Naslovna » U Hristu » Članci » ....

Njegova zvezda

Džim Ladlejl

Svake godine u vreme oko Božićnog praznika na svetlo dana izlazi neko novo objašnjenje o "Vitlejemskoj zvezdi". U svim tim tumačenjima se kao po pravilu radi o astronomskom objašnjenju, o pojavi zvezde ili komete, koja je pratila rođenje Isusa Hrista, a tu su čak i "smela" astrološka tumačenja ovog događaja.

Ipak, najbolje je celu ovu stvar sagledati kroz proučavanje Pisma. Čitamo tako:

"Gde je car judejski što se rodio? Jer smo videli zvezdu na istoku i došli smo da Mu se poklonimo." (Matej 2:2)

U ovom stihu jasno piše da to nije bila obična zvezda, nego "Njegova zvezda", dakle "zvezda" Isusa Hrista, "zvezda" Izraelskog cara. No, ovde treba razlučiti neke stvari. Malo je verovatno da bilo koje (materijalno) nebesko telo bilo dodeljeno Gospodu Isusu Hristu u astrološkom smislu. Nebeska tela, planete, sazvežđa i njihovi međusobni položaji se određuju i sudbonosno dodeljuju samo po (praznovernoj) astrologiji, koju Biblija odbacuje i osuđuje (vidi 5. Mojsijeva 18:9-15; Isaija 47:13; Jeremija 10:1-2):

Dakle, teorija da to bude "Njegova zvezda" po nekom astrološkom tumačenju je potpuno isključena, jer je u kontradikciji sa Pismom.

Možemo osnovano pretpostaviti da Isusova "zvezda" nije bila fizičko nebesko telo. Primetimo da su mudraci videli (prošlo vreme) na Istoku "Njegovu zvezdu", i zato su pošli da se Njemu poklone. Mudraci su u svojoj istočnoj zemlji u određeno vreme videli Isusovu "zvezdu", koja se kasnije, kako možemo naslutiti izgubila. Dakle, u određenom vremenskom razdoblju oni više nisu videli "zvezdu", jer su se u Judeji počeli raspitivati: "Gde je car judejski što se rodio?" "Zvezda" im je, verovatno, u njihovoj istočnoj domovini sugerisala da treba da se upute na Zapad. No, kada su došli na određeno mesto, u Judeju, "zvezdu" više videli. Kao da ih je "zvezda" ovde htela zaustaviti?

"Onda Irod tajno dozva mudrace, i ispitivaše ih kad se pojavila zvezda." (Matej 2:7)

Iz ovog stiha proizilazi da ni Irod, niti bilo ko drugi u Palestini, tu "zvezdu" nije primetio ili zabeležio njenu pojavu. Da je ona bila vidljiva i u Palestini, što bi bio slučaj prilikom pojave običnog nebeskog tela - zvezde, komete ili planete. Zašto bi onda Irod tajno pozivao mudrace i ispitivao ih o pojedinostima? Jevrejima nikakva "zvezda" nije pokazala gde i kada treba da se rodi Mesija. Irod je to saznao od velikosveštenika, koji su mu citirali proroka Miheja (vidi Mihej 5:2), i rekli mu da će se Izraelski car roditi u Vitlejemu.

Prema Matejevom izveštaju Isus je rođen između prvog i drugog pojavljivanja "zvezde". Irod je naložio ubijanje sve dece ispod dve godine, prvo pojavljivanje zvezde se moglo dogoditi u protekle dve godine.

"I oni (mudraci) saslušavši cara, pođoše: a to i zvezda koju su videli na istoku, iđaše pred njima dok ne dođe i stade odozgo gde beše dete." (Matej 2:9)

Mudraci su nakon saslušanja kod Iroda i prema informacijama od pismoznalaca krenuli ka Vitlejemu, iako nisu znali gde tačno da idu. No, "zvezda" se iznenada ponovo pojavila - a verovatno samo njima, išla je ispred njih i zaustavila se tačno iznad mesta gde se rodio Mesija, Gospod Isus Hristos.

"Zvezda" je išla ispred njih. Nikakvo fizičko nebesko telo, kometa ili zvezda, ne ide ispred čoveka, nego jednostavno prolazi nebom, i ide svojom putanjom daleko od zemlje. Nikakva stvarna zvezda ili kometa se ne može zaustaviti iznad nekog mesta. A i kada bi se zaustavila i stajala iznad zemlje, što je suprotno svim fizičkim zakonima, kako bi mogla tačno da pokaže na neku tačku, neko mesto, na kome se rodio Isus? Kada bi se zaustavila iznad nekog sela na visini od samo nekoliko hiljada kilometara, kako bi bilo moguće tačno odrediti kuću iznad koje ona stoji? Osim toga, materijalno nebesko telo bi bilo moguće videti samo noću i samo po lepom vremenu.

Pismo kaže da je Njegova "zvezda" bila nesvakidašnja pojava i vidljiva samo nekolicini ljudi, i možemo verovati da se nije radilo o nekom čisto astronomskom fenomenu.

"A kad videše zvezdu gde je stala, obradovaše se veoma velikom radosti." (Matej 2:10)

Mudraci su se radovali veoma velikom (megalos) radošću zbog ponovnog pojavljenja "Njegove zvezde". "Njegova zvezda" je imala "inteligenciju".Sada se "zvezda" ponovo pojavila, nakon Irodovog ispitivanja, na njihovoj drugoj deonici puta i pomerala se brzinom hoda - išla je ispred njih, ne iznad njih - sve do mesta gde je bilo dete i tu se iznad zaustavila. Ovako ponašanje se teško može pripisati nekoj kometi ili super-novi. Iz svega ovoga proizilazi da je "zvezda" mogla biti samo nekakva nadprirodna pojava poput stuba od oblaka iz Druge knjige Mojsijeve:

"Tada oblak pokri šator od sastanka, i napuni se šator slave Gospodnje. I ne mogaše Mojsije ući u šator od sastanka, jer beše na njemu oblak, i slave Gospodnje beše pun šator. A kad se podizaše oblak sa šatora, tada polažahu sinovi Izrailjevi, dokle god putovahu. A kad se ne podizaše oblak, onda ni oni ne polažahu do dana kad se podiže. Jer oblak Gospodnji beše na šatoru danju, a noću oganj beše na njemu pred očima svega doma Izrailjevog, dokle god putovahu." (2. Mojsijeva 40:34-38)

U oba ova slučaju "oblak Gospodnji" a tako i "zvezda cara Izraela" su uporedive nadprirodne pojave. I slobodno se može reći da je u pitanju epifanija Božja (epiph'any = grč. "pojavljivanje", tj. vidljiva manifestacija Boga).

Na kraju ove kratke analize treba još spomenuti i to da "zvezda" u Bibliji često predstavlja i biće (Dan. 8:10; Otk. 1:16; Otk. 1:20; Otk. 2:1) ili čak i duhovno biće - anđela Božjeg (Jov 38:7).

Isusova "Vitlejemska zvezda" se ponašala veoma inteligentno, i zato se ne može poverovati da se u vreme rođenja Isusa Hrista nad Vitlejemom nalazila nekakva kometa, niti bilo kakvo drugo nebesko telo, već je to bila "Njegova zvezda", zvezda nadprirodnog porekla - Božja slava.

"Ljudi različito govore o Bogu, ali ga osećaju i shvataju svi jednako."
- Tolstoj

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 664
Ukupno: 2671651
Generisano za: 0.004''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/u-hristu/clanci/njegova_zvezda.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.