2 pitanja (Oproštenje i tužno nebo)

pitanje - odgovor
From: "___"
Subject: 2 pitanja
Date: Monday, June 02, 2008 21:28Bozji blagoslov iz Makedonije,
1. Sta mozemo uciniti kad neko ode sa ovog sveta, a nas muci savest sto nismo potrazili od njega oprostenje, tokom zivota, sto smo mu pogresili? Kako naci utehu i mir?
2. Kakva ce radost biti na nebu bez neko ko nam je blizak, jer nije spasen?

Molio bih vas da ne objavljujete moje pismo u vas e-magazin, ili bar da ne navedete moje ime.
Pozdrav i hvala u Ime Isusa Hrista

Zdravo.
Hvala ti na javljanju i zanimljivim pitanjima.

1. Sta mozemo uciniti kad neko ode sa ovog sveta, a nas muci savest sto nismo potrazili od njega oprostenje, tokom zivota, sto smo mu pogresili? Kako naci utehu i mir?

Bog želi da Njegova deca uvek imaju čista srca pred Njime, da su oslobođena svake gorčine, besa, požude, nepraštanja, licemerstva i sl. (Mt. 5:8; 1. Tim. 1:5; 2. Tim. 2:22; Jak. 4:8; 1. Pet. 1:22 ). Hristovi sledbenici su dužni da žive život praštanja, da pokazuju milost (Mt. 5:7), da traže i grade mir (Mt. 5:9) koliko je to god moguće sa svakom osobom (Rim. 12:18; Mk. 9:50), bilo da je ona njihov prijatelj ili neprijatelj (Mt. 5:44-45).

Davanje ili primanje oproštenja je duhovni koncept, što znači da se čovek može osloboditi krivice od učinjenog zla nekome i posle smrti te osobe, tj. ako ta osoba više nije na neki način njoj dostupna (Mt. 18:18; Jn. 20:23). Bog je Sudija, i On je taj koji sudi naše međusobne odnose (Mt. 5:22; Mt. 6:12; Mt. 6:14-15; Lk. 15:18; Jak. 5:9). Iako osoba koju smo povredili više nije tu (nedostupna nam je), a traži se oproštenje za učinjeni greh, tj. čini se pred Bogom pokajanje zbog učinjenog zla (nepravde) toj osobi. Bog će svakako takvom darovati oproštenje (oslobođenje od krivice) i očišćenje, jer stoji jasno obećanje: "Ako priznajemo grehe svoje, veran je i pravedan da nam oprosti grehe naše, i očisti nas od svake nepravde." (1. Jn. 1:9; vidi i 1. Jn. 1:7; Otk. 1:5).

No, ako je sa tom osobom moguće kontaktirati (sresti se, pisati joj i sl.), onda se podrazumeva da bi trebali lično potražiti tu osobu i učiniti međusobno izmirenje (Mt. 5:23-26), ovo je svakako mnogo blagoslovenije nego u nedostupnom slučaju.

Samo čisto srce može uživati u Božjoj prisutnosti (Ps. 24:3-4), i jedino u njoj se može naći mir i radost - unutrašnji blagoslovi (Ps. 62:1; Ps. 116:7; Mt. 11:29). Mir i radost su dakle plodovi koji se javljaju kroz naše zajedništvo sa Bogom (Jn. 15:7-8). Mir dolazi samo tamo gde je prvo došla Božja milost oproštenja greha.

2. Kakva ce radost biti na nebu bez neko ko nam je blizak, jer nije spasen?

Ljudi često pitaju ovakve stvari o nebu. No, kao da svako od njih ima neku svoju predstavu o nebu u koje bi voleli "presaditi" svoj sićušni ovozemaljski život i tamo ga samo nastaviti živeti. Zemaljsko i nebesko je apsolutno nepomirljivo, u potpunoj kontradikciji. Nebo je nešto: "Šta oko ne vide, i uho ne ču, i u srce čoveku ne dođe, ono ugotovi Bog onima, koji Ga ljube." (1. Kor. 2:9). To je novo stvaranje, potpuno novi univerzum: "I videh nebo novo i zemlju novu; jer prvo nebo i prva zemlja prođoše, i mora više nema." (Otk. 21:1; vidi i Isa. 65:17; 2. Pet. 3:13).

Najkraći odgovor na tvoje pitanje je u Otkrivenju 21:4: "I Bog će otrti svaku suzu od očiju njihovih, i smrti neće biti više, ni plača, ni vike, ni bolesti neće biti više; jer prvo prođe."

Dakle, u nebu nema tuge, tamo se neće imati za čime plakati ili žaliti.

Ovaj stih se može razumeti tako što će spaseni biti potpuno utešeni od Boga. Njima će biti darovana jedna nova perspektiva, "jer prvo prođe" a novo je nastalo (Otk. 21:5). Oni će imati novo (veće) razumevanje Božje prirode, Njegovog plana spasenja, Njegove volje. Razumeće Božju ljubav ali i pravdu, Božje strpljenje koje je na njih dugo čekalo, ali i na one koje su poznavali a neće biti sa njima. Kada se knjige otvore (Otk. 20:12), uvideće da je i njih Bog pomagao, zvao, čekao i nagovarao kroz svog Svetog Duha da mu priđu.

Dakle, biće to veoma velika razlika u poznanju Boga u odnosu na sada: "Tako sad vidimo kao kroz staklo, u zagonetki, a onda ćemo licem k licu; sad poznajem nešto, a onda ću poznati kao što sam poznat." (1. Kor. 13:12). Znajući sve to, dakle, imajući ovakvo "novo" Božje otkrivenje, spaseni će moći samo dati slavu velikom i pravednom Sudiji živih i mrtvih.

Ako neko sada smatra da ga u nebu ni sam Gospod Bog neće moći utešiti zbog toga što sa njime tamo nije osoba koju je on mnogo voleo. Onda je pitanje da li će takav uopšte i stići do neba, jer je Isus jasno stavio do znanja, da ljubav prema Njemu mora biti veća nego prema bilo kome drugom: "Koji ljubi oca ili mater većma nego mene, nije mene dostojan; i koji ljubi sina ili kćer većma nego mene, nije mene dostojan." (Mt. 10:37).

Pozdrav i svaki Božji blagoslov.

"Onaj ko ne poznaje Pismo, ne pozanje ni Božju snagu ni Njegovu mudrost, nepoznavanje Pisma je nepoznavanje Hrista."
- Jeronim

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 287
Ukupno: 2599302
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/u-hristu/pit-odg/2pit.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.