8. Grešnikov kraj

Duhovno ogledalo srca

Ovde vidimo smrt koja se približava otpadniku i grešniku, koji uvek odlažu pokajanje za sutra. Ako je telo njihovo puno bolova, njihova duša je ispunjena strahom od smrti koja dolazi. Smrt (kostur) je sada došla iznenadno. Lažna zadovoljstva greha su nestala i on mora da se suoči sa strašnom realnošću plate za greh. Paklene strahote ga obuzimaju, i on otkriva da više ne može imati zajednicu sa Bogom, tim Bogom, koga je on dugo odbacivao, i podrugivao Mu se. Njegovi stari "prijatelji" strahuju da budu pored njegove postelje, i njihove prazne reči ohrabrenja ne mogu mu više doneti nikakvu pomoć. Njegova bogatstva, svakako pribavljena nepošteno, ne mogu mu život produžiti ni spasiti njegovu dušu, niti olakšati njegovu agoniju. Izgleda mu nemoguće da svoje misli skoncetriše na Boga, jer mu đavo to ne dozvoljava više.

Sve što je ranije voleo, sve zašto je živeo izgleda da mu se sada ruga, i čak njegov "pastir" neverni, ne može mu sada više pomoći. Počinje da realizuje da je; "strašno pasti u ruke Boga živoga". (Jevrejima 10:31)

Nadao je se da će jednoga dana sve staviti u red sa Bogom, možda na samrtnom času, ali sada otkriva da je suviše kasno. Hiljade osoba umiru od iznenadne smrti, nemogući da nađu Boga na samrtnom času. Znači, potrebno je tražiti Boga dok Ga je još moguće naći. Na našoj slici, ovaj grešnik, koji umire, pošto je celog života odbacivao milost i ljubav Božiju, ne čuje ohrabrujuće i spasavajuće reči Božije, već glas svog Sudije umesto glasa svoga Spasitelja, govoreći mu: "Idite od mene, prokleti, u večni oganj pripremljen đavolu i njegovim anđelima." (Matej 15:41) "I kao što je ljudima određeno da jednom umru, a zatim sud" dolazi. (Jevrejima 9:27)

"Nemoguće je razumom shvatiti šta je Bog i šta je duša u čoveku. Isto tako teško je zamisliti da Boga nema i da nema duše u čoveku."
- Blaise Pascal

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 169
Ukupno: 2600962
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/u-hristu/knjige/srce/008.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.