Dijeta

pitanje - odgovor
From: "Aleksandra S."
Subject: pitanje
Date: Wednesday, September 08, 2010 17:44U poslednje vreme pocela sam da citam duhovne knige i da se interesujem kako da se sto vise priblizim Bogu. Znala sam i ranije da je on uvek tu i da motri na nas, medutim, kao i vecina danasnjih ljudi, nisam previse razmisljala o tome i vecinom su me okupirale svakodnevne brige. Razlog zbog kog vam pisem je sledeci: Imam 21 godinu i od 15. godine imam velikih problema sa ishranom. Ne mogu da se kontrolisem i prejedam se ili drzim dijetu. Iskreno, opsednuta sam mrsavoscu i ukoliko se ugojim malo ne mogu ninasta da se fokusiram, nezadovoljna sam, nesrecna. E sad, da li bi se Bog ljutio ukoliko drzim dijetu (jer se na taj nacin bar nekako kontrolisem), vezbam radi izgleda...? Znam da niko nece da me pita tamo gore kako izgledam, ali nikako da se oslobodim te opsesije. Inace, opsesivno-kompulsivna sam i za neke druge stvari.  Znam da nam se uskoro blizi kraj svima i trudim se da budem sto bolja, ali ovaj strah od gojaznosti i nemanje samokontrole sto se tice hrane imam utisak da uzimaju vecinu mog vremena i energije koje bi trbalo da posvetim Bogu i nekim drugim stvarma. Ne znam sta da radim...

Aleksandra,
hvala ti na javljanju i na ukazanom poverenju, da otvoreno sa nama želiš podeliti tvoj problem.

>> Ne mogu da se kontrolisem i prejedam se ili drzim dijetu. Iskreno, opsednuta sam mrsavoscu i ukoliko se ugojim malo ne mogu ninasta da se fokusiram, nezadovoljna sam, nesrecna.

Šta znači "opsednuta mršavošću"?

Da li to znači da toliko želiš da budeš mršava da zbog toga ne jedeš, pa si zbog toga toliko gladna i toliko razmišljaš o hrani, da na kraju uvek padaš u iskušenje i jedeš više nego što ti je potrebno?

Pretpostavljam da je to tako.

Za razotkrivanje ovog đavolskog mehanizma može se primeniti smeh kao lek. Postoji jedan stari vic koji ovo objašnjava:

Jedan je mladić toliko želeo da sazna tajnu alhemičara kako se spravlja zlato od vode, da je rešio da ode kod jednog starog alhemičara i plati mu koliko god bude trebalo samo da mu otkrije tajnu. Alhemičar je pristao. Napisao mu je recept na parče papira za pristojnu sumu. Recept je stavio u koverat i zapečatio ga. Dao ga je mladicu uz napomenu, da nipošto ne otvara koverat dok ne stigne kući i dok se ne zaključa da bi mogao na miru da "skuva" zlato, jer ovo se može uraditi samo iz prvog pokušaja i nikad više...

Mladić je veselo otrčao kući, zaključao kapiju, vrata iza svoje laboratorije, otvorio koverat i čitao: "Uzmi jednu šerpu duplo veću od količine zlata koju želiš da napraviš. Sad' sipaj do pola vode. Kad si sipao vodu, uzmi varjaču i na drvenom stolu mešaj tu vodu u šerpi varjačom, dok se zlato ne napravi. Dok to radiš nikako ne smeš da pomisliš na 'kamilu'. Ni jednom, jer ako pomisliš, sve će propasti."

Mladić je uradio sve kako treba i na kraju je posle pet minuta mešanja ljut bacio varjaču: "Nisam pomislio na 'kamilu' ceo život a sada ne mogu da je smetnem s uma!"

Razmišljanjem o onome što ne smemo samo se sve više zapetljavamo u to. Strah od kazne nema vlasti da nas oslobodi ropstva greha (pa čak ni kad je u pitanju robovanje jelu). Jedini ko može da nas oslobodi je Isus Hrist, ako mu dopustimo da preuzme kormilo našeg života i spasi nas. Njegov mir je rešenje za naše strahove. Neko je izbrojao da se u Bibliji nalazi 365 puta "ne boj se!" Za svaki dan po jedno "ne boj se".

Ako odlučimo da mu verujemo i da ne podlegnemo strahu, On će nas osloboditi i izvesti u radostan život bez takvih problema.

Što više razmišljaš o mršavosti i o tome da ne smeš da jedeš ili da moraš da paziš šta jedeš, to više pogrešnih zalogaja ćeš učiniti. Ako se opustiš i dopustiš Bogu da te On nasiti svojom ljubavlju i prihvatanjem, nećeš imati potrebu da se u grču kontrolišeš i pokušavaš da sama sebe izvučeš iz "živog peska" svog problema u koji propadaš sve više i više.

Istina, Boga nije briga kako izgledaš spolja. Međutim, istina je i to da spoljašnji izgled mnogo govori o unutrašnjem stanju osobe, onom duhovnom i duševnom.

>> E sad, da li bi se Bog ljutio ukoliko drzim dijetu (jer se na taj nacin bar nekako kontrolisem), vezbam radi izgleda...? Znam da niko nece da me pita tamo gore kako izgledam, ali nikako da se oslobodim te opsesije. Inace, opsesivno-kompulsivna sam i za neke druge stvari.  Znam da nam se uskoro blizi kraj svima i trudim se da budem sto bolja, ali ovaj strah od gojaznosti i nemanje samokontrole sto se tice hrane imam utisak da uzimaju vecinu mog vremena i energije koje bi trbalo da posvetim Bogu i nekim drugim stvarma. Ne znam sta da radim...

I eto odgovora, i sama ga znaš. Sama znaš šta treba da uradiš.

Posveti tu energiju Bogu.

"Raduj se u Gospodu i daće ti ono za čime ti srce žudi." (Ps. 37:4, jedan od mogućih prevoda)

Pozdravljam te,
i želim napredak i rast u Gospodu.

Tagged: hrana| disciplina|
"Gospodnja je zemlja i šta je god u njoj, vasiljena i sve što živi na njoj. Jer je On na morima osnova, i posred reka utvrdi je."
- Psalam 24:1-2

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 290
Ukupno: 2599305
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/u-hristu/pit-odg/dijeta.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.