Magnetizam

pitanje - odgovor
From: "goran"
Subject: lecenje,hitno
Date: Wednesday, May 27, 2009 07:37molom vas da mi nesto kazete o lecenju magnetima kroz prizmu hriscanstva i da li znate nesto o vezbama po vojti i ko je bio taj covek, inace Ceh.
Hvala, Goran

Hvala vam, na javljanju.

Na žalost, ne mogu vam dati neke šire informacije tako "hitno", jer na Internetu postoji "brdo" od stranica koje se bave, reklamiraju, zagovaraju ili prodaju ovu vrstu nadri-lekarstva a što je tipično za New Age vreme u kome mi danas živimo.

Ova praksa je raznolika, jer mnogi "samouki doktori" željni brze i lake zarade su razvili svoje terapeutske metode. Treba uložiti podosta vremena da se sve to detaljno istraži i donesu temeljni zaključci.

Prema rečniku, magnet therapy (eng.) je: "Alternativna medicinska terapija u kojoj se stavljanjem magneta ili elekto-magnetnih naprava na telo leče ili sprečavaju simptomi bolesti - naročito bol."

Magnetni kamen u starih Egipćana je bio veoma cenjen, jer su se od njega pravile "jake" amajlije i talismani (magija). Istorija beleži da je jedan takav nosila i Kleopatra na mestu "trećeg oka" - na čelu. Takođe, postoje zapisi i o lečenju magnetima, pa današnji zagovornici ove prakse su skloni da se time hvale, kako njihova praksa potiče još iz drevnog Egipta. No, pošto znamo da je to bila kultura koju je duboko prožimala religija, u svim njenim porama. Onda treba postaviti pitanje: Kakve veze ima magnetizam sa možda nekim njihovim bogovima ili verovanjima?

Takođe, još jedna veoma stara civilizacija i religija je cenila magnet. Tako, i hinduizam u svojim Vedama spominje lečenje magnetima, to su Ashman ili Ashna. Tajne magnetizma su zaokupljale i stare grke, a sa izumom elektriciteta u moderno - novo doba - započinje nova renesansa magnetizma.

Jasno je, da korišćenje ili lečenje magnetima ima veoma stare korene i to možda u idolopoklonstvu i vračarstvu. U Bibliji se magnetizam (tj. magnet) ne spominje, ali ako razumemo da je ovo bila praksa starih paganskih naroda, onda stihovi u 5. Mojsijevoj 18:9-14 se mogu odnositi i na upotrebu, tj. na verovanja u vezi magneta kod Egipćana.

Nadam se, da ovo malo informacija može vam pomoći da vi kao hrišćanin znate u kom pravcu možda treba da obratite pažnju - "otvorite oči". Znamo da prema učenju Novog zaveta iza idola (idolopoklonstva i vračarstva) stoje zli duhovi, i dato je upozorenje da se hrišćani toga klone - da ne budu zajedničari u tome (1. Kor. 10:20-21).

Dalje, u vezi svih nejasnih pitanja, hrišćanin treba uvek da se ravna prema datom principu: "Ako, dakle, jedete, ako pijete, ako ma šta činite, sve činite na slavu Božiju." (1. Kor. 10:31 EČ). Tako, ko u svemu i kroz to dobija slavu? Ako postoji mesto za najmanju sumnju da li je nešto ugodno Bogu, onda najbolje rešenje za hrišćanina je da od toga odustane. No, za misteriozno lečenje magnetima, definitivno postoji mesto za sumnju. "A sve što ne potiče od vere - greh je." (Rim. 14:23 EČ).

Dodao bi još i to da mnogi hrišćani lečenje magnetima svrstavaju pod sferu okultnog, i to sa potpunim pravom, jer na koji način to zaista deluje - ako deluje - je pod velom tajne i mistike.

Sa čisto naučne strane ako se gleda i pita: Da li magnetizam, koliko i kako, utiče na naše telo? To je pitanje i tema za sebe i koliko ja razumem među naučnicima i lekarima nema jedinstvenog mišljenja, i zato se ovakvo "lečenje" i tretira kao alternativna-medicina ili oblast ezoterike.

To je sve što vam mogu reći u vezi ovog pitanja, a na našem sajtu postoji stranica koja se bavi pitanjem alternativne medicine, ali ne bavi se direktno magnetizmom, a tu je i knjiga New Age u našoj PDF biblioteci, možda vam to može u prvu ruku malo pomoći...

Pozdrav.

P.S.
Nije mi (nam) poznat taj čeh, ali i to bi trebalo biti moguće saznati na Internetu.

"Malo (površne) filozofije vodi nas u ateizam, ali duboka filozofija dovodi čoveka ponovno do religije."
- Francis Bacon

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 701
Ukupno: 2599716
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/u-hristu/pit-odg/magnetizam.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.