjela,to je opet okultno ,ali andjeli su na bozijoj strani,tako da ne znam da li je dobro ili ne,ako mozete da odgovorite.
Srdacan Pozdrav

Nemanja,
hvala ti na javljanju i na postavljenom pitanju.

Pre nego što išta kažem povodom tvog pitanja, želeo bih da postavim neke stvari na svoje mesto, tako da se razume na osnovu čega temeljim svoje tvrdnje. Zaključke koje si pročitao o praktikovanju okultnih radnji se temelje na Svetom pismu, takođe i ovo što ću izneti kao odgovor na tvoje pitanje je utemeljeno na Svetom pismu, jer Sveto pismo je od Boga nadahnuto i jedini je verodostojan arbitar u pitanjima duhove prirode i uopšte o suštini čovekovog postojanja i življenja.

Da, bavljenje okultom je veoma pogrešno i vrlo štetno, jer je to put idolopoklonstva i način za otvaranje ljudskog života uticaju demonskih sila - a đavo nikada i nikome do sada nije ništa dobro doneo (Jn. 10:10; Dela 10:38). Sveto pismo bavljenje okultom veoma strogo osuđuje i zabranjuje i ovo naziva "gnusnim grehom" (5. Moj. 18:10-14). Bog je veoma strog po ovom pitanju, jer želi da sačuva čoveka od "krvnika ljudskih duša" (Jn. 8:44).

Iz tvoje izjave dobijam utisak da nisi najbolje shvatio šta je u suštini zapravo: molitva, obraćenje i spasenje. Možda, nisi hteo da pišeš naširoko, ali ovi pojmovi znače mnogo toga više i veoma su važni, jer su to takoreći nekakve osnove na koji se gradi hrišćanska vera. Na našem sajtu postoje stranice koje ove pojmove detaljnije objašnjavaju, i ako imaš vremena pročitaj ih.

Takođe, ti koristiš reč "ritual", i ja nisam siguran šta konkretno pod time misliš. Ova reč se definiše kao: "Verski običaj, čin, način ili praksa." Svaka religija ima neke svoje rituale, kao što postoje i rituali koje propisuju i razne okultne discipline ili sekte, i to su njihovi propisi ili uputstva o vršenju izvesnih ceremonija, običaja i obreda, u svrsi ostvarivanja ili prisvajanja nekih duhovnih ciljeva.

Tako, neke sekte ili okultne grupe praktikuju molitve anđelima, služenje anđelima i obožavanje anđela, što je u potpunoj kontradikciji sa Svetim pismom i ono ovo izričito zabranjuje:

"Ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje. Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj..." (2. Moj. 20:4-5)

Jasno je da ova Božja zapovest strogo zabranjuje pravljenje religioznih kipova ili slika. Bilo čega što živi na zemlji ali i onoga što živi na nebu, dakle, duhovnih bića (anđela), a sve to svrsi obožavanja istih, tj. vršenja nekakvog verskog "rituala" pred njima.

Velika je razlika između "palih anđela" (demona i zlih duhova) i "Božjih anđela". No, ako poznaješ osnovne karakteristike Božjih anđela - ono što Sveto pismo govori o njima - onda ćeš razumeti zašto je vršenje "rituala" njima pogrešno (greh), pa i jalov (uzaludan) posao.

Reč "anđeo" doslovno znači "glasnik", tj. oni su "Božji glasnici", koje Bog u najširem smislu upotrebljava na izvršenje svojih planova - svoje volje . Dakle, Božji anđeli slušaju jedino Boga i jedino Njemu služe (Ps. 103:20; Mt. 6:10), jer oni su Božji - pripadaju Bogu. U Svetom pismu postoje brojni zapisi o pojavljivanju Božjih anđela ispred ljudi, i u ni jednom slučaju oni nisu tražili da im se klanja ili vrši neki "ritual za njih", već su to ljudima strogo zabranjivali i nalagali bi im da se jedino Bogu klanjaju. Najupečatljiviji primer toga, je susret sa anđelom koji je imao apostol Jovan:

"I padnuvši pred nogama njegovim poklonih mu se; i reče mi: Gle, nemoj, ja sam sluga kao i ti i braća tvoja koja imaju svedočanstvo Isusovo. Bogu se pokloni..." (Otk. 19:10)

"Ja Jovan videh ovo i čuh; i kad čuh i videh, padoh da se poklonim na noge anđela koji mi ovo pokaza. I reče mi: Gle, nemoj, jer sam i ja sluga kao i ti i braća tvoja proroci i oni koji drže reči proroštva knjige ove. Bogu se pokloni." (Otk. 22:8-9)

Ove napomene imaju veliku težinu, jer upravo dolaze iz usta jednog od Božjih anđela.

Prva crkva je takođe učila i branila služenje ("rituala") anđelima: "Niko da vas ne vara po svojoj volji izabranom poniznošću i službom anđela, istražujući i šta ne vide, i uzalud nadimajući se umom tela svog." (Kol. 2:18). Naime, već u to vreme su postojale neke sekte koje su u jednostavnu hrišćansku veru unosile razne ideje iz filozofije, paganstva, judaizma i okulta. Ovakva učenja apostoli su uvek strogo ukoravali, jer nisu utemeljena na Svetim spisima i stoga su pogrešna - lažna.

Nadam se, da ti je ovaj kratak odgovor barem malo objasnio suštinu stvari i zašto je vršenje "ritula" bilo kojim anđelima (po)grešno, bez obzira radi li se o "palim" ili "Božjim". Bog je jedini vredan i dostojan da mu se čovek klanja i da ga se obožava, On je za nas uspostavio jednog jedinog posrednika - svoga Sina Isusa Hrista, koji je daleko uzvišeniji od anđela i koji za nas posreduje pred Bogom (1. Tim. 2:5; Gal. 3:20; Jev. 1:1-9; 1. Jn. 2:1-2). Dakle, put prema Bogu vodi jedino preko Hrista, i to jedini put (Jn. 14:6), drugog puta nema.

Nemanja, ne postoji "bela i crna magija" tj. "beli ili crni okult", sve je to CRNI OKULT tj. perfidno sotonsko zavođenje ljudi (2. Kor. 11:14) što dalje od Boga i Njegovog divnog plana koji On ima za njihove živote - spasenja i dara večnog života.

Pozdrav i svako dobro.

"U Njegovoj volji je naš mir."
- Dante Alighieri

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 292
Ukupno: 2599307
Generisano za: 0.005''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/u-hristu/pit-odg/rituali-andelima.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.