4. Kako da živim u strahu Gospodnjem?

Rodoljub Oreščanin

Obzirom da smo videli sve blagoslove i obećanja koja su vezana za strah Gospodnji, logično i očekivano pitanje je: "Kako da živim u njemu?" Odgovor na ovo pitanje potražićemo u Svetome pismu.


Odluči se da živiš u njemu

Priče 1:28-29: "Tada će me zvati, ali se ja neću odazvati; tražiće me, ali me neće naći. Jer su mrzeli spoznaju i nisu izabrali Gospodnjeg straha."

Život u ovoj duhovnoj vrednosti, mora početi sa našom odlukom. To je naš izbor! Bog nam ga neće nametnuti. Mnogi svoj duhovni život grade na emocijama. Međutim, moramo shvatiti da je za uspešan hrišćanski život važna naša volja. Odluči se za strah Gospodnji, izaberi ga.


Pristupi Bogu i slušaj

Onima koji su doneli odluku, Bog obećava da će ih učiti strahu Gospodnjem.

Pogledajmo Psalam 34:12-14: "Dođite, deco, poslušajte me, učiću vas strahu Gospodnjem. O, čoveče, ljubiš li život? Želiš li dane mnoge uživati dobra? Jezik svoj od zla suspreži i usne od reči prevarnih"

Razmotrimo nekoliko istina koje nam se u ovom delu Pisma otkrivaju.

Prvo, vidimo da Bog želi svoju decu da uči strahu Gospodnjem.

Ova predavanja nisu za nevernike i nehrišćane. Podrazumeva se, i iz ovog sledi, da nismo samim tim što smo Božja deca i naučeni ovoj lekciji. Od nas se zahteva, ako želimo da budemo u školi Božjeg Duha, nekoliko praktičnih stvari: da priđemo Bogu. Ko može ući u Njegovu prisutnost? Onaj koji je poniznog srca. Ponizna molitva će nas voditi do učionice u kojoj sam Bog drži svoju katedru.

Kada se student nade na predavanju, osnovno što se traži od njega je da sluša. Do sada smo već pomenuli da je strah Gospodnji početak mudrosti. Kako da ispunimo naša srca mudrošću? Slušanjem. U Pričama piše: "Mudar će slušati i više će znati." (Priče 1:5) Drugim rečima možemo reći: ko je mudar taj će slušati.

Slušanje je veoma važno kada govorimo o strahu Gospodnjem, mudrosti i znanju.

Kao dobar roditelj i pedagog, Bog zatim želi da motiviše svoje studente. Mnogo pre psihologa i pedagoga On je znao da zadobijanje pažnje studenata i njihovo učenje zavise od njihove motivisanosti. Zato On postavlja pitanje: "Da li voliš svoj život, hoćeš li da budeš zadovoljan i uživaš u mnogim danima?" Prirodno je da naš odgovor bude potvrdan. Ako hoćemo da živimo pobožno i sveto, moramo biti motivisani za to.


Pazi na svoj govor

Posle motivacije, Bog nas suočava sa odlučujućim faktorom za dobar život, a to je naš govor. Možemo slobodno reći da strah Gospodnji počinje u našem govoru, na našim usnama.

Jezik svoj od zla suspreži i usne od reči prevarnih!

Čuvajmo se zlih razgovora poput: ogovaranja, klevetanja, laganja, gunđanja, itd. Sve su to pokazatelji da se u našim srcima ne nalazi Gospodnji strah. Tako da iz toga sledi da naši životi i molitve ne mogu imati onu plodnost i uspeh koji bismo mi želeli. Pogledajmo samo dve biblijske istine koje govore ovome u prilog: "Svakom se trbuh siti plodom usta njegovih, dohotkom od usna svojih siti se." (Priče 18:20)

Plodovi koji izlaze iz naših usta, tj. reči, će biti isti plodovi koje ćemo mi u našem životu jesti. Gorki plodovi koje često jedemo nisu greška drugih ljudi, već naš propust da dopustimo Gospodnjem strahu da vlada našim govorom.

"Smrt je i život u vlasti jeziku, i ko ga miluje, ješće plod njegov." (Priče 18:21)

Ovo je neverovatna istina. Naš jezik, odnosno reči koje izgovaramo, donosi nam život ili smrt!

Zato je veoma važno da primimo lekcije koje Bog želi da podeli sa nama po pitanju straha Gospodnjeg.


Ne misli da si mudar, kloni se zla

"Ne misli sam o sebi da si mudar, boj se Gospoda i uklanjaj se od zla." (Priče 3:7)

Još je važno pomenuti da bez obzira na to što nam Bog kroz strah Gospodnji obećava mudrost, On u isto vreme zapoveda: "Ne misli sam o sebi da si mudar." Kako je tako nešto moguće ako znamo da će nam strah Gospodnji doneti mudrost? Mislim da odgovor leži u tome da je Bog izvor mudrosti.

To uvek moramo imati u vidu. Mi u mudrosti možemo uživati, ali to ne znači da je njen izvor u nama. Onog trenutka kada čovek zbog ponosa propusti da prepozna ovu činjenicu i uobrazi da je mudar, strah Gospodnji, pa time i mudrost Božja, prestaju da teku ka takvom čoveku.

Koliko je ovo upozorenje ozbiljno možemo videti u stihu: "Jesi li video čoveka koji misli daje mudar? Više ima nadanja od bezumnoga nego od njega." (Priče 26:12). Sveto pismo veoma jasno govori o tome da bezumnik nema nikakve nade za svoj život. Ali čovek koji misli o sebi da je mudar ima još manje razloga za nadu.

U drugom delu stiha piše: "Boj se Gospoda i uklanjaj se od zla". Važno je da prepoznajemo zlo koje se oko nas nalazi i da na njega reagujemo na adekvatan način, a to je da ga se klonimo.

Pristupimo Bogu u poniznosti, slušajmo pažljivo dok nas uči strahu Gospodnjem. Neka naši razgovori budu prožeti strahom Gospodnjim i nikad ne treba zaboraviti: On je izvor mudrosti. Mi u njoj možemo neograničeno da uživamo ako ovo praktično primenjujemo u našem svakodnevnom životu. Tada hrabro možemo očekivati da će Bog u svojoj vernosti i dobroti ispuniti Njegova obećanja. Naši životi će se pretvoriti u plodan život koji je na Božiju slavu. Takođe, to će biti snažan dokaz našeg učeništva. I kao što je rekao naš Spasitelj i Gospod Isus Hrist: "Time se proslavio moj Otac, da donosite mnogo roda i da budete moji učenici." (Jovan 15:8).

"Hrist je zamena za sve, ali ništa ne može zameniti Hrista."
- H.A. Ironside

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 239
Ukupno: 2599254
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/u-hristu/knjige/orescanin/004.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.