Patnja...

pitanje - odgovor
From: "Dusan Radsosaljevic"
Subject: nije bas sve tako kao sto pisete...
Date: Tuesday, November 21, 2006 09:21Citao sam o patnji na Vasem sajtu, zelim reci da se sa vama ne slazem. Covek je rodjen da zivi u izobilju, da uziva u lepotama zivota. Da ima sex i da se razmnozava. i to su pozitivne stavri. Patanja postoji, ali se moze prevazici. Zauvek. Ja jesam hriscanin, ali mislim da hriscanstvo, previse akcenta daje na bol, tugu, patnju, jer navodno :"Bog tako zeli". Bog samo zeli da ga spoznamo do kraja i zivimo u raju na zemlji i van nje. Kojim ces putem ici do tog cilja, da li preko patnje ili srece, ostavljeno je samo tebi i to je slobodna volja

Poštovani.

Iz vaše kritike nije nam moguće razumeti o kakvoj vrsti patnje vi govorite. Čini nam se da vi izjednačavate "opšti problem patnje" sa patnjama koje su proizvod nekakvog "hrišćanskog asketizma", što su naravno, dve potpuno različite stvari. Ipak, u nastavku iznećemo vam naše kratko mišljenje o "patnji", možda vam bude od neke pomoći.

Zaista, čovek je stvoren da živi u izobilju i da maksimalno uživa u darovima života a ne za patnju. Međutim, realnost života i naša svakodnevica govori nam nešto sasvim drugo. Tako, moramo se zapitati: "šta sa tom slikom nije u redu?" Ili: "odakle toliko patnje u svetu i ko je za to krivac?"

Biblija je bolno iskrena kada govori o problemu patnje u ovome svetu, tj. u ljudskom životu, i daje jasne odgovore na takva pitanja. Kao i na pitanja koja se tiču instrumenata ljudskih patnji: ratova, ubijanja, mučenja, bolesti, gladi, nepravde, progonstva, siromaštva, kataklizmi, itd. itd. itd.?

Biblija nas tera da na ovaj problem gledamo širom otvorenih očiju i da se sa njime aktivno suočimo. Dakle, Bog ne stoji po strani u celom ovom problemu, već naprotiv, saoseća sa čovekom u svemu tome i pruža mu rešenje. Hrabri ga, da se sa patnjom (trezveno) suoči, prihvati je, nadvlada je, i da nastavi dalje sa svojim životom - kao zreliji, mudriji i jači. Zato je hrišćanstvo superiornije u odnosu na druge religije, jer ima petlju da se i praktično uhvati u koštac sa ovim velikim problemom čovečanstva, a ne da zatvara oči pred njime ili da ga pasivno prihvata.

Normalno, patnja je nešto nepoželjno, i za neke hrišćane ona može postati i sablazan (Mt. 16:21-23; 1. Kor. 1:23; Gal. 5:11). Međutim, patnja je hrišćaninu obećana (Dela 14:22; Rim. 8:17; 1. Sol. 3:3; 2. Tim. 3:12; Otk. 2:10). Na to je Gospod jasno pripremao svoje sledbenike (Mt. 5:11-12; Lk. 6:22; Jn. 15:18-21), učio ih je, da slediti Hrista znači izabrati ići putem krsta - putem Golgote patnji(Mt. 10:38-39, 16:24; Mk. 8:34; Jn. 16:33). "Put u nebo je posut ružama", kaže jedna stara hrišćanska izreka, a ruže osim što lepo mirišu imaju i oštro trnje. Put za Hristom je jedini put u "raj", i drugog puta nema (Mt. 7:13-14; Lk. 13:24-25; Jn. 14:6). Da li će neki hrišćanin na tom putu Golgote patiti više ili manje od nekog drugog, to je već pitanje za božansko proviđenje (Jn. 21:18-23). Pošto, Bog sa svakim od nas "radi" na poseban način.

Svakako, Božji "raj" tj. odluka za život sa Bogom, jeste stvar slobodnog izbora. Božje spasenje je besplatan dar, ali samo zato što ga je Bog platio patnjama svoga Sina Isusa Hrista. Dakle, ako je Bog za naše spasenje, za taj život u raju - Sam krvavo platio. Onda je On taj koji ima i potpuno pravo nama određivati put i postavljati uslove za ulazak u Njegov "raj".

Dakle, Evanđelje Isusa Hrista jeste besplatno, ali nije i jeftino. Ljudi govore istinu, kada kažu, kako "najbolje stvari u životu nisu nikad besplatne". To je slučaj i sa obećanim "besplatnim" Božjim rajom, do njega se može doći ali on "nešto" i košta (Mt. 5:29-30, Mt. 19:29; Lk. 14:33). Postoji lična "cena" koju čovek mora biti spreman "platiti" (žrtvovati) za njega, a koja mu može prouzrokovati možda i određenu vrstu patnje (Mt. 19:16-22). "No pain, no gain!" (Otk. 21:4, Otk. 21:7).

Pozdrav i svako dobro.

Tagged: patnja|
"U početku stvori Bog nebo i zemlju. A zemlja beše bez obličja i pusta, i beše tama nad bezdanom; i duh Božji dizaše se nad vodom."
- 1. Mojsijeva 1:1-2

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 713
Ukupno: 2599728
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/u-hristu/pit-odg/patnja.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.