Knjiga života

pitanje - odgovor
From: "Pavel"
Subject: pitanje
Date: Tuesday, January 05, 2010 09:11Zanima me knjiga zivota.
Dali mozet da mi malo opsirniije napisete o ovoj knjizi? Ko je upisan u ovij knjizi, Kakve uslove ispuniti da bi dosao na taj spisak...itd
Unapred zahvalan Pavel

U hebrejskom jeziku, fraza "knjiga života" je izvedena iz starog običaja čuvanja rodoslovnih zapisa (Nem. 7:5; Nem. 7:64; Nem. 12:22-23) ili zbog sačinjavanja posebnog spiska građana iz nekog naročitog razloga (Jer. 22:30; Jezek. 13:9). Na sličan način i Bog ima svoj spisak na kojem se nalaze imena svih onih koji su pod Njegovom zaštitom i brigom. Dok biti obrisan iz "Knjige života" znači biti odvojen od Božje naklonosti i biti predan patnji i smrti (tj. iskusiti Božji gnev), kao što je to i Mojsije očekivao da ga snađe kada je u zastupanju za Izrael tražio da on umesto njega bude izbrisan iz "Knjige života" (2. Moj. 32:32; Ps. 69:28). Tako i u Novom zavetu, u Otkrivenju 20:15, čitamo: "I ko god se ne nađe upisan u knjizi života, bi bačen u vatreno jezero."

"Knjiga života" koja se spominje u Novom zavetu, sadrži popis imena pravednika koji su nasledili život večni (Fil. 4:3; Otk. 3:5; Otk. 17:8;). Ova knjiga se još naziva i "Jagnjetovom knjigom života" jer sadrži imena onih koji su otkupljeni krvlju Isusa Hrista (Otk. 13:8; Otk. 21:27), koji su tako postali deo Hristove Crkve. Upisani u "Knjigu života" ne dolaze na konačni Sud (Otk. 20:12-14), koji je još znan kao "Sud pred belim prestoljem" (Otk. 20:11-15), jer je ovaj Sud namenjen onima koji su ostali van Crkve.

Sve ove činjenice već vam jasno sugerišu i odgovor na vaše pitanje: Kako doći na taj spisak?

Budite sigurni da ste spaseni, da ste otkupljeni krvlju Isusa Hrista, da je vaš greh pokriven, tj. uklonjen. Da posedujete unutrašnje uverenje Svetoga Duha da vaš život u potpunosti pripada "Jagnjetu Božjem" (Fil. 4:3; Otk. 3:5), koji je predat da bude žrtva za vaše grehe. Da je Isusu Hristos postao VAŠ LIČNI Spasitelj i Gospod.

Kada se u nekoj zemlji (državi) rodi dete, onda se ono odmah upisuje u knjigu državljana, na sličan način i kada se neka osoba nanovorodi (Jn. 3:5-6; Jn. 1:12-13), kao dete Božje bude upisano u knjigu nebeskih državljana - "Knjigu života".

Dakle, da li se vi nalazite u "Božjoj knjizi" to jedino vi možete znati, jer možete imati unutrašnje svedočanstvo (pečat Duha, Ef. 1:13; Ef. 4:30) toga ili ga nemati. Ja tvrdo verujem da Bog po ovom pitanju zasigurno neće nikoga ostaviti u zabludi, jer se On sa pitanjem spasenja "ne igra". On je krajnje ozbiljan sa time, jer je spasenje omogućio životom svog vlastitog Sina. No, rekao bi da ako niste u to sigurni, da onda najverovatnije niste, jer kod Boga ne postoji "možda" (2. Kor. 1:20; Otk. 3:14).

Više o tome kako da uđete u spasenje Božje možete čitati na brojnim stranicama na našem sajtu, evo nekih putanja:

Sledeće pitanje koje se neminovno nameće kada se razmišlja o "Knjizi života", jeste: Da li je moguće biti izbrisan iz Knjige? Ovakvu pomisao nam nameće sam stih iz Otkrivenja u kojem se spominje "Knjiga života" i mogućnost brisanja iz iste (Otk. 3:5).

Ovo pitanje, ustvari, otvara novu temu. Temu o "sigurnosti spasenja" vernika, ali i učenja o predodređenju ili izabranju, to su veoma široke teme i ne bi u njih zalazio.

Među hrišćanima postoje dva pogleda u vezi "sigurnosti spasenja". Na jednoj strani su oni koji tvrde da se spasenje nikako ne može izgubiti ("jednom spasen zauvek spasen") a na drugoj su oni koji tvrde da je to moguće. Na račun ovih tvrdnji su napisane mnoge knjige a možete i na Internetu pronaći brojne diskusije (koje po mom utisku, najčešće liče na igru "gluvih telefona"). Tako, ako želite više saznati o ovome, onda sami pretražite Internet, čitajte argumente i sami donesite svoje zaključke u vezi toga...

No, činjenica je veoma jasna, jer kada Isus kaže: "I neću izbrisati njegovo ime iz knjige života", onda to svakako znači da On može i izbrisati. Ako nije moguće biti izbrisan iz "Knjige života", zašto bi Isus uopšte rekao da je takva stvar moguća?

Pozdrav i svako dobro.

"Ubivši ga, samo da ne postane Mesija, Jevreji su mu dali poslednje obeležje Mesije."
- Blaise Pascal

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 283
Ukupno: 2599298
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/u-hristu/pit-odg/knjiga_zivota.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.