Naslovna » U Hristu » Knjige » ....

Pravoslavlje obasjano evanđeljem

Ivica Stamenković

(Uvodnik iz knjige)

Siguran sam da će ova knjiga izazvati različite reakcije. Jedni će njenim pojavljivanjem biti prijatno a drugi neprijatno iznenađeni. Komentar duhovno probuđenih osoba, koje će sa odobravanjem pozdraviti njeno objavljivanje, verovatno će biti da je ovakvo delo odavno trebalo da ugleda svetlost dana. Još pre mnogo vekova. Sa druge strane, podržavaoci religijskog tradicionalizma srpskog naroda i nastavljači dela srednjevekovnih svetitelja iz loze Nemanjića, verovatno neće biti oduševljeni. Ustvari, krug nezadovoljnih mogao bi da se proširi daleko izvan meridijana koje pokriva srpsko pravoslavlje. Za to postoji više razloga.

Najpre, činjenice koje sam izneo u ovoj knjizi, a koje nedvosmisleno vode do zaključka da vaseljensko Pravoslavlje ne predstavlja Hristom ustanovljenu Crkvu, su izuzetno snažne. One potiču pre svega iz Biblije ali i iz mnogobrojnih dela pravoslavnih autora, kao i knjiga crkvene i svetovne istorije poznatih domaćih i svetskih istoričara. Drugo, budući da je prilično tačna narodna izreka da "istina može da bude bolna", pretpostavljam da će jedan deo mojih pravoslavnih čitalaca biti šokiran saznanjem da u okviru njihovog veroispovedanja postoje mnogi detalji koji nemaju nikakvog utemeljenja u učenju Svetog pisma i verodostojnim istorijskim činjenicama. Zapravo, isto toliko iznenađujuće će delovati i spoznanje istine o tome da se značajan deo pravoslavne dogme protivi učenju Gospoda Isusa Hrista, njegovih apostola kao i direktnih apostolskih naslednika. Današnjim predanim pravoslavnim vernicima se bogohulnom čini i sama pomisao da bi išta od onoga što veruju i čega se revno drže moglo da bude neistinito i pogrešno. Doduše, takav je slučaj i kod pripadnika svih drugih religija, koji gaje istovetna osećanja prema veri svojih predaka. Ipak, kritičko preispitivanje pravoslavne vere, to jest njenih mnogobrojnih temeljnih ali i sporednih učenja, u svetlu Biblije i crkvene istorije, pokazuje da bi istorijsko i uistinu biblijsko-apostolsko hrišćanstvo trebali da potražimo negde drugde.

Ova knjiga će rasvetliti mnogima još uvek nedovoljno jasnu istinu o tome da se Sveto pismo, kao izvor vere pravih Hristovih sledbenika, neuporedivo mnogo razlikuje od tzv. svetog predanja, na kome pravoslavni temelje svoje verovanje i bogoslužbenu praksu.

Moja je molitva da ovo delo doprinese spasenju onih koji još uvek nisu upoznali Gospoda Spasitelja, odnosno duhovnom probuđenju mnogih koji su učmali u lažnoj sigurnosti koju im je donela tradicionalna religioznost.

Neka ova knjiga bude Trojedinom Bogu na slavu a ljudima na blagoslov.

- Ivica Stamenković


Za informacije kako i gde da naručite (kupite) knjigu "Pravoslavlje obasjano evanđeljem" obratite se na ili preko Internet stranica hriscanstvo-pravoslavlje.com i biblijskaistina.blogspot.com.

Download knjige u Win. HTML Help formatu:
poe.zip (1,9 MB, .CHM)

Pojedinačna poglavlja u PDF-u...

"Kada shvatiš smisao svoga postojanja, život će ti postati jednostavniji."
- Thomas George

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 1830
Ukupno: 2666780
Generisano za: 0.005''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/u-hristu/knjige/poe/index.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.