Naslovna » U Hristu » Članci » ....

Raskomadana kokoška

Stephen Caesar
- Archaeoraptor kao podvala evolucije.

1999. godine, časopis National Geographic objavio je fotografiju stvorenja koji je "dokazao" kako su ptice evoluirale od dinosaurusa. Nazvan Archaeoraptor, otkriven je u Kini i proglašen "istinskom nedostajućom karikom u kompleksnom lancu koji povezuje dinosauruse sa pticama" (Sloan 100).

Fotografija je prikazivala stvorenje "s udovima primitivne ptice i repom dinosaurusa" (Ibid.), zajedno s komentarima: "To je karika koja nedostaje između zemaljskog dinosaurusa i ptica koje su stvarno mogle leteti" (Ibid.), i "Ovaj fosil je najverovatnije najbolji dokaz od Archaeopteryx-a da su ptice, dokazano, evoluirale od određenih tipova dinosaurusa mesoždera (dromaeosaurs)" (Ibid. 101).

Međutim, u poglavlju Pisma uredniku, izdanje iz marta 2000, paleontolog Xu Xing (Kineska akademija nauka) napisao je kako "Archaeoraptor izgleda kao da je sastavljen od dromaeosaurovog repa i ptičijeg tela." Kada je istražni reporter Lewis Simons počeo "kopati" po celom ovom slučaju, otkrio je podvalu. Otkrio je rep zavodljive tajanstvenosti i pogrešnog poverenja, sukob bahatih ega, veličavanje samog sebe, čežnju da je to istina, naivne pretpostavke, ljudsku grešku, tvrdoglavost, manipulacije, klevete, laži, korupciju, i najviše od svega: komunikaciju bez dna (Simons 128).

Kineski seljak slepio je dva odvojena fosila i "to" prodao dileru fosila koji je "priznao da je često prodavao ovakve 'kompozicije'" (Ibid, 129). Dospeo je do Stephen Czerkasa, velikog zanesenjaka dinosaurusima bez naučnih kvalifikacija, koji je kontaktirao paleontologa Philipa Currie. Simons je napisao: "Currie je bio toliko ometen drugim obvezama po celom svetu da je projektu Archaeoraptoru posvetio kratki oproštaj" (Ibid. 130).

Currie je imao sumnje oko fosila, ali zanemario je o tome obavestiti Christophera Sloan, koji je napisao taj članak 1999. godine. Simons je ovo nazvao "najštetniji propust odgovornosti" od strane Curriea (Ibid.). Fosil je pregledao profesor Timothy Rowe, Univerzitet Texas, koji je izjavio: "Postoji mogućnost da se radi o prevari" (Ibid.). Currie je poslao kolegu, fosilnog tehničara Kevina Aulenback, u istraživanje; Aulenback je zaključio da je fosil "komponovani primerak" (Ibid. 131).

U međuvremenu, Czerkas i Currie predali su zapis o fosilu časopisima Priroda i Nauka. Simon opisuje originalnu skicu:

Na svojoj petoj stranici zapis kaže da rep koji liči repu dromaeosaura na stvorenju koje liči ptici sugeriše prethodno nepoznati element u evoluciji ptica od zemljanih dinosaurusa. Ukratko, to je to što će Czerkas reći National Geographicu da je "nedostajuća karika" (Ibid.).

Oba su časopisa odbila članak (Ibid. 131-132). Bez obzira na to, National Geographic je išao dalje i objavio vlastitu varijantu. Simons je proizišlu medijsku mahnitost nazvao "predstava pasa i ponija za reportere..." (Ibid. 132).

Videli su ono što su hteli videti!

Kratko nakon toga Xu je obavestio Sloana, "100% sam siguran... da je Archaeoraptor krivotvoreni uzorak" (Ibid.). Jednom kada je prevara otkrivena, Czerkas je priznao da je napravio "idiotsku, do kosti glupu grešku." Currie je rekao da je to bila "najveća greška u mom životu." Sloan je izjavio, "dovukao sam čudovište" (Ibid.). Glavni urednik National Geographica William Alen pitao je, "Kako smo dospeli u ovaj haos?" (Ibid. 128). Simons nudi odgovor: "Nekim prominentnim paleontolozima koji su ga videli... mali skelet bio je dugo traženi ključ koji otvara misteriju evolucije" (Ibid.). To jest, videli su ono što su hteli videti.

Kritike su bile nemilosrdne. U članku o dvadeset najvećih naučnih zabluda u zadnjih dvadeset godina, časopis Discover nazvao je ovo "Raskomadana kokoška", što je postao opšti izraz korišćen za ovu prevaru. No, ovaj naslov proizlazi od Piltdownman, umetno komponirane ljudske lubanje i čeljusti majmuna "pronađenog" 1912. godine (Newman 80). Upravo kako su ranije paleontolozi prigrlili Piltdown Man, jer su "umirali" za dokazima ljudske evolucije, savremeni naučnici prigrlili su Archaeoraptora iz svoje očajničke želje da dokažu kako su ptice evoluirale od dinosaurusa.

Beleške:

Newman, Judith. (2000). "Twenty of the Greatest Blunders in Science in the Last Twenty Years." Discover 21, no. 10.

Simons, Lewis (2000). "Archaeoraptor Fossil Trail." National Geographic 198, no. 4.

Sloan, Christopher (1999). "Feathers for T. Rex?" National Geographic 196, no. 5.
Izvor: http://www.creationism.org/croatian/. Prevod: Marika Eterović.
"Ateizam je bolest duše, pre nego što postane greška u razumevanju."
- Platon

ZA DANAS

IZDVAJAMO
ANKETA

INDEKS TAGOVI

PRATI NAS

Posete/Statistika
Danas: 1649
Ukupno: 2664598
Generisano za: 0.005''

W3C XHTML 1.0
W3C CSS

Internet izvor: http://siont.net/u-hristu/clanci/archaeoraptor.php
Ovaj tekst je preuzet/odštampan sa sajta SIONSKE TRUBE - http://www.siont.net/.
Uslovi i prava za korićenje ovog materijala su dati na stranici: http://www.siont.net/garancije.php.