Nasilje u braku

pitanje - odgovor
From: "D"
Subject: Za rubriku pitanja-odg.
Date: Sunday, May 24, 2009 01:39Verna sam skoro 10 god.U braku sam 11 god.Moj muz kaze da je prihvatio Hrista ali sve je to samo intelektualno.On nije novorodzen, pa tako i ne razume moje potrebe da budem svaku nedelju u crkvi.Rastrgana sam medzu to da budem poslusna Bogu kao vrhovnom autoritetom ali i da budem pokorna muzu jer to je zapoved naseg Gospodina.Moj me muz cesto optuzi da sam nepokorna kad se pobunim jer mi zajednistvo sa verni ljudi jako fali i kaze da sam sablazan za njega jer ici u crkvi nije sve ono sto od nas Bog zeli. Ja se doista trudim da budem dobra supruga i da imam dobro svjedocanstvo da bi se i moj muz spasio. Ali tako se mucim sve ove godine. Moj zivot sa njim je jako tezak jer je on mnogo zahtevan. Sve ove godine Bog mi je bio jako milostiv i odrzao me u vjeri.Volim Gospoda svim srcem i nezelim Ga razocarati niti promasiti Njegov plan za mene, pa zato se nisam razvela,a mnogo puta sam zelela to. Znam da nas Gospod mrzi razvod.Imam dvoje dece i jako mi je zao za njih,mi nismo primer za zadravu porodicu. Pa pitala bih :Sta vi mislite za zene koje moraju da podnose psihicku torturu svaki dan a ponekad i fizicku,kako Bog gleda na to?Dali mislite da je u redu da idem u crkvi i onda kad mi muz to ne dopusta?Hvala vam.D

Hvala vam na javljanju i na voljnosti da sa nama podelite ovaj vaš veoma ličan problem.

Nasilje u braku je na žalost nešto što poslednjih godina veoma često zaokuplja javnost, a razne statistike iz godine u godinu beleže porast ovog zla. Za ljude u svetu - ljude koji nisu novorođeni hrišćani - ovaj problem je znatno lakše rešiti pošto nisu obavezni tražiti volju Božju za svoje živote a niti slediti Reč Božju - Sveto pismo. Dakle, suočavanje sa ovakvim problem iz hrišćanske perspektive je znatno složenije, ali ne i bez rešenja, jer Bog ima rešenje ili reč utehe (obećanja, Rim. 8:28) za svaki naš problem, i On nas neće ostaviti same (Rim. 8:31-39).

Pitate: Kako Bog gleda na nasilje nad ženom?

Isus je ukoravao svako nasilje, On se zalagao za postizanje mira u međuljudskim odnosima (Mt. 5:23-25). Samo Evanđelje je poruka mira ljudima (Ef. 6:15). Novi zavet uči da hrišćani treba da se klone nasilja, u 2. Kor. 12:20; Gal. 5:20; Ef. 4:31 i Kol. 3:8, u datim odeljcima Pavle spominje reči "gnev, ljutnju, viku", a pošto je to nešto što prethodi svakom nasilju bilo verbalnom ili fizičkom, ovi stihovi se mogu uzeti da govore između ostalog i o nasilju.

Protiv nasilja, tj. zalaganju za mir govore još neki stihovi: Mt. 5:39; Mt. 26:52; Lk. 3:14; 1. Pet. 2:19-23. Pismo nalaže da koliko god to stoji do hrišćanina, on je dužan da nastoji živeti u miru sa svim ljudima: Mt. 5:9; Rim. 12:18; 2. Kor. 13:11; 1. Sol. 5:13; 1. Tim. 2:2.

Dakle, Novi zavet ne podržava nasilje a to znači ni nasilje nad ženom, u braku.

Učenje Pisma o odnosima u braku je veoma jasno, i sažeto u predivnim stihovima datim u poslanici Efescima 5:22-33, gde su opisane dužnosti muža prema ženi i žene prema mužu (vidi i Kol. 3:18-19; Tit 2:4-5; 1. Pet. 3:1-7). Slika ovog odnosa je sam odnos između Hrista i Crkve, to je Božji ideal i želja za brak. Svakako, još jača slika koja nam otkriva odnos između Boga i Crkve je data u biblijskoj knjizi Pesma nad pesmama.

No, ove prelepe istine nisu od nikakve koristi u braku između hrišćana i nehrišćana, ili tamo gde se autoritet Pisma i Isusa Hrista malo poštuje i priznaje, gde vlada egoizam.

Dalje, pitate: Da li da odlazite u crkvu kada vam to muž zabrani?

Ovo je pitanje na koje vi sami morate odgovoriti u datoj situaciji, i postupiti ispravno sa vođstvom Svetoga Duha.

Ako ne poslušate muža i želite istrajati u svoj nameri, onda svakako ovo neće doneti mir među vama. Ako poslušate muža (pokorite se) onda se vi ne osećate dobro. U svakom slučaju negativna reakcija ili loša osećanja dolaze zbog toga što se smatra da je narušen nečiji autoritet ili nečije pravo.

No, pitanje je: Da li hrišćanin ima pravo da traži svoje pravo? Ako se Isus odrekao svoga prva i ponizio se, zar njegovi sledbenici trebaju tražiti nešto drugo? Pogledajte Jovan 13:3-20; Filipljanima 2:5-11.

Još bolje pitanje bi bilo: "Zašto vaš muž tako reaguje kako reaguje?" Razlozi (koreni) mogu biti razno-razni, a vi bi ste to trebali znati, tj. razumeti, i onda u skladu sa tim činjenicama postupati - praktično delovati. Želim reći da iza svakog našeg dela ili reakcije postoji određeni povod koji nas na to nagoni, i ako ga razumemo, onda smo na korak bliže ka tome da i razrešimo problematičnu situaciju u kojoj se nalazimo.

Novorođeni hrišćani treba da su svesni da na raspolaganju imaju pomoć Svetoga Duha. On nam želi pomoći u svakoj po nas teškoj ili konfuznoj situaciji (Lk. 12:11-12). Tražite Njegovu pomoć i On će vam govoriti, kako da postupite u određenim okolnostima. Ovo bi bio jedini savet ili mišljenje koje vam ja kao čovek mogu dati a koji bi i ja sam primenio: Tražiti uvek i u svemu vođstvo Božje.

No, uvek dobro razmislite o svakoj svojoj odluci i njenim mogućim posledicama koja će ona izazvati po vas, vaše svedočanstvo, vašeg muža, vašu decu. Ako niste sigurni šta bi bilo najbolje za vas onda uvek potražite još nečije mišljenje ili savet. Ako ste "punopravni" član vaše crkve: Da li vaš pastir (sveštenik) zna za vaš problem? Da li je on ikada razgovarao sa vašim mužem o tome? Da li ste ikada vi i vaš muž (s obzirom da on sebe ipak smatra nekakvim "hrišćaninom") tražili pomoć i savetovanje vašeg pastira? Vaš pastir je vaš lični dušebrižnik. On je prva osoba koja bi vam po ovom pitanju trebala pomoći.

Da li je opcija "odlazak u crkvu" za vas jedina opcija da se vidite sa vernima i duhovno rastete? Zar nema drugih načina da se sretnete sa vernima, npr. posete ili kućne grupe? Postoje mnogi načini kako se verni mogu sastajati, družiti, ohrabriti i izgrađivati jedni druge, nije sva duhovnost samo u odlascima u crkvu i sedenju na bogosluženjima. Ima još načina, i hvala Bogu za to (Mt. 18:20). Svakako, ne treba zanemariti pohađanje crkve (Jev. 10:25). No, vaša situacija je specifična. Zar mislite da Bog za to nema razumevanja, ako propustite neka bogosluženja? Kada kažete da ste kao vernik opstali 10 godina, zar to nije svedočanstvo - Bog vas je uprkos svemu održao.

Na kraju, pogledajte stranicu: "Žena hrišćanka", može vam biti na ohrabrenje i od pomoći.

Pozdrav,
i neka Gospod unese u vaš brak milost i mir.

"A znamo da Bog onima koji ga ljube, u svemu pomaže na dobro, (naime) onima koji su po njegovoj volji pozvani." (Rim. 8:28 DS)

Tagged: brak| nasilje| porodica| žena|
"U čoveku koji je pun sebe, u njemu nema mesta za Boga."
- Hasidska

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 714
Ukupno: 2599729
Generisano za: 0.005''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/u-hristu/pit-odg/nasilje-brak.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.