20. Zaključak

C. H. Spurgeon

Ako me nisi sledio korak po korak dok si čitao ovu knjigu, zaista mi je žao. Čitanje knjige je od veoma male koristi ukoliko se istine koje prolaze kroz um ne shvate, ne prilagode i ne primene u praksi. To je isto kao kada bi neko video puno hrane u radnji a ipak ostao gladan, jer je želeo sam da se nahrani. Sve je uzalud, dragi moj prijatelju, što ti i ja radimo ukoliko se ne pouzdaš u Isusa Hrista, mog Gospoda. Sa moje strane postoji posebna želja da ti pomognem, i dao sam sve od sebe do kraja. Boli me što ti nisam mogao učiniti dobro, jer sam čeznuo za tom privilegijom. Mislio sam na tebe dok sam pisao ove stranice, onda sam odložio olovku i kleknuo sam na molitvu za svakog ko će pročitati ovu knjigu. Ja sam čvrsto ubeđen da će veliki broj čitalaca biti blagosloveno iako ti odbijaš da budeš u tom broju. Ali zašto ti odbijaš?

Ako ne želiš da izabereš blagoslov koji sam ti doneo, bar priznaj da krivica za tvoju večnu propast neće biti na meni. Kada se nas dvojica sretnemo pred velikim belim prestolom nećeš moći da me optužiš što nisi pravilno upotrebio pažnju koju si mi posvetio dok si čitao moju knjižicu. Bog zna da sam svaku rečenicu napisao za tvoje dobro. Ja te sada u duhu uzimam za ruku. Čvrsto te stežem. Da li osećaš moj bratski stisak? Gledam te sa suzama u očima i kažem: Zašto ćeš umreti? Zar nećeš bar malo razmisliti zbog svoje duše? Zar ćeš umreti zbog krajnje bezbrižnosti? O, nemoj to učiniti već razmisli o ovim važnim stvarima i budi siguran da važe za večnost. Ne odbijaj Isusa, Njegovu ljubav, Njegovu krv i Njegovo spasenje. Zašto bi to učinio? Možeš li to učiniti?

MOLIM TE,
NE OKREĆI LEĐA SVOM OTKUPITELJU!

Ako su pak, sa druge strane, moje molitve uslišene, i ti si, dragi prijatelju, doveden do vere u Gospoda Isusa i primio si od Njega spasenje kroz milost, onda se večno drži te doktrine, i ovog načina života. Dozvoli Isusu da bude tvoje sve u svemu, i dozvoli da besplatna milost bude na liniji po kojoj živiš i hodaš. Ne postoji život sličan tome koji živiš po volji Božijoj. Primanje svega kao besplatan poklon čuva um od samopravednog ponosa i od samooptužujućeg očaja. Ta milost čini da srce raste u toploj i zahvalnoj ljubavi, tako da stvara osećaj u duši koji je zaista prihvatljiviji kod Boga nego bilo šta što dolazi iz robovskog straha. Oni koji se nadaju da će biti spašeni tako što pokušavaju da daju sve od sebe, ne znaju ništa o toj sjajnoj revnosti, toj potpunoj toplini, o toj predanoj radosti u Bogu, koje sve dolazi sa spasenjem koje je besplatno dato po milosti Božijoj. Robovski duh iz tog samospasenja se ne može meriti radosnom duhu usvojenja. Postoji više vrlina u najmanjem osećanju vere nego li u svim naporima robova zakona ili u svoj teškoj mašineriji religioznih ljudi koji bi se popeli na nebo svojim ceremonijama i običajima. Vera je duhovna stvar, a Bog koji je Duh uživa u njoj iz tog razloga. Godine moljenja, odlaska u crkvu i ceremonija, običaja, mogu biti samo odbojnost u očima duhovnog Spasitelja (Gospoda); a pogled iz oka istinske vere je duhovan, i zbog toga mu je veoma drag. "Jer Otac hoće takve bogomoljce" (Jn. 4:23). Prvo pogledaj svoju unutrašnju osobu, i tu duhovnu stranu religije, a ostalo će samo uslediti.

Ako si spašen, onda pazi na duše drugih ljudi. Tvoje srce neće napredovati dok nije ispunjeno brigom da blagosilja ljude oko sebe. Život tvoje duše leži u veri; njegovo zdravlje leži u ljubavi. Onaj koji se ne trudi da dovede druge Isusu nikada sam nije iskusio ljubav. Baci se na delo Gospodnje - delo ljubavi. Počni od svog doma. Onda poseti svoje komšije. Prosvetli selo ili ulicu u kojoj živiš. Raširi Božiju Reč gde god to možeš.

Ako oni koji su obraćeni obrate druge, ko zna šta moja knjižica može učiniti? Ja sam već počeo da slavim Boga za obraćenja koja će učiniti, koja vode do Isusa. Verovatno veći deo rezultata će se desiti kada će moja desna ruka, koja sada piše ove stranice, biti paralizovana zbog smrti.

ČITAOČE, VIDIMO SE NA NEBU! Nemoj otići dole u pakao. Nema povratka iz tog večnog jada. Zašto želiš da odeš u smrt kada se vrata raja otvaraju pred tobom? Nemoj odbiti besplatan oproštaj, potpuno spasenje koje Isus daje svima koji u Njega veruju. Nemoj oklevati i odlagati. Imao si dosta vremena za razmišljanje, sada trebaš nešto uraditi. Poveruj u Isusa sada, potpuno i bez oklevanja. Ponesi ove reči sa sobom i dođi svom Gospodu danas, baš danas. Ne zaboravi, dušo jer je vreme

SADA ILI NIKADA

Više nećeš imati prilike. Bolje je SADA: jer bi bilo strašno da se to nikada ne desi. Zbogom. Ponovo te obavezujem,

VIDIMO SE NA NEBU.

"Niko nam nije veći prijatelj od Boga, izvora samog prijateljstva."
- David M. Turoldo

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 925
Ukupno: 2557796
Generisano za: 0.006''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/u-hristu/knjige/blagodat/020.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.