Naslovna » U Hristu » Članci » ....

Ko su vanzemaljci?

Jan Vareca

Današnji svet ne traži "teološkog spasitelja" već "tehnološkog" koji će spasiti svet od ratova, gladi, siromaštva i bolesti. Čovek želi da skroji nebo i zemlju u okviru svojih shvatanja u kojima nema ni malo mesta za Boga.

Izraz "neindentifikovani leteći objekat" - NLO (UFO - Unidentified Flying Object) se odnosi na svaki leteći objekat ili svetlost o kojoj se trenutno ne može zaključiti kakvog je porekla.

KAKO JE SVE POČELO?

Krajem 18. i početkom 19. veka ideja o NLO i mogućnosti postojanja vanzemaljskih oblika života u svemiru postaje stalan predmet interesovanja mnogih ljudi.

Tako je napr. 1900. godine Francuska akademija nauke nudila nagradu od 100.000 franaka onoj osobi koja prva ostvari kontakt sa vanzemaljskom civilizacijom na Marsu. Akademija je tvrdo verovala da na Marsu zaista postoji život sličan našem na Zemlji.

Uoči drugog svetskog rata javlja se veliko zanimanje za NLO. Razlog za to su mnoge probne letilice nacističkog ratnog vazduhoplovstva (Luftvafe) koje su se odjednom pojavile na nebu. Danas se zna da su Nemci radili na tajnim projektima više tipova letilica u obliku diska (nazivali su ih "fu-fajter") sa vertikalnim poletanjen i sletanjem i mogućnošću lebdenja, da su razvijali i prve velike rakete (Fau 1 i Fau 2) kao i razne tipove mlaznih aviona. Oni koji su ove neobične letilice ugledali na nebu su jednostavno bili uvereni da su to bili NLO.

Porazom Nemačke u drugom svetskom ratu sva tajna dokumentacija, planovi i 126 naučnika koji su radili na konstruisanju novih, tajnih nemačkih letilica su prebačeni u SAD gde se rad na ovim projektima nastavio. Ovaj događaj je poznat kao operacija "Spajalica" (Operation Paperclip) i zvanično je trajala sve do 1973. godine.

Od 1947. do 1969. godine vojno vazduhoplovstvo SAD (USAF) je istraživalo NLO (projekat "Plava knjiga") smatrajući da su to pojave koje mogu ugroziti nacionalnu bezbednost SAD. Od izveštaja koje su primili istražili su ukupno 12618 i od toga je samo 701 slučaj ili 5,6 % ostao nerazjašnjen; na osnovu toga je zaključeno da NLO ne predstavlja nikakvu pretnju. Međutim, to nije ni malo smetalo da prava ufomanija započne.

U julu 1947. godine mediji iznose neproverenu vest da se u pustinji u Novom Meksiku srušio NLO i da su u njemu čak pronađena i tela nekoliko vanzemaljaca. Sledećeg dana sve je demantovano (general Roger Ramey) iz vrha Pentagona i izdato saopštenje da se radi o najobičnijem meteorološkom balonu. Ceo ovaj događaj je poznat kao Rozvel (Roswell) afera koja će trajati čak narednih 50 godina.

Od 50-tih godina prošlog veka izveštaji o NLO sa vizuelnog sve više prelaze na "lični kontakt", tj. tzv. "susrete treće vrste". Počeli su pozivi osoba koje su tvrdile da su bile abduktovane od strane vanzemaljaca i odnesene u njihove letilice. Kako-god, ne postoji ni jedan čvrst naučni dokaz kojim može da se potvrdi bar jedan od ovih izveštaja.

Godine 1997. CIA (Central Intelligence Agency) javno priznaje da je vojno vazduhoplovstvo SAD obmanulo javnost stvaranjem mita o NLO da bi prikrilo svoje tajne projekte i rad na super-špijunskim avionima tipa Lokid (Lockheed U-2A i Lockheed SR-71). U više od polovine izveštaja o viđenim NLO-ima (između 1950. i 1960. godine) se ustvari radi o ovim novim letelicama.

Uprkos svim javnim priznanjima o obmani i negiranju činjenica o postojanju NLO mnogi i dalje veruju u njihovo postojanje. Neki svesno podstiču ovaj mit jer su kroz njega pronašli put do svoje lične slave i brzog bogaćenja a neki poput evolucionista i humanista pokušavaju da daju odgovore na poreklo života i tako podupru svoja filosofska gledišta. Drugi su opet od toga napravili religiju i nadaju se i veruju da su vanzemaljci jedini spas ove naše jadne planete te im se mole, prizivaju ih i čekaju.

Danas je prava poplava knjiga, filmova i časopisa o vanzemaljcima uključujući Internet. Ogromnom interesu za ovu granu okultizma doprineo je i pokret Nju Ejžd (New Age) čiji glavni cilj jeste da stvori novu neo-pagansko religiju za novo svetsko društvo (New World Order).

ŠTA KAŽE BIBLIJA?

Mnogi veruju da "nismo sami u svemiru". Šta o tome govori Biblija, knjiga čiji je autor ujedno i Tvorac celog univerzuma i života na Zemlji?

Postoji li život na drugim planetama?

Sveto pismo ni na jednom mestu ne spominje postojanje vanzemaljaca niti govori o postojanju života na drugim planetama u svemiru. Ono govori o jedinom inteligentnom životu koji je Bog stvorio na jednoj planeti i o duhovnim (natprirodnim) bićima koje naziva "anđelima" ("vojskom nebeskom").

Prema biblijskom izveštaju o stvaranju zvezde i planete su stvorene posle stvaranja Zemlje koja se pojavila prvog dana stvaranja (1. Mojsijeva 1:1), dok ostala nebeska tela tek četvrtog (1. Mojsijeva 1:14-19). Ovo nam govori da Zemlja ima posebno mesto i značaj u celom svemiru i može da znači da je ona jedina planeta na kojoj je Bog stvorio život.

Biblija jasno uči da sudbina celog svemira i svega što je u njemu zavisi od Božjeg ophođenja sa Zemljom i čovečanstvom. Jednog dana Isus Hrist će se ponovo vratiti na Zemlju da bi završio Božji plan čovekovog iskupljenja (2. Petrova 3:9-10), nakon čega će biti uništen postojeći svemir a biće stvoreno "novo nebo i Zemlja" (2. Petrova 3:7-10; Otkrivenje 21:1). Sve zvezde, planete i galaksije će biti uništene i nestaće zajedno sa ovom Zemljom.

Zašto će Bog jednog dana uništiti ceo svemir i planetu Zemlju?

Greh prvog čoveka, Adama, se odrazio na SVE stvoreno - ceo univerzum. U poslanici Rimljanima 8:20 čitamo: "A tvorevina Božija potčinjena je ništavnosti ne svojevoljno." Praktično iskustvo nas navodi na zaključak da ništa u univerzumu više ne nosi originalno stanje savršenosti koje je posedovalo pre čovekovog pada. Zemlja više nije raj opisan u Prvoj knjizi Mojsijevoj, zvezde se gase a planete se sudaraju kao da je ceo svemir umoran i posustaje.

Ceo Božiji plan spasenja se bavi čovečanstvom i planetom Zemljom. To znači da ako je Bog kojim slučajem stvorio neki drugi život u svemiru onda je teško prihvatiti da životi tih stvorenja budu u potpunoj zavisnosti od života zemljana, tj. da zbog greha zemljana i oni budu uništeni. Ovako nešto ne bi ni malo bilo pravedno od strane Svetog Boga.

Ufolozi veoma često uzimaju Bibliju ili druge stare svete spise i žele da ih predstave kao prastare izveštaje o NLO i vanzemaljcima. Međutim, u Bibliji NIGDE ne piše da postoji drugi inteligentni život u svemiru nalik našem na zemlji. Bog je stvorio jedan život na jednoj planeti jer je želeo da ima posebno zajedništvo sa čovekom. Zar nas ovo saznanje ne ispunjava čuđenjem i ne čini znatiželjnima da priđemo bliže tom Bogu koji nas stavlja u centar svoje pažnje?

Ko su mogući "vanzemaljci"?

Neki ufološki kultovi i sekte tvrde da je čovek "klon proizvod" vanzemaljaca i da vanzemaljci dolaze na zemlju iz tog razloga da bi čoveku podarili večni život i pomogli mu da napravi sledeći napredniji korak u svojoj evoluciji. Po njihovom tumačenju vanzemaljci nisu Bog već "drugi" bogovi koji se spominju u 5. Mojsijevoj (5. Mojsijeva 32:17). Oni navode i druga mesta u Svetom pismu gde se spominje "vojska nebeska" tvrdeći da se tu ustvari radi o vanzemaljcima.

Ove tvrdnje predstavljaju grubu zloupotrebu Svetog pisma koristeći Reč Božiju (što je slučaj u mnogim sektama), da bi opravdale svoje fantazije i izmišljotine.

Jedina bića kao mogući "vanzemaljci" mogu biti "anđeoska" o kojima Biblija govori veoma jasno I naziva ih "nebeske anđeoske vojske": "Tako se dovrši nebo i zemlja i sva vojska njihova." (1. Mojsijeva 2:1), što se odnosi na Božije anđele (vidi Luka 2:13.).

Biblija spominje i posebne (neobične) vrste anđela poput Serafima i Heruvima:

"Serafimi stajahu više Njega, svaki ih imaše šest krila: dvema zaklanjaše lice svoje i dvema zaklanjaše noge svoje, a dvema leteše. I vikahu jedan drugom govoreći: Svet, svet, svet je Gospod nad vojskama; puna je sva zemlja slave Njegove." (Isaija 6:2-3)

"I izagnav čoveka postavi pred vrtom edemskim heruvima s plamenim mačem koji se vijaše i tamo i amo, da čuva put ka drvetu od života." (1. Mojsijeva 3:24)

Biblija govori i o palim anđelima (anđelima tame), koji su u stalnom ratu sa Bogom i upozorava hrišćane na njihovo delovanje i opasnosti od njih.

"U kojima nekad hodiste po veku ovog sveta, po knezu koji vlada u vetru, po duhu koji sad radi u sinovima protivljenja." (Efescima 2:2)

"Obucite se u sve oružje Božije da biste se mogli održati protiv lukavstva đavolskog: Jer naš rat nije s krvlju i s telom nego s poglavarima i vlastima, i s upraviteljima tame ovog sveta, s duhovima pakosti ispod neba." (Efescima 6:11-12)

Sotona i njegovi duhovi laži i prevare stoje iza svih okultnih praksi i njihov cilj je zavođenje u laž što većeg broja ljudi. Veoma je moguće da iza svih neobjašnjivih viđenja NLO-a i otmica vanzemaljaca stoji ovaj stari obmanjivač. Ljudi koji ne poznaju Hrista bivaju veoma oduševljeni ovim neobjašnjivim fenomenima i prihvataju ih bez dvoumljenja.

Isus upozorava svoje sledbenike: "Gledajte da vas ko ne zavede." (Matej 24:5). Apostol Jovan takođe upozorava crkvu: "Dragi moji, ne verujte svakom duhu nego proveravajte duhove - jesu li od Boga, jer su mnogi lažni proroci izišli u svet." (1. Jovanova 4:1)

KOJA JE SVRHA PRAVLJENJA MITA O NLO?

Vlada SAD troši milione dolara svojih poreskih obveznika da bi "tamo negde" u svemiru pronašla neki znak o postojanju inteligentnog vanzemaljskog života. Setite se samo sa kakvom pompom su davane vesti o tome da su naučnici u meteoru poreklom sa Marsa pronašli dokaze o postojanju života. Kasnije je sve to bilo stidljivo negirano ali ovaj demant se slabije čuo i nije bio tako zapažen u medijima kao "velika vest o životu na Marsu". Očigledno je da se radi o smišljenim potezima jer je malo verovatno da se neki poznati naučnici pa i sama NASA tako olako poigravaju sa svojim kredibilitetom.

Moramo da se zapitamo: Kome i zašto odgovara stalno podgrevanje mita o NLO? Evo za kraj vam ostavljam neka od glasnih razmišljanja na to pitanje:

1) Pokret Nju Ejdž koristi ufologiju za ostvarivanje svojih ciljeva. Ufologija je veoma prihvatljiva i atraktivna za modernog čoveka jer je potpuno ateistička.

2) NLO mogu biti najbolje moguće objašnjenje o iznenadnom nestanku miliona ljudi sa zemlje prilikom budućeg vaznesenja Hristove crkve.

3) Postojanje vanzemaljskog života je odličan materijal za popunjavanje raznih rupa u teoriji evolucije čineći je "mogućom".

4) Ideja o vanzemaljskom životu i NLO može da se upotrebi u tumačenju nekih biblijskih odeljaka i tako poljulja vera mnogih hrišćana.

5) Ufologija je postala ozbiljan biznis koji obrće milione dolara. Ona omogućuje mnogima lagodan život kroz neprestano širenje laži o NLO.

"Gospod daje mudrost, iz Njegovih usta dolazi znanje i razum."
- Priče 2:6

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 1658
Ukupno: 2664607
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/u-hristu/clanci/ufo.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.