Nedoumice

pitanje - odgovor
From: "Dragana"
Subject: Hvala i nove nedoumice
Date: Friday, June 29, 2007 22:20Zahvaljujem se na pomoci oko instalacije e-Sworda, zaista ste brzi i efikasni :)) Elem, sada kada sam pocela da koristim program evo nastaju nove nedoumice vec na prvim stranicama biblije. Tj. koja je to bila svetlost u prvom danu ako je u cetvrtom tek stvoreno sunce (shvatam da je to mozda bila svetlost kao pojam?) i jedno me jos pitanje muci veoma: u Post. 1:27 se doslovno kaze da je Bog stvorio coveka, musko i zensko!!!! i rekao im radjate se i mnozite i napunite zemlju!!! Dakle, zena je ovde vec bila stvorena!!!! Ili gresim? Pa mi nije jasno kako onda kasnije nastaje prica o rebru i Evi? Kada bibilija jasno kaze da su covek i zena vec bili stvoreni i cak im je naredjeno: radjate se i mnozite i napunite zemlju i cak im je receno sta ce im biti hrana? Mozete li mi ovo malo pojasniti? Hvala najlepse!

> Elem, sada kada sam pocela da koristim program evo nastaju nove nedoumice vec na prvim stranicama biblije. Tj. koja je to bila svetlost u prvom danu ako je u cetvrtom tek stvoreno sunce (shvatam da je to mozda bila svetlost kao pojam?)

Dragana, u pravu si kada kažeš da je svetlost "pojam". Ima više razloga zbog kojih se svetlost pominje odmah u početku:

a) Pre svega, svetlost označava red i poredak, nasuprot mraka koji predstavlja haos nepoznatog.

b) Svetlost ima više nego fizičko značenje, jer u Otkrivenju 22:5, 22-25 piše da kada prvobitni red bude ponovo uspostavljen na zemlji, svetlost sunca i meseca kao i ostalih izvora više neće biti potrebna, jer će Gospod Bog i Jagnje (Isus Hrist) biti svetlost.

c) Ovo je način na koji Bog radi sa ljudima, On prvo daje svetlost evanđelja u srca ljudi koja sija na poznanje Isusa Hrista i izbavljenje od haosa grešnog života i bezverja, 2. Korinćanima 4:3-6.

d) Savremena nauka potvrđuje tvrdnju Svetog Pisma da je svetlost nastala pre sunca, meseca i zvezda. Po teoriji "velikog praska" ili Big Beng-a, prilikom prvobitne eksplozije masivne energije, nije bilo ičega drugog osim kvarkova koji su se nekontrolisano kretali sjedinjavajući se u protone u strahovito vrućoj, zgusnutoj i sijajućoj masi. Tokom prvih 300.000 godina, pre nastanka prvih zvezda, svemir je više ličio na neonsku lampu koja je hladeći se postepeno gubila sjaj nego na bilo sta drugo.

e) "U početku Bog stvori" se na hebrejskom može prevesti i kao "u početku Božjeg stvaranja" neba i zemlje što svetlost ponovo stavlja u pravilnu perspektivu kao sjaj koji je kasnije lokalizovan kondenzacijom materije u zvezde i nebeska tela koja reflektuju svetlost.

f) Najvažniji razlog sa biblijskog gledišta da stvaranje sunca (veliko videlo), meseca (malo videlo) i zvezda bude postavljeno posle stvaranja zemlje i to pominjući ih kao "videla" ili "svetlila", je odbacivanje - neznabožačkog idolopoklonstva. Po paganskim verovanjima naroda koji su živeli u vreme pisanja knjige Postanja, sunce, mesec i zvezde su bili - božanstva koja su se prva pojavila i onda stvorila zemlju! Mojsije njihov značaj prikazuje sekundarnim i podređenim svrsi ostalog stvorenja negirajući njihov "božanski" karakter. Dakle, pored pravilnog sleda stvaranja koji i nauka potvrđuje, u pitanju je i ono što bi smo mogli da nazovemo - teološkim razlogom da stvaranje svetlosti bude razdvojeno od stvaranja zvezda.

> i jedno me jos pitanje muci veoma: u Post. 1:27 se doslovno kaze da je Bog stvorio coveka, musko i zensko!!!! i rekao im radjate se i mnozite i napunite zemlju!!! Dakle, zena je ovde vec bila stvorena!!!! Ili gresim? Pa mi nije jasno kako onda kasnije nastaje prica o rebru i Evi? Kada bibilija jasno kaze da su covek i zena vec bili stvoreni i cak im je naredjeno: radjate se i mnozite i napunite zemlju i cak im je receno sta ce im biti hrana? Mozete li mi ovo malo pojasniti? Hvala najlepse!

Ne grešiš, čovek i žena su stvoreni u istome danu, o čemu govori 1. Mojsijeva 1:27. Ono što je napisano i može se čitati u 1. Mojsijevoj 2:9, 22-25 je detaljno objašnjenje kako se to zapravo i dogodilo. Dva veoma važna elementa igraju presudnu ulogu u pravilnom razumevanju o čemu se ovde radi:

a) Jedna od karakteristika semitske usmene i pisane književnosti, a koja se naročito se odnosi na tehniku pripovedanja je ponavljanje glavne linije pripovesti na malo drugačiji, bogatiji način, ili sa naglaskom na drugim detaljima. Mojsijevo Petoknjižje, kao najstariji i narativom najbogatiji deo Biblije je prepuno ovakvih primera, a naročito knjiga Postanja. Recimo, pripovest o potopu: koliko je životinja ušlo u barku, po dve ili po sedam? Ako se ova literarna tehnika ne shvati ozbiljno, a njena originalna namera je da pripovest učini življom i interesantnijom, postaće izvorom nepotrebne zabune.

b) Pažljivo čitanje prve i druge glave Postanja ce pokazati da se u prvoj glavi Tvorac pominje samo pod titulom - Bog, a u drugoj od četvrtog stiha pa nadalje samo kao Gospod Bog. U Daničićevom prevodu Gospod Bog stoji za Jahve Elohim, ili Jahve Bog, što tituli Bog dodaje lično ime Stvoritelja. Ovaj obrazac se može pratiti kroz celu Bibliju, ali je najupadljiviji u Mojsijevom Petoknjižju. Kada god se Bog pominje u svojoj stvaralčkoj ulozi, on se pominje kao Elohim - Bog. Sa druge strane, kada god se Bog pominje u svom odnosu prema stvorenom, a naročito u prisnom, ličnom odnosu prema ljudima i svome narodu on se pominje kao Jahve Elohim - Gospod Bog, ili prosto kao Jahve - Gospod. Ovo je jedan od osnovnih i najvažnijih ključeva za pravilno razumevanje poruke Svetog Pisma.

Nadamo se da ce ti ovih nekoliko zapažanja biti od koristi u budućem čitanju i proučavanju Biblije.

"Čovek je religiozno biće, njegovo srce instinktivno traži Boga."
- Bryan

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 307
Ukupno: 2599322
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/u-hristu/pit-odg/nedoumice.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.