Naslovna » U Hristu » Propovedi » ....

Poznanje Boga u molitvi

Watchman Nee
"Jer po veri živimo, a ne po gledanju." (2. Kor. 5,7).

"Zato triput Gospoda molih da odstupi od mene." (2. Kor. 12,8).

"I ostavivši ih otide opet i treći put te se pomoli govoreći one iste reči." (Mt. 26,44).

Sada ću pisati o dve stvari: prvo, kako upoznati Boga u molitvi i drugo, kako upoznati Boga u Njegovoj volji. Ako ne poznajemo Božju prirodu i kako biti u vezi sa Njim, onda nismo u stanju duhovno napredovati.

POZNAVANJE BOGA U MOLITVI

Jedna od stvari koja zadaje mnoge muke hrišćanima jeste kako možemo postići Božji odgovor na svoju molitvu. Svaki hrišćanin mora imati želju da ga Bog čuje u molitvi. Vernik čiju molitvu Bog čuje samo jednom u tri ili pet godina ili jednom u tri ili pet meseci je "nenormalan" hrišćanin.

Mnogi gotovo uopšte nemaju iskustvo da im Bog odgovara na molitve. Ne mislim time da oni ne mole. Mislim samo na to da su njihove molitve bez učinka - jalove.

Mnogi vernici nemaju sigurnost da Bog čuje njihove molitve. Oni ne znaju da li je njihova molitva uslišana, dok ne dobiju ono što su molili. U samom početku oni nemaju nikakvu sigurnost. Kao hrišćani, trebali bismo biti duhovno bogati, ali postajemo siromašni jer ne znamo kako moliti.

Kako smo samo siromašni ako je naša molitva uslišana samo jednom u tri ili pet godina! Mnogo sam puta spomenuo da nijedan hrišćanin ne može živeti u stanju neodgovorenih molitvi. Kako strašno smo nisko pali ako je to sa nama tako!

Danas bih voleo sa vama razmatrati kako hrišćanin treba moliti. Kako brzo njegova molitva treba očekivati odgovor? Kakvu sigurnost ima nakon molitve? Kakav će biti konačan ishod? Gde ćemo postići sve to znanje?

Sve to dobivamo kroz poznavanje Boga. Postavite li ta pitanja različitim ljudima, oni će vam garantovano nabrojiti deset ili više tačaka koje se odnose na molitvu: da moramo ostaviti greh, da moramo imati veru, da je potrebno moliti u skladu sa Božjom voljom.

Problem je da mnogi poznaju molitvu jedino kroz Bibliju, ali je ne poznaju u prisutnosti Božjoj. Oni čitaju Reč i iskopaju potrebne uslove za odgovorenu molitvu. Sve to saznaju iz Biblije, a ne kroz lično bavljenje Bogom. Zbog toga njihovi saveti i nisu od neke velike koristi.

Mi moramo provoditi vreme pred Bogom i učiti kako se baviti sa Njime i On nama. Tako ćemo postepeno doći do spoznaje šta On traži od nas s obzirom na molitvu. Poznavanje Boga u molitvi ne dolazi slučajno, niti slušanjem, niti onim što ja sada pišem. Plan grada može nekoga jedino uputiti na neko mesto, ali neće ga tamo i odvesti. Ako sam ne pođe onamo, neće imati iskustvo tog određenog mesta.

Braćo i sestre, zamislimo da imate neku želju i molbu u sebi koju želite da vam Bog ispuni. Molićete se Njemu u vezi te stvari. Možda ćete moliti gorljivo ili površno, dugačko ili kratko. Ali, najčudnije je to da nikada ne mislite da biste za vreme te molitve mogli i upoznavali Boga više. Zapravo, vas baš puno i nije briga hoće li Bog odgovoriti ili ne na vašu molitvu.

Na primer, tražite Boga da vam da neku knjigu i ako vam jednog dana On tu knjigu da, uzimate je kao nagradu od Njega. A trebali biste znati da to nije samo knjiga što ste dobili. Postigli ste i spoznaju o Bogu. Moliti se učite kroz dobijanje odgovora od Njega. Dobijanje knjige vrlo je beznačajno, ali naučiti kako moliti i dobiti odgovor na molitvu, najdragocenije je znanje i iskustvo. Kroz to vreme molitve upoznali ste Boga malo više. Naša spoznaja ne dolazi samo kroz čitanje Biblije, moramo je dobiti i kroz direktno iskustvo sa Bogom.

Uklanjanje svake zapreke

Nastavimo sa našim primerom knjige. Tražite Boga da vam je da. Molite četiri, možda i pet dana, ali bez odgovora. Molite dva meseca ali još uvek bez odgovora. Molite tri meseca, možda i četiri, ali odgovor još uvek kasni. Ne razumete zašto vam Bog to ne da. Potrebno vam je srce koje traži i istražuje. Pitate se kako to da vam je Bog pre odgovorio, a sada ne. Gde leži greška? Znate da greška ne može biti na Božjoj strani, jer je On i te kako u mogućnosti dati. Greška dakle, mora biti na vašoj strani.

Privremeno ostavljate knjigu i nastojite pronaći razlog zašto je molitva neodgovorena. Možda pitate Boga: "O, Bože, tražio sam Te da mi daš knjigu; zašto onda zadržavaš odgovor?" Kad iskreno tražite da razumete, Bog će vam reći da se trebate pozabaviti ovim ili onim u svom životu. Tek kad se pozabavite tim stvarima, On će vam odgovoriti.

I tako nastavite uklanjati prepreke. I, nakon tri ili pet dana, Bog vam daje knjigu. Sad niste primili samo knjigu, već i novo saznanje o Bogu. Takva spoznaja učiniće vašu narednu molitvu drugačijom od pređašnje, jer znate da morate ukloniti sve što je potrebno pre negoli vam Bog odgovori na molitvu.

Jasno je da spoznaja od Boga koju vi i ja postižemo dolazi kroz neke teške stvari koje moramo učiniti, a ne samo kroz slušanje ili čitanje. Ako se u svakoj stvari pozabavite Bogom kao i On vama, što znači, učite imati razmenu sa Njim znaćete šta On to od vas zahteva, šta želi ukloniti od vas, što želi u vama izvršiti. Tada ćete ga bolje upoznati.

Želja

Mnogo je duhovnih principa u molitvi koje moramo naučiti, ili naše molitve neće biti odgovorene.

Ovde je jedna praktična ilustracija. Možda tražite Boga da vam da sat. Molite tri do pet dana, a onda zaboravljate na to. Bog vam nije odgovorio na molitvu i tako sve to odbacujete. Često molite na taj način. Molili ste za stotinu stvari na taj način. Bog nije odgovorio i vi ste zaboravili na njih, a i Bog je zaboravio. Takva molitva, nije molitva.

Prema normalnoj proceduri, trebali biste istražiti zašto vam Bog nije dao sat. Trebali biste ga pitati. I dok se bavite sa Njime u vezi toga, On će vam dati na znanje da vaša želja nije dovoljno jaka. A s obzirom da vaša želja nije dovoljno jaka, vi zapravo uopšte nećete ni videti odgovori li Bog na vašu molitvu ili ne. Čemu onda sve to?

Pod takvim okolnostima On vam ne može odgovoriti na molitvu. Molitva koja ne pokreće srce molioca, ne može pokrenuti ni srce Božje. Iz tog razloga, molilac mora imati savršenu želju pred Bogom, što znači da nećete lako pustiti tu stvar, ako vam Bog ne odgovori. Kako možete očekivati da će vam odgovoriti, ako vam tako lako pada da li je vaša molitva odgovorena ili ne?

Tu ste sad stekli malo više spoznaje da mora postojati stvarna i jaka želja u svim vašim molitvama.

Traženje

Postoji još jedna strana molitve. Ponekad je vaše srce puno želje, ali još uvek ne dobivate. Dok ispitujete Boga, biće vam pokazano da uistinu imate želju, ali niste tražili, niste otvorili svoja usta i izrekli svoju želju pred Njime. To je tačno ono što Sveto pismo govori: "Nemate jer ne tražite." (Jak. 4,2).

I tako primate još malo spoznaje: potrebno je ustima tražiti u skladu sa željom srca.

Poslušnost

Želite li stvarno da Bog odgovori na vašu molitvu? Možda ste ustima tražili i imali želju iznutra, a ipak vaša molitva još uvek nije odgovorena.

I tako molite i molite, i ispitujete Boga zašto vam ne odgovara. Možda će vam sada pokazati da mu niste bili poslušni u određenoj stvari i da vas zbog toga ne sluša. Pre nego vam odgovori na molitvu, potrebno je da ga poslušate. Na taj način učite da morate biti poslušni Bogu. A kad ste mu poslušni, možete moliti: "O, Bože, uklonio sam šta si hteo. Sad odgovori na moju molitvu."

Sad ste došli do daljnje spoznaje da Bog uslišava samo molitve onih koji su mu poslušni. Kako je drugačija spoznaja koju ste o Bogu naučili kroz vaše lično Njime, od spoznaje koju ste naučili kroz slušanje ili čitanje Biblije?

Mnoga braća i sestre ne postignu da bi Bog čuo njihove molitve, jer mu nisu naučili biti poslušni. Ako nismo poslušni Božjoj Reči, On nije u mogućnosti da odgovori na našu molitvu. Mi puštamo da mnoge stvari prođu neprimećene, držimo ih za nevažne, ali Bog ne dozvoljava da one samo tako prođu.

Sa mnogim hrišćanima Bog se mora strogo pozabaviti. Kako možemo napredovati ako dopuštamo da stvari ostaju zanemarene? Ako se pažljivo ne pozabavimo sa svakom stavkom, nećemo biti uslišani u našim molitvama. U vreme velike opasnosti, Bog nas može uslišati, napraviće iznimku. Ali, ako tražimo da On uvek usliši našu molitvu, moramo mu biti u svemu poslušni.

Vera

Možda ste bili poslušni. Međutim, vaša je molitva još uvek neodgovorena.

Sat se nije pojavio. Odlazite Bogu i još jednom ga ispitujete. Možda će vam reći da vam nedostaje vera. Sad ispitujete kako možete postići veru. Iznova i iznova mu se približavate tražeći ga da odgovori na vašu molitvu i podari vam veru.

Možda će vam On pokazati da nećete postići veru ako se najpre ne pozabavite nekim stvarima. Ili će vam možda pokazati da ste sebični u molitvi i da vaša sebičnost zadržava vaše napredovanje.

Ako se ne predate, a kažete: "O, Bože, predajem se pa makar i ne dobio sat od tebe", vaša će molitva ipak ostati neodgovorena. To se sada pokazuje u suprotnosti sa onim šta je ranije rečeno o želji srca. Da, mnoge duhovne stvari izgledaju u suprotnosti, ali ipak su one sve istinite činjenice.

Međutim, u tom stanju Bog kaže da sada možete tražiti veru. Dakle, tražite je i jednoga dana kad dođete do nekog odlomka u Bibliji, zahvata vas određena Reč. Niste vi uhvatili reč, već je Reč uhvatila vas. Stih kao da se pred vama pojavio veći nego obično. Odmah prepoznajete da je to uteha koja dolazi od Boga. To je Reč koju vam daje Bog. Tada shvatate da je On već odgovorio na vašu molitvu i da vam je dao obećanje. Na temelju Reči koju vam je podario, govorite mu i imate razmenu sa Njim.

Na taj način postižete novu spoznaju, spoznaju kako verovati Bogu u molitvi. I počinjete razumeti šta se misli pod verom opisanom u Bibliji.

Zahvaljivanje

Sa svime ste se pozabavili, a postoji i vera, ali sat ne stiže. Molite još mesec ili dva. Što više molite, sve nesigurniji postajete. Zatim ispitujete Boga. Tada vam je dano na znanje da trebate zahvaljivati, a ne moliti nakon što ste primili obećanje.

Ako molite nakon što ste primili obećanje, molite sumnjajući. S obzirom da vam je Bog već dao Reč, a dodatno ste došli i u posedovanje vere, sad trebate zahvaljivati.

Sotona će doći da vas kuša i predlaže vam da trebate moliti, ali vi ćete odgovoriti: "Ne, moram zahvaljivati." Ponovno će vas kušati govoreći da morate moliti, ali vi ćete ustrajati: "Ne, Bog mi je već odgovorio na molitvu; moram dakle zahvaljivati." Ako zahvaljujete, činite dobro. Čak i u ljudskim odnosima, garantovano ćete tražiti ako nemate obećanja, ali jednom kad vam je obećanje dato, zahvaljivaćete. S obzirom da vam je Bog obećao, morate mu zahvaljivati. Ali ako nastavite moliti, vaša će vera izbledeti.

Onaj ko ima duboko iskustvo sa Gospodom, upozoriće nas da svojom molitvom ne izbleđujemo (ne teramo) veru. Jer na taj način molitvom možemo izbledeti veru i početi moliti sa sumnjom. Ako nastavimo moliti, to pokazuje da ne verujemo onome što nam je Bog već rekao.

Tu smo od Boga stekli još jednu novu spoznaju: spoznaju kako zahvaljivati nakon što smo primili veru u molitvi.

Podsećanje Boga

Nakon nekoliko zahvaljivanja, sat još uvek nije na ruci. I ponovo ispitujete Boga za razlog.

Sada ćete možda naučiti da kad ste jednom ušli u veru i zahvaljivanje, morate Boga i podsećati. Upravo kao što je Bog rekao kroz Isaiju: "Podseti me", (Isa. 43,26). To je kao da je Bog zaboravio i potrebno mu je prodrmati pamćenje. Već je obećao, a sad želi da ga podsetite. Mora vam biti jasno da ga ne smete podsećati sa srcem nevere, naprotiv, sa verom da Bogu kažete: "Seti se šta si mi obećao."

To je ono što je Solomun učinio kad je molio: "Sada, Gospode, Bože Izrailjov, ispuni svome sluzi, ocu mome Davidu, što si mu obećao." (1. Car. 8,25).

To podsećanje vrlo je značajno. Zahvaljujući kašnjenju, dobili ste priliku da se bavite Bogom i da na taj način naučite nešto novo o Njemu.

Dublje lekcije

Pa i nakon što ste učinili sve to, ponekad još uvek ne uspete postići ono za šta ste molili. Razlog tome je da morate naučiti još neke lekcije. O tom predmetu molitve možda mislimo da je sve jednostavno i da čak i dete od šest ili sedam godina može to činiti, ali to je tako duboko da se i nakon sedamdeset ili osamdeset godina još mnogo toga može naučiti, a mnogo ostaje i nepoznato.

Možda Bog želi da čekate ili možda morate naučiti kako se trebate odupreti napadu sotone. Kroz molitvu učite kako da upoznate puteve Božje. A naredni put, u molitvi znate što sve morate ukloniti. I u stanju ste postići obećanje Božje. Napredni vernici sasvim su sigurni u svojim molitvama. Oni bez senke sumnje znaju da će ih Bog čuti. Ako ne znate da će vas On čuti, bićete puni sumnji i postaćete nemirni. Zbog toga, naučite poznavati Boga u svemu, i kroz veliko, i kroz malo. Vežbajte to i On će ubrzo čuti vašu molitvu.

Neka iskustva

Imao sam prijatelja koji je jednom trebao stotinu i pedeset dolara (ako se dobro sećam). U ono je vreme živeo na selu, i bila je subota. Novac mu je bio potreban u ponedeljak. Skela na reci je prelazila samo nekoliko puta tokom nedelje, ali ne i subotom i nedeljom.

Imao je samo dva dolara u džepu. I tako se molio Bogu. Bog mu je pokazao da još uvek ima dva dolara i da je sad samo subota. Trebao je čekati do ponedeljka. Pokorio se Bogu i želeo znati kako može potrošiti ona dva dolara. Kad je išao propovedati, sreo je čoveka koji mu je rekao da još nije dobio novac za pranje njegovih prozora. I tako je platio čoveku dolar. Sad je moj prijatelj u džepu imao samo jedan dolar. Išao je dalje i sreo prosjaka koji je tražio milostinju. Isprva je pomislio da bi trebao razmeniti dolar i dati pola prosjaku.

Iznenada mu je taj jedan dolar postao vrlo dragocen. Ali je nakon jedne sekunde znao da to nije u redu. I tako je prosjaku dao čitav dolar. Tako je potpuno ostao bez novca. Bio je neverovatno srećan jer, kako je rekao, sad nije imao ništa drugo na svetu na što bi se oslonio i zbog toga će se Bog za njega pobrinuti. Vratio se kući i mirno zaspao. U nedelju je propovedao kao i obično. U ponedeljak mu je neki prijatelj telegramom poslao stotinu i pedeset dolara, što je sigurno stajalo trideset do pedeset dolara. Bio je u stanju pokriti svoju potrebu bez da je išta manjkalo.

Svaki put kad očekujemo da Bog odgovori na našu molitvu, moramo naučiti prihvatiti Njegovo bavljenje nama. Ni kap okeana ne može ući u flašu ako je ona zatvorena čepom. Dva dolara u našem džepu su kao čep, ako ga ne izvadimo, ne možemo primiti ništa od Boga.

Iako odjednom možemo mnogo naučiti, naše će se iskustvo produbljivati kako godine prolaze. Dok učite, otkrivate da čak i reči upotrebljene u molitvi zavise o tome hoće li molitva biti odgovorena ili ne. Znaćete šta treba izgovoriti i kako da biste dobili odgovor i znaćete šta se može izgovoriti da molitva ne bi bila odgovorena.

Istražili ste svaki vid molitve. Naučite moliti sa poverenjem. Ne čekajte tri ili pet meseci pre nego vam je dana sigurnost. Niko nema iskustvo poznavanja Boga bez poznavanja Njega u molitvi.

Sestra u Gospodinu, Margaret E. Barber, jednom je osetila da Bog od nje traži da pripremi deset dodatnih soba u obliku prenoćišta da bi primala vernike. Molila je u vezi toga. Neobično, ali Bog je učinio da je jedna industrijska škola u blizini prestala raditi. I tako je škola bila iznajmljena njoj. Imala je dvadeset soba, a zakup je mesečno koštao 20 dolara. Na moje iznenađenje, ta se stvar na taj način rešila.

Ali se nešto još iznenađujuće dogodilo kasnije. Četiri godine su prošle i došle su loše vesti da će škola biti ponovno otvorena. Saznao sam to od moga oca, jer je on bio jedan od direktora škole. I tako sam jednog popodneva krenuo u posetu toj sestri.

Pitao sam je da li je čula vest. Rekla mi je da ju je vlast obavestila da će se škola ponovno otvoriti na jesen i da su zaposlili dva inžinjera iz Sjedinjenih Država koji su već na putu. Prema njihovoj spoznaji škola se trebala definitivno otvoriti.

Pitao sam je razmišlja li o selidbi. Odgovor je bio da ne. Pitao sam je zatim, da li je molila. Rekla je da ne, jer nije bilo potrebe za molitvom. Jedan mlad vernik koji je stajao u blizini izneo je mišljenje da ju je ovaj put sigurno prevario sotona. Odgovorila je: "Čekaj i vidi." Pitao sam je kako može biti tako sigurna. Rekla mi je da se Bog nikada ne bi igrao sa njom. Ako je Bog hteo da otvori prenoćište, ko je može isterati osim Boga koji joj može narediti da se iseli? Jer On sa nama nikada ne zbija šalu. Ali inžinjeri su već bili na putu i škola se planirala otvoriti!

Kao da se ništa ne događa, ona je mirno otišla u planinu na letnji odmor. Iznenađenje je došlo upravo pre nego li se vratila sa planine. Školske su joj vlasti iznenada poslale pismo obaveštavajući je da se škola ipak neće otvoriti i tražile od nje da nastavi iznajmljivati zgradu. Tokom priprema za otvaranje škole dogodila se jedna velika katastrofa i iz određenog razloga odustalo se od financiranja škole.

O, kad bismo jasno videli puteve Božje, znali bismo kako se trebamo suočiti sa svakom situacijom koja se pojavi, izbegavši na taj način mnoge nepotrebne radnje i reči. Ako poznajemo Boga, znamo kako će On reagovati na određenu stvar, upravo kao što možemo unapred proreći reč ili reakciju neke osobe čiji karakter poznajemo. Poznajemo li Boga, hoće li On odgovoriti ili ne na naše određene molitve.

Danas Crkva polaže veliki naglasak na proučavanje Biblije. Istina, proučavanje Biblije je veoma važno. Ali daleko je važnije lično poznavanje Boga. Ako naučite te lekcije, znaćete tačno kako pomoći ljudima koji tapkaju u mraku. Iako, slučaj može biti drukčiji, ali principi su uvek isti.

Dok molite sa nekom osobom, znaćete da li će njena molitva biti odgovorena ili ne. Dok molite sa dve osobe, znate čija će molitva biti odgovorena, a čija ne. To ne znači da ste postali prorok. To samo pokazuje da vi prema prosuđivanju njihovog duhovnog stanja možete znati rezultate njihove molitve.

Nemojmo se nikada zadovoljiti time da naše molitve budu neodgovorene. Koliko će za nas dragoceno biti, kada svaka molitva primi svoj jasan odgovor!

POZNAVANJE BOGA U NJEGOVOJ VOLJI


Ako želimo upoznati Božju volju, potrebno je da se bavimo Njime i On nama.

Oni koji to ne žele, ne poznaju Božju volju. Neka braća i sestre možda misle da nije moguće znati takvu veliku stvar kao što je volja Božja. Istina je, Bog je uzvišen. Hoće li On nama, beznačajnim ljudima, reći svoju volju?

Važno je, pripremiti se za nju. Ako je ogledalo nečisto, slika koju odražava biće nejasna. A ako je neravno, čak će iskriviti (deformisati) lik koji pokazuje.

Ako nismo pripremljeni, onda pogrešno možemo razumeti Boga! Svaki put kad želimo znati Njegovu volju, prvo se moramo pozabaviti sami sobom. Moramo biti spremni sve ostaviti da bi nam On otkrio svoju volju. Svaki put kad tražimo Božju volju, moramo dopustiti da se On pozabavi nama.

Kad je George Müller tražio da upozna Božju volju, iznova i iznova, je preispitivao sam sebe. U svom dnevniku on često započinje ovim rečima: "Ovo ili ono trebalo bi biti to." Nakon toga ponovno piše da bi to, čini mi se, trebalo biti pravo. Kasnije beleži da bi nakon dva meseca ispitivanja te iste stvari da "to, čini mi se", trebalo biti upravo i sigurno to pravo.

Jednog dana dolaze mu neki ljudi sa zahtevom koji se odnosi na tu stvar. Opet, drugog dana saradnik kaže nešto što se tiče upravo te stvari. Narednog dana opet dolazi obećanje. Nakon mnogo dana, zapisuje nešto poput ovog: "Sada je stvar potpuno jasna."

A kasnije piše da je to postalo još jasnije jer nije došla samo Reč, već i konkretna pomoć. Konačno u svom dnevniku zapisuje da je sad sve savršeno jasno. Ponekad u svom dnevniku otkriva da iako u rukama nije imao mnogo novca, Bog je počeo davati i blagosiljati. On se nije bojao da će biti ismejan niti je potpisao ikakav ugovor sa ljudima. Kad god se pojavila potreba, tražio je od Boga da je reši i Bog ga nikada nije izneverio. Müller je uvek učio kako se treba baviti Bogom.

Jednom je u svojoj molitvi osećao da Bog želi da poseti Nemačku. Müller mu je rekao da postoje tri prepreke njegovom odlasku: prvo, ako njegova žena pođe sa njim, ko će se brinuti za njihovo troje dece; drugo, nije bilo novca za putovanje; treće, trebao je osobu koja će se umesto njega brinuti za sirotište.

Priznao je da ne zna da li je Božja volja da ide, ali ako jeste, tražio je od Boga da se pobrine za te tri stvari. Nakon toga, jednoga je dana k njemu došao čovek koji je bio upravo najprikladniji za brigu o sirotištu. I tako je rekao Bogu da je jedna prepreka uklonjena, ali šta je sa ostale dve?

Kasnije se na nekoliko meseci k njima doselila jedna majka. Ona se mogla brinuti i za njegovu decu. Druga je prepreka bila svladana. A kasnije mu je neko poslao lični novčani dar (on naime nikada za sebe nije koristio novac namenjen za delo Gospodnje), koji je rešio i treći problem. Sada je bilo sve jasno i mogao je pitati samo Boga kada treba da krene na put. Sve te beleške jasno su zapisane u njegovom dnevniku. On je naučio kako se treba baviti Bogom korak po korak.

Priča o Abigaili

Müller je jednom neku malu devojčicu učio moliti. Njeno je ime bilo Abigail. Jedan dugi period ona je razmišljala kako bi mogla dobiti šarenu loptu za igru. Bila je vrlo mala. Jednoga je dana videla čoveka Božjeg kako dolazi u njen dom. I tako je razgovarala sa njime i rekla mu, da je čula od svojih roditelja da on dobro zna kako se treba moliti, te ga tražila da moli za nju, ako je voljan, da dobije šarenu loptu.

Stari Müller je odgovorio da će moliti za nju, ali da i sama mora moliti. Dete je kleknulo, a i čovek Božji je kleknuo pored nje.

Prvo je molila devojčica da bi htjela imati loptu sa mnogo boja. Nakon toga, čovek Božji je sagnuo svoju sedu glavu, stavio ruku na devojčicu i molio: "Tu je dete koje želi loptu sa mnogo boja. Niko to ne zna, a i ja sam ništa neću po tom pitanju učiniti. To je Tvoja stvar. Molim Te, usliši njenu molitvu."

Nakon što je završio, pričekao je nekoliko sekundi kao da Bogu još nešto govori. Zatim se digao i rekao detetu da će joj za dva dana Bog dati loptu za igru. Srce joj je poskakivalo od radosti. Ovaj stari čovek doveo ju je Bogu. Pomislila je da će joj možda baka ili tetka doneti šarenu loptu.

Na njeno iznenađenje, loptu joj je druge večeri doneo niko drugi nego njen otac. Bila je presrećna. Njen je otac imao prodavnicu. Prodao je sve lopte osim jedne šarene. Ova je lopta predugo bila izložena da bi i dalje bila za izlog. I tako ju je doneo kući i dao svojoj maloj kćeri da se njome igra.

Narednog ju je dana Müller video i pitao, sviđa li joj se šarena lopta. Nije pitao je li dobila loptu; naprotiv, pitao ju je, je li se lepo igrati sa njom. Ovaj čovek, koji je poznavao Boga, u potpunosti se pouzdavao u Njega.

Postoje mnogi takvi mali događaji u Müller-ovom životu. Svakako, on je to naučio nakon mnogo godina. Ali naučio je. On je sledio Boga preko devedeset godina i mnoga svoja iskustva naučio je od Njega. On nikada ništa nije shvatao olako. Uvek je u svom dnevniku zapisivao kako je sa ovom ili onom stvari bilo danas. U svezi svega toga bio je jasan. On se neprekidno lično bavio Bogom i Bog s njime. Nije onda ni čudo da je imao takva duboka iskustva.

Problem današnjih ljudi je da misle da je spoznaja Biblije i duhovna spoznaja, a ne znaju da se prava duhovna spoznaja uči kroz lična iskustva sa Boga. Ako iko želi učiti o Bogu, mora se lično baviti Bogom i Bog se mora baviti njim.

Bavljenje i spoznaja su nerazdvojivi

Najdragocenija stvar u našem životu na zemlji je mogućnost poznavanja Boga. Da bismo ga poznavali, moramo u svemu prihvatiti Njegova bavljenja nama.

Moramo prihvatiti Njegova bavljenja nama u našem poznavanju Njegove volje i našim molitvama. Moramo se pozabaviti okolnostima i grehom. Za sve što dolazi na naš put moramo tražiti značenje. Traži li nešto Bog od nas? Lenjost ga nikada ne može poznavati (poznavati).

Upoznajemo ga kroz molitvu; upoznajemo ga kroz zajedništvo sa Njim. Mi moramo učiti od Pavla koji se molio Gospodu ne samo jednom, već dvaput i triput dok mu Gospod nije odgovorio. Isto tako moramo učiti i od našega Gospoda, koji je u Getsemanskom vrtu molio: "Oče! Kad bi hteo da proneseš ovu čašu mimo mene! Ali ne moja volja nego Tvoja da bude." Molio je jednom, ali i dvaput i triput put dok nije bio sasvim siguran u tu stvar. I mi molimo jednom, dvaput i triput dok ne dobijemo Gospodnji odgovor. Samo na taj način možemo upoznati Boga.

Mogu li reći nekoliko reči mojim saradnicima? Ne možete ići raditi ako niste naučili kako da se bavite Bogom i On vama. U suprotnom, ne možete se uporediti ni sa dobrim hrišćaninom. Ako ne poznajete Božji put, Njegov način rada i Njegovu narav, šta vas onda čini drugačijima od ostalih ljudi? Možete im dati neke duhovne ideje, ali ih ne možete voditi na duhovnom putu. Svi oni koji su čitali vodič (mapu) kako dospeti do Hanchow-a ili Pekinga nisu bili u Hanchow-u ili Pekingu. Svi oni koji imaju kuvar a nisu probali i skuvati svu hranu zapisanu u njemu. Isto tako ni vi ne možete voditi ljude ako nemate ništa više od intelektualnog znanja Biblije.

Ali, nije dovoljno ni samo iskustvo bez poznanja Reči, jer onda nećete imati i prikladne Reči kojima biste pomogli ljudima. Gospod kaže: "U zabludi ste... jer ne poznajete ni Pisma ni moći Božje." (Mt. 22,29).

To je Njegov ukor. Mnogim vernicima nedostaje ili znanje ili poznavanje sile Božje. Mnogi imaju samo neke duhovne ideje; svaki zamišlja stvari bez stvarne spoznaje kakve one zaista jesu.

Neki su u stanju učiti druge, jer je njihov um sposobniji i mogu upamtiti malo više od "teološke nauke". O, braćo i sestre, to je strahovito tragično stanje.

Učimo se upoznati Boga i u Njegovoj volji i u molitvi. U stanju smo upoznati ga. Ništa nije važnije od toga. Ne zatvarajmo svetlo koje imamo u svom umu, već tražimo da upoznamo Boga i prihvatimo Njegovo bavljenje nama.

Tagged: molitva|
"Pravedan je Gospod u svim putevima svojim, i svet u svim delima svojim."
- Psalam 145:17

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 845
Ukupno: 2661364
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/u-hristu/propovedi/nee_pozn_bog_molitvi.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.