Naslovna » Magazin » Arhiva » #93 » ....

misaone refleksije

Krila ljubavi
- Janko Bako

"Ljubav nikad ne prestaje, dok će proroštva nestati, jezici će zamuknuti, znanje će prestati." (1. Korinćanima 13,8)

Zaljubljenost je obično karakteristika mladih ljudi. O, taj divan osećaj kao da više ne hodaš po zemlji, već samo lebdiš na krilima ljubavi... Iz sveta starijih zna ponekad da stigne dobronamerno upozorenje, na osnovu životnog iskustva: "Ali samo da znaš, od ljubavi se ne živi." Ovo deluje kao glas materijalizma, na koji svečano odgovara glas idealizma: "Da, ali za ljubav se živi!" Glas realizma bi mogao takođe da se uključi u ovu raspravu i konstatuje: "Naravno, ali u ljubavi se najlepše živi..."

Nešto slično je pre mnogo godina zapisao car Solomun: "Bolje je jelo od zelja gde je ljubav nego od vola ugojena gde je mržnja." (Priče 15,17). U navedenom primeru nije toliko važno da li je trpeza obilna ili skromna, koliko je važno da li je oko trpeze ljubav ili mržnja. (Postoje još dve mogućnosti u spomenutom primeru: da "kod jela od zelja bude mržnja", ali i "kod jela od ugojena vola bude ljubav".) Na uzajamnu ljubav među ljudima uticaj može da ima i njihovo materijalno stanje; kako siromaštvo, tako i bogatstvo... Zato nas glas Božji poziva, da "živimo sa Ljubavlju", sa Njegovom večnom ljubavlju u našim srcima... Da možemo opstati u svim okolnostima zemaljskog života, kao što i apostol Pavle tvrdi: "Znam i poniziti se, znam i izobilovati; u svemu i svačemu navikoh; i sit biti i gladovati, i izobilovati i oskudevati." (Filipljanima 4,12).

Labudove često navode kao primer vernosti u braku. Kod ove vrste ptica se dešava, da kada ugine jedan bračni partner, da i drugi ubrzo umire od tuge. Nešto slično se desilo i u svetu u kome živimo... Bog Stvoritelj se nastanio u ljudskom telu i došao da umre zajedno sa svojim umirućim stvorenjem. Međutim, tuga zemaljske smrti se promenila u radost večnog života, kada je Božji Sin, Gospod i Spasitelj Isus Hristos, vaskrsao iz mrtvih u večnoj pobedi Božje ljubavi.

U Pesmi nad pesmama, car Solomun izjavljuje: "Mnoga voda ne može ugasiti ljubavi, niti je reke potopiti. Da ko daje sve imanje doma svojega za tu ljubav, osramotio bi se." (8,7). Dati sav svoj imetak za nečiju ljubav je zaista retkost a naš Stvoritelj daje celog sebe za našu ljubav. Bog nam ne daje samo nešto, već u svojoj ljubavi daje celog sebe! Svojim Duhom Svetim nas poziva, da već sada u veri letimo na krilima Njegove ljubavi, u nadi da ćemo jednog dana doleteti do našeg večnog nebeskog gnezda...

"A sad ostaje vera, nada, ljubav, ovo troje; ali od njih najveća je ljubav." (1. Korinćanima 13,13)

Izvor: Glas Jevanđelja - 2014/6.

Tagged: inspiracija|
"Reč je Tvoja žižak nozi mojoj, i videlo stazi mojoj."
- Psalam 119:105

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 584
Ukupno: 2737263
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/magazin/arh/093/06.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.