Naslovna » U Hristu » Propovedi » ....

Gipsy Smith

Kratka biografija

Rodnej Smit (Rodney Smith), poznat kao "Džipsi Smit" (Gipsy Smith), je bio metodistički evanđelista. Rodio se 31. marta 1860. godine u Vansteadu (Wanstead, 6 milja severoistočno od Londona), Eseks, Engleska (Essex, England). Roditelji su mu bili Romi. Obraćenje Gospodu je doživeo kada je imao šesnaest godina.

1877. godine počinje da deluje kao evanđelista pod pokroviteljstvom Hrišćanske Misije u Londonu (Christian Mission of London), i propoveda veoma upečatljivo na mnogim mestima. U međuvremenu se Hrišćanska Misija organizuje kao Vojska spasa (Salvation Army), i 1882. Smith biva odbačen zbog kršenja njenih strogih pravila, ali on nastavlja da propoveda u Hanleju (Hanley). Godine 1883. odlazi na kratko u Švedsku, 1886. se vraća opet u Hanlej gde ostaje do završetka svog evanđeoskog rada, do 1888.

1889. posećuje SAD i održava evangelizacije u raznim gradovima, ali iste godine se vraća natrag u Englesku i spaja se sa Mančesterskom Misijom (Manchester Mission). 1891. ponovo odlazi u SAD. Po povratku u Englesku 1892. vodi službu u Edenburgu (Edinburgh), iz koje izrasta Džipsijeva Evanđeoska Vagonska (šatorska) Misija (Gipsy Gospel Wagon Mission), kroz koju služi svom narodu - Romima.

Godine 1893. odlazi po treći put u SAD. Posle pet meseci probuđenja u Glasgovu (Glasgow), 1893-94. ide u Australiju i propoveda u Adelaidu, Sidneju i Melburnu (Adelaide, Melbourne, Sydney), posle čega se vraća u Englesku preko SAD, gde se kratko zadržava.

1895. propoveda u Londonu, Mančesteru i Edenburgu (London, Manchester, Edinburgh), kao i u mnogim manjim gradovima. Godine 1896. posećuje po peti put SAD, a po povratku u Englesku 1897. organizuje kratku evangelizacionu kampanju. Iste godine postaje prvi (počasni) misionar Slobodne Nacionalne Crkve (National Free Church Council). Na ovom položaju ostaje do 1911. gde vodi i pomaže sastanke probuđenja širom Engleske. Godine 1907. ponovo posećuje SAD.

Džipsi Smit je zaspao u Gospodu 1947. godine dok "njegova svetla probuđenja" još i danas gore.

Bibliografija:
Gipsy Smith, His Life and Work (autobiography), new ed., New York, 1907.
Tagged: biografija| gipsy|
"Bez vere čovek postaje sterilan, a bez nade i uplašen do krajnje dubine svoga bića."
- Erich Fromm

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 946
Ukupno: 2661465
Generisano za: 0.008''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/u-hristu/propovedi/gs_biograf.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.